用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人至令未有offer ?
go

有無人至令未有offer ? [複製鏈接]

雖然我in得七七八八,但心中已相信唔會有offer ,我個小朋友跟本不是讀書的料子。
乜都唔識,學習俾同齡的小朋友差

0    0    1    0

回覆:有無人至令未有offer ?

舉手

回覆:有無人至令未有offer ?

宜家先得兩歲人仔仲咩咁快下結論呢,牛津都四歲先識講野啦,唔好睇小自己小朋友,我成日同自己講,唔收我小朋友,係果間學校既損失啫

harris33  有同感!!   發表於 12-11-29 14:19
jvcfamily  哈哈. Me too..  發表於 12-11-29 09:41

回復 Fabianne 的帖子

小朋友咁细,你已有此结論?面試得失當中有太多不能理解及訴之於口嘅因素.我吔經過3年面試嘅經驗,唔理外在仼何因素最緊要相信自己小朋友係可以做到嘅.只係時間問題.
作爲父母都唔相信佢,咁仲有边個會?

你係bb媽媽,點可以咁講,每個小朋友都是獨特,他們只是2,3歳人仔,咩都吾識好正常,你吾開心我明,但身為媽媽千萬吾好look down自己嘅寶貝!小朋友都會感受到壓力的。CHEER UP

saiwai  agree  發表於 12-11-29 11:25

連你都甘睇自己小朋友,他又點會對自己建立都自信心。
得2歲,真系可以睇到他系唔系讀書的材料?
人生仲有好漫長的路要行
成功與否未到一半都難下定論,唔會話得個幾歲

唔好甘諗, 甘細個就知佢唔係讀書既料咩......而家至考K1 咋. 有時好睇眼緣同運氣既嘛. 對小朋友有信心的, 就算而家無offer, 遲的有人放返的位出黎, 唔好灰心住啦..

唔好灰心, 可能你小朋友有其他優點你未知呢, 只要大家都盡左力, 其他野你都控制唔到, 學校既收生標準大家都當一場遊戲吧

我今年都報咗 4間, 已有 2 間 waiting, 如果最終 4間都唔收, 唯有係衣加讀緊既 N 班繼續升 K1~K3
其實, 係面試過程的10mins 裡面, 老師怎知道小朋友本身的資質, 再加上幾天內見幾千個小朋友, 比著你也很難仔細去挑選, 入到未必小朋友好叻, 入唔到又唔代表小朋友唔聰明喎, 所以我覺得唔好用 10mins 去判決自己小朋友是好是壞

Fabianne 發表於 12-11-29 04:51
雖然我in得七七八八,但心中已相信唔會有offer ,我個小朋友跟本不是讀書的料子。
乜都唔識,學習俾同齡的 ...
我覺得你咁樣講實在太過分啦,呢個世界上邊個都可以咁梯你個細路,就系你吾可以,就算所有人放棄佢,就系你吾可以,更何況佢仲咁系,點解咁快下結論,佢成咪也才,完全似乎你點樣approach 和栽培他,我希望作為一個媽咪,你吾好系佢面前講呢翻說話,真系太傷了,就算系讀書料也變成不是了!!!我可以話你知,我小學畢業時還時全班倒數,但我最後醒覺,比別人付出更多的努力,我最後擁有一個博士,兩個碩士。。。。其實,人生流流長,EQ比IQ重要的多,就算退1000萬步,你的小朋友不是非常聰明,亦絕對不能代表佢不能讀書成材!

若果你認真地覺得小朋友學習遲緩, 您可想辦法幫佢, 我想坊間會有提供這類支援的.  若他只是比同齡慢少少, 咁咪等下, 教多d lor, 搵一d適合佢既學校, 啟發佢, 令佢做到要求, 建立自信.  大人都有d係轉數快d, 有d慢d, 無問題oY, 最緊要多d鼓勵佢, 令佢在愛下成長.

又唔好咁快話不是讀書的料子, 發力較晚唔代表較差,漫漫長路,主要睇父母點教導,加油.

我唸大家應該體諒下樓主,因為我b都未有offer,前幾日打開信箱又係reject既時候真係好灰,我都同老公講係米自己個b好差,老公當然立刻糾正我,但我都難掩失落既心情。再加上聽到朋友好多超難入既offer都有,就更加灰。

我自己ar b連讀緊N個間都要重新考K,所以而家係零offer係手。

共勉之。

回復 Bmwbobo 的帖子

我好同情你同樓主, 唔好放棄, 而家好多學校都係收留位費階段, 多數一個小朋友分分鐘分左四至五間留位費, 應該遲D好多學校開始放番D位出黎, 多D問下學校放位未, 同埋交親手交定救位信以表誠意. 其實我小朋友由出世至今發展咩都慢過人, 脾氣又唔好, 成日比朋友同屋企人話, 但我同爸爸都無放棄, 放工都會盡量同小朋友玩唔同既遊戲, 放假去多D公園, 同埋唔好同佢講BB話, 要當佢大人咁, 而家我個仔番左N班幾個月, 近呢個星期問佢茶點食咩都答對, 雖然係小事, 但見佢有進步已經好開心, 同埋佢對數字比較有興趣, 就同佢講多D關於數字既野, 而家開始識得睇時間添, 所以大家都要加油!!!

我想講, 如果係我地細個既年代, 可能大部份人都有讀書障礙等等, 我自己o係幼稚園既片段幾乎都記唔返~ 係現今既社會, 攪到個個都要由細標籤到大, 根本每個小朋友發展既進度都唔同, 人生o係一個長跑, 就算開頭領先又點呢? 樓主請放心, 一定唔會冇書讀, 只係未必讀你心儀的, 但既然你話你小朋友乜都唔識, 入到一o的谷既學校咪一樣辛苦~ 最緊要揀到一間小朋友讀得開心既~

回復 elysion 的帖子

好鍾意你既講法, 我小朋友見五間, 有四間收左, 偏偏最想讀個間就唔收, 我都係咁同自己講, 係呢間學校無眼光, 哈......

我除左阿囡而家讀梗果間PN外, 都係一個OFFER都冇...我囡講野唔叻...比一般同齡小朋友講野少, 仲係講梗詞語而唔係句子... INTERVIEW時都係唔多答老師提問...所以到而家都未有OFFER
BTW, 大家加油啦!

回覆:elysion 的帖子

非常同意

係啦,唔好咁講!小朋友咁細,發展嘅差異會大d,到小學、甚至中學先見真章。
調轉諗,咁細個小朋友乜到要識,其實真係揠苗助長。
「贏在起跑線」並非真理,小朋友發展嘅空間仍然好大呀!
加油!

ha ha  My boy
Nov 2010  boy    same  no offer
‹ 上一主題|下一主題