用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無奈地接受及配合
樓主: lokhei1012
go

無奈地接受及配合 [複製鏈接]

回覆:sylviawang 的帖子

我好認同,有一間都好多人爭的幼稚園,我地open day 去過之後,直情連報名都吾報,因為我地覺得d老師無愛心,而且覺得自己高高在上。所以其實有時面試係佢簡我時,我都簡緊佢,有d 見完你會好想讀,有d係收左都吾會讀。

一人之下 發表於 12-11-30 09:39
我好認同,有一間都好多人爭的幼稚園,我地open day 去過之後,直情連報名都吾報,因為我地覺得d老師無愛心 ...
我估係間學校的人事同行政都有問題,所以先攪到氣氛咁差。

回覆:lovecupid 的帖子

所以果間迦X我唔會再考慮,以為自己跳左船就好巴閉,佢嘅學費同St.Paul—樣!!!!

lokhei1012 發表於 12-11-29 09:32
其實得兩歲,面試時又要唱歌又要跳舞,又要認顏色又要 A- Z, 加上要好禮貌,我真係覺得冇必要攪成咁,用咁 ...
i would think it other way round... those tasks be asked in the interview, does it make sense for a 2 yr and half kid?

i think most of the items, like greeting to the teachers, putting back the seat after interview, are reasonable... my son was asked how to use a toothbrush, a hand towel and other self care questions, doesn't make sense?

it is just some of the parents had done it over...  Whereas, some are too baby their kids... the kids even could not express themselves or help themselves for daily life

i wouldn't say it is the rule of game so we have to follow... just think about whether it make sense for your kid regardless the results of the interviews, at the end it is a valuable exp.

我都覺得好無奈。去interview,我見個個小朋友都唔似兩歲,個個都好定,好乖,好有禮貌,唔怕醜,老師有問必答。個個都好似訓練有素。2歲的小朋友不是會四周探索,到一個陌生的地方會有點害羞?我未去interview前,以為這是正常不過的事情 。

以前很抗拒那些面試訓練班,現在真的不知是否要給小朋友報讀。真的很無奈。

martialartsmum  Oh yes, in RHS, the other two little girls in our group were so well trained, so practised, so fake. Poor things.   發表於 12-12-3 03:45

引用:+本帖最後由+stylishma+於+12-12-2+00:10+

原帖由 stylishma 於 12-12-02 發表

我都覺得好無奈。去interview,我見個個小朋友都唔似兩歲 ...
係呀,而家D小朋友個個都好似老人精咁,只有幾個係天真瀾漫咁走黎走去,但係就俾其他家長報以歧视眼光,示意為曵曳的小朋友!!!

引用:其實每次面試都令我更清楚小朋友既性格,及

原帖由 梅媽媽 於 12-11-29 發表
其實每次面試都令我更清楚小朋友既性格,及學校既教學方針. 未嘗唔係一件好事. 大家都係好父母,因為 ...
同意

回覆:無奈地接受及配合

這就是遊戲規則,我b九月b,算細b,同大b比起,佢會有幾叻,自己心知,一歲左右開始洗腦abc、123,有時見佢兩歲人仔,唔係應該玩下滑梯,比媽咪抱抱咩,但o係香港教育制度下,兩歲要獨立、有好好禮貌,識晒顏色形狀,咁....做父母,唯有半歲未識爬要帶個b去playgroup,超無奈

可以話,作為香港人,一有左,就要開始安排,擔心,好似一條不歸路(我深信諗住天生天養求其有書比仔女讀,只佔極少數)

回覆:stylishma 的帖子

因為家長刻意將小朋友訓練到可以配合到這面試制度。我個女活潑、會怕醜、超好奇喜歡探索,在面試全部表現出來,在我角度是好的,面試老師卻覺得不好。但我無諗過將阿女訓練,反而擔心入左呢d學校會影響阿女原有性格。所以in完,我知道我要happy school,課程不用深最緊要老師尊重小朋友個性的, 對阿女對我都好。

