用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無奈地接受及配合
go

無奈地接受及配合 [複製鏈接]

其實得兩歲,面試時又要唱歌又要跳舞,又要認顏色又要 A- Z, 加上要好禮貌,我真係覺得冇必要攪成咁,用咁短時間去迫個小朋友去配合唔同學校嘅要求,好辛苦!(我知這是現今的遊戲規則,但真是很無奈!!!)

jvcfamily  做唔到唔代表唔收, 你見好多人post 話做晒in 得好好唔收, 所以盡力. 做到固然好, 做唔到唔晒灰心架..俾的信心小朋友啦.  發表於 12-11-29 16:22
   2    0    1    0

引用:其實得兩歲,面試時又要唱歌又要跳舞,又要

原帖由 lokhei1012 於 12-11-29 發表
其實得兩歲,面試時又要唱歌又要跳舞,又要認顏色又要 A- Z, 加上要好禮貌,我真係覺得冇必要攪成咁,用咁 ...
真算佢肯乖乖做晒所有task, 最後都唔收,個刻仲無奈

kelly0204  agree  發表於 12-11-29 14:34

我初都好似你咁諗好無奈, 但諗真啲, 學校揀學生, 家長都有權揀學校, 有啲學校唔會要求小朋友做啲咩答D咩, 好似創價,浸信會,聖三一咁,
其實我係INTERVIEW過程中,反而認清楚咩學校至啱自己小朋友, 不家唔好咁無奈唔開心

hastalavista  是啊!!! 過程中會發現自己原先既睇法同最初既時候有出入  發表於 12-11-30 11:03
zoezoo  Agree!  發表於 12-11-30 10:13
梅媽媽  我同意你.  發表於 12-11-29 14:20
wingodwind  igiveup:  發表於 12-11-29 12:46

回復 lokhei1012 的帖子

其實有時呢D 想法只係家長單方面咁諗,我同我仔唱歌, DANCE, 教佢A-Z, 1-10, 佢都係全程好開心, 好ENJOY! 其實辛苦既係家長, 唔係小朋友。我一放工, 我仔就捉住我要同佢讀ABC, 唱歌, 只要我仔願意,我係唔怕辛苦。當然如果小朋友唔ENJOY, 我覺得大人唔好迫佢, 真係要搵一間適合自己仔女既學校。

kelly0204  agree  發表於 12-11-29 14:35
fc1111  agreed  發表於 12-11-29 13:53
octmei  agree......  發表於 12-11-29 10:35

回覆:無奈地接受及配合

我平時都有教阿仔玩完自己執玩具、要叫人早晨,唱歌跳舞都係佢自己做,我無特別為左面試而做。反而認字就真是為左面試而專登練習,因為我真的覺得兩歲要認字係早左d.

回覆:一人之下 的帖子

但係最慘唔揾間hard  school,又話驚上小一接唔到,唉!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

大家好好諗清楚,各下報嘅學校,是否同各下教育理念有出入
恐龍家

回復 lokhei1012 的帖子

同道中人: 無奈 ing

其實每間kg有不同的收生標準,我相信以上你所講的唔係全部出現在同一間...

咪當去玩,順道乘機更認識小朋友law, in.完再自己分析那間是最適合你小朋友的~~

回復 dec2010 的帖子

AGREE WITH YOU

我見左6間,見得最好的一間,做晒task,有問有答,百分之二百的信心,只是 waiting list

其餘5間做得一半,更有兩間已判自己死刑,可是全部都有offer(當然開心到不得了)

我而家有著落,當然會講得輕鬆D,但我覺得父母與仔女的互動是最重要,面試時也會有關係。小孩的成長很漫長,我會選擇從快樂開始~~~

加油呀!!!!

雖然呢刻我都好想有名幼或龍校offer,但有時諗下,小朋友第時叻唔叻、入唔入到好既中學同大學,以至有無理想職業,都未必關間幼稚園事。
真係要放鬆少少。

引用:雖然呢刻我都好想有名幼或龍校offer,但有

原帖由 P師奶 於 12-11-29 發表
雖然呢刻我都好想有名幼或龍校offer,但有時諗下,小朋友第時叻唔叻、入唔入到好既中學同大學,以至有無理 ...
我都想咁諗。但一諗到小一同中一都係跟同一班怪獸家族爭offer個心就好怯,驚到時果班家長的小朋友個個經已曉飛,到時啲好學校都係去返呢班人手中!所以而家唔敢搵間太淺同太活動教學的幼園,怕小朋友上小一辛苦。

fc1111  讀龍校就是怪獸家族???  發表於 12-11-29 13:55

引用:Quote:原帖由+P師奶+於+12-11-29+發表雖然

原帖由 melody228 於 12-11-29 發表
我都想咁諗。但一諗到小一同中一都係跟同一班怪獸家族爭offer個心就好怯,驚到時果班家長的小朋友個個經已 ...
咁讀其他學校都可以自己教同出去學野,唔係只靠學校...

我個人認為就算入讀一所課程比較淺的幼稚園,未必不好,只要在外給小朋友學習學習就OK

lokhei1012 發表於 12-11-29 09:32
其實得兩歲,面試時又要唱歌又要跳舞,又要認顏色又要 A- Z, 加上要好禮貌,我真係覺得冇必要攪成咁,用咁 ...
如果這些都只是為了面試而教小朋友,那才是一個問題:難道不面試就不用教這些?

引用:Quote:lokhei1012+發表於+12-11-29+09:32+

原帖由 fc1111 於 12-11-29 發表
如果這些都只是為了面試而教小朋友,那才是一個問題:難道不面試就不用教這些? ...
我無講過讀龍校就係怪獸家長啊,唔好對號入坐!我只係講,今時今日好難可以俾細路hea住讀幼園,學校淺,自己就要加補品,其實咪即係一樣係要谷~如果咩都唔理,由得佢hea住搵小一,咪一樣唔夠人爭~

我覺得小朋友應該適當時候學適當的野,你作為家長,覺得兩歲要識哂咁多野,而你細路又受的話便可以。

martialartsmum  I understand what you mean. I am a semi-怪獸家長。My son teases me all the time about it.  發表於 12-12-3 03:38

小朋友發展有快有慢,學校用同一把尺來量度兩歲至三歲既小朋友,中B同細B一定唔夠大B黎。好無奈但只有接受。好在名校龍校只係極少數,K1-3時大家努力教好小朋友,過幾年考小一時大B細B既距離就無咁明顯喇

其實每次面試都令我更清楚小朋友既性格,及學校既教學方針. 未嘗唔係一件好事. 大家都係好父母,因為我地都會反省,上得ek既父母都會想什麼是最好.
‹ 上一主題|下一主題