用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一早嗌大交...蕭漢森VS德雅...
樓主: bryan_csy
go

一早嗌大交...蕭漢森VS德雅...   [複製鏈接]

support your wife,
德雅中學好似band 2,而且淨水埗校網ma ma

回覆:brrbaby2007 的帖子

唔好谂,让老婆揸主意,无謂自尋烦恼!

回覆:一早嗌大交...蕭漢森VS德雅...

呢個係典型例子,自行又好,直資私立又或者大抽獎都好,好多家長都係抱住收咗先講嘅心理,結果嗌大交。如蕭小唔鍾意,點解浪費一個機會?

如果唔熟沙田呢頭,一看了個標題,還以為簫漢森小學是間什麼名校呢!

momama 發表於 12-11-27 09:37
呢個係典型例子,自行又好,直資私立又或者大抽獎都好,好多家長都係抱住收咗先講嘅心理,結果嗌大交。如蕭 ...

樓主如果唔打算要蕭小就請您唔好去註冊,我女有幾個同學仔15分入唔到, 佢地家長不知幾愁, 因為都係住穗禾苑所以想方便老人家接送小孩返學.

人地真正好重視, 同好需要蕭小學位!

"女校男生" it is not a problem. Many DSS is Girls more than Boys.
I support your wife, due to younger sister is not confirmed to admiss same DSS school.
School fee is small issue or non material issue.
I will consider the listed issue.
The standard of 蕭小 is better or upper average.
Travelling time is long or not, within 30~40 min for single trip.
Time arrangment for same school is better than 2 school, due to DSS is admissed by interview.
Time arrangement means school events, school hour, calender, ECA & etc.

ipo167 發表於 12-11-27 09:47
如果唔熟沙田呢頭,一看了個標題,還以為簫漢森小學是間什麼名校呢!
...

多人掙就 "唔名" 都變名

回想我細個果個年代, 呂明才小學都唔係宜家咁紅架, 只係中學係名校, 我有朋友係呂小畢業都係咁講, 宜家多左人, 學位唔夠, 又有間名校中學聯繫, 先搞到小學都咁出名

回覆:一早嗌大交...蕭漢森VS德雅...

對蕭小唔了解,但肯定兩個入同一間煩小好多,只計一個聖誕前考試,一個之後考,成家人就冇左一個月!又話者一個家長曰撞另一個,你都頭痛。又使多咁多錢……都係準備痰罐啦p人

avahy    發表於 12-11-27 09:58

avahy 發表於 12-11-27 09:52
多人掙就 "唔名" 都變名

回想我細個果個年代, 呂明才小學都唔係宜家咁紅架, 只係中學係名校, 我有朋友係 ...

咁又真係呀,我以前讀沙田主風架!!!! 咪又係因為近亞麻亞爺亞婆亞公先讀~
呂小我以前真係未聽過呀!! only識聖華,崇真,信義咋,雖然住沙田,但吾係住第一城個邊鬼識咩!!!

小學無名校架~~ 不過而家家長追捧,間間學校又谷,唉~~
真係吾名都變名架!!!仲有梁小,朱小,胡小呢。。。都一樣追緊上黎,
所以成個沙田區既小學真係吾差架!!!
我有幾個表妹,一個讀馬主。。。去左林裘謀,而家大學生,讀書超叻
                         一個讀一呂。。。去左呂中,但係讀得辛苦,咩課外活動都要cut
                         一個讀黃鳴歉。。。吾知讀咩中學,但係都成功成為大學生,讀書中上

所以我相信,讀書係睇個人受吾受教

我老闆,係喇沙仔。。。佢係咁話我仲咩鬼報私校,仲咩要讀名校。佢話無用的,入到去,你吾係最叻個幾個係吾會理你
出到去仲衰,成日自以為自已好叻,咪累死佢囉~
以上純粹個人感受同分享

avahy  蕭小教識我樸實, 禮貌, 肯捱唔怕蝕, 主動幫人建立人際關係, 真係畢生受用架  發表於 12-11-27 13:18
avahy  係呀, 我有幾個名校生朋友都話墊底嗰D好慘架, 冇人理架  發表於 12-11-27 13:15

你地兩公婆都各有道理,上面好多家長既意見都好有見地同實用。始終個仔係你地兩公婆既,你兩個一定要傾掂佢,一齊搵個共識,以免日後互相埋怨。我有個朋友以前就係兩公婆意見不同,hold 住兩個位以為可以慢慢諗。結果兩個成日為揀學校嘈,兩間學校都買晒書,做埋校服,但到開學時都未能的起心肝作決定。最後要到開左學一個星期先至放番其中一間出來,不單止浪費左學校資源,亦令自己唔開心,為乜呢?所以我提議你唔好諗住註完冊再慢慢諗,因為咁樣只會夜長夢多。

tung0409  你的朋友的"惡行"真係很值得大家引以為監, 但自私了, 拖到開左學一星期先放出黎  發表於 12-11-28 12:37

其實你有咩煩丫, 沙田中學校網咁好, 兩間呂小唔一定好, 因為好谷的, 最少從國教事件可見校長有問題, 所以蕭小呢類黑馬係仲好添。我就無得揀, 住大埔, 中學好0既唔係好多, 又多雙非, 北區湧入嚟, 津校爭到頭崩額裂, 所以先有細妹跟尾仲要跨幾區出九龍讀私校啫。你估過兩年又玩多次好爽呀。

其實最重要0既point係, 深水埗區中學對男仔有弊無利, 沙田區則男女平等。

沙田多英中!

回覆:bryan_csy 的帖子

兩間我會選德雅。我都入左德雅,兩年前已留意這間學校。我自行選培基,失敗了。入到培基就梗係好,入唔到就可能試叩門,我想除學程老師外,同學都好重要,德雅學生好乖,朋輩影響下,我估小朋友都會乖,不過學費真是一個大問題,我小朋友是孖的,樣樣雙倍,但我同老公都喜歡德雅,當然也喜歡培基。

德雅都收咗我個仔,
個人覺得女校男生冇問題,
但都係首選津校,
因為仲有個細佬跟尾,
幾年後競爭更大,
不宜打冇把握既仗,
而且男仔喺深水埗校網好既中學唔太多,
既然有D不利因素,
不如你就好好考慮下你太太既意見啦!
‹ 上一主題|下一主題