回覆:無奈地接受及配合

我都係好反對去上面試訓練班, 從來冇想過要去. 我個小朋友去面試絕對係個d 好乖、有問必答、坐定定。佢冇受咩特訓, 其實我同一般家長冇異,我都會帶小朋友去沙灘玩沙玩水,公園任跑任跳,我小朋友亦非常活躍。 我只係從小就會同佢分有些時候係要停一停,例如去playgroup , 唔係任何時候都係 free play. 其實小朋友好聰明, 佢地係好快明白呢㨾野. 如果連教小朋友小小discipline 甘都叫做令小朋友冇左快樂童年,或者被人叫怪獣,甘真係冇野講.

abcmilk 發表於 12-12-2 00:44
我都係好反對去上面試訓練班, 從來冇想過要去. 我個小朋友去面試絕對係個d 好乖、有問必答、坐定定。佢冇受 ...

如果連教小朋友小小discipline 甘都叫做令小朋友冇左快樂童年,或者被人叫怪獣,甘真係冇野講.” ﹣﹣>很喜歡你這個觀點

好多間都係咁...

但香港就是這麼奇怪:當你入一D無咁出名的幼稚園,將來考直資小學,又會難考好多。因為大多數的小學也喜歡名牌幼稚園。

回覆:stylishma 的帖子

我明白,我相信HK大部份家長都會希望子女入到所謂出名既幼稚園。我亦不例外。但我冇為小朋友考K1特登要教ABC123,亦只是報了五間心儀Kg, 佢答呢d學術性問題一定不及其他小朋友。但佢仍收到offer, 甘證明學校不是只睇小朋友是否要識答哂. 我估學校都係想觀察個小朋友啫. 平日同佢去多d公園玩, 佢見多d陌生人, 自然冇甘怕羞. 公園多小朋友自然會爭野玩, 我就係係呢d時候教佢禮貌, 分享.

我仔上2個星期in左一間區內好受歡迎的幼稚園(不是klt果d),有些感想。仔仔是很斯文、很怕醜、不突出的人,所以我覺得他不是interview的材料。
當日interview總共有4parts俾分,第一part係埋去登記,2個老師問佢簡單問題,但他答得好細聲,老師不滿意,話佢咁細聲,他因為在門口等見時俾蚊咬了一大口,向我提出要搽藥,老師就話他......然後她寫寫寫,應該都不太好;第二part一個老師mark一個小朋友玩玩具,有些老師會問好多問題,但跟我們的老師只問了他叫什麼名,我猜因為首輪評分不好,無興趣問。第三part最大獲,老師要小朋友跟她唱歌跳舞,我仔最憎呢d,完全唔肯郁,我都算,但身邊家長好激動,猛hins小朋友:左手、舉高、踏腳......最後小朋友逐個上前見校長,是他表現最好的,校長親切地向仔仔提問,他也乖乖地一一作答,因為他本性如此......

回復 stylishma 的帖子

That's the case for my son as he will explore the interview room during group section. Explore the toys, decoration and furniture set up. Usually receive at most waiting reply.
There is no compliment for curiosity.

ferferfer 發表於 12-12-2 01:24
我仔上2個星期in左一間區內好受歡迎的幼稚園(不是klt果d),有些感想。仔仔是很斯文、很怕醜、不突出的人 ...
我的結論是,如果學校只喜歡很突出的小朋友,也不算是適合我小朋友的學校吧!他只是平凡小朋友,就讀間平凡的幼稚園好了!

dec2010 發表於 12-11-29 10:32
回復 lokhei1012 的帖子

其實有時呢D 想法只係家長單方面咁諗,我同我仔唱歌, DANCE, 教佢A-Z, 1-10, 佢都 ...
100000000% why learning is a hard work for kids? Y that will be sad for learning and writing ? Can't we try to make it more fun?? Learning through playing , they are not contradicted !!

lokhei1012 發表於 12-12-2 00:23
係呀,而家D小朋友個個都好似老人精咁,只有幾個係天真瀾漫咁走黎走去,但係就俾其他家長報以歧视眼光,示 ...
Same here! Do feel embarrassed when my boy keeps running and touching this and that ! But life is long, as a mama, I will try to balance the curiosity vs courtesy !!! Add oil
‹ 上一主題|下一主題