用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 一個對德望幼稚園失望的媽媽
樓主: 囦匜
go

一個對德望幼稚園失望的媽媽   [複製鏈接]

cmvfamily 發表於 12-11-26 15:55
我作為媽媽,又怎不會明白樓主的感受呢?!
希望大家都不要太怪責樓主了,她的感受,大家有試過嗎?

大家都是父母,我們也不是每家學校都有offer,怎會不明白樓主的感受?

但大家都懂得維持冷靜、理性,這樣才能幫到自己的女兒。

正如GHcat所說,不如大家不要在糾纏這個topic上,畢竟樓主也是一時意氣,無論如何佢既目的已經達到,再討論再爭持落去幫不到樓主,反而只會對學校、其他家長和學生造成更多無謂的傷害。

HebeMama630 發表於 12-11-26 15:30
我是舊年德幼畢業家長……(德小收咗,但冇揀)我覺得德幼課程是偏淺的,尤其係中文,英/數尚可接受!

...

如果同根德、St Cat 比,的確係比較
"偏淺" 呢個字眼,大概是說 below average,這我就不敢茍同了

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:我覺得有d人好奇怪,学校唔收佢就l係到唱,

原帖由 d2 於 13-04-09 發表
我覺得有d人好奇怪,学校唔收佢就l係到唱,又唔问吓係咪个女唔夠人地叻,其他父母不段付出你又知唔知?如果 ...
如果德小連d狗屎垃圾都收,你都.吾会揀佢喇!
凡事留一線!!!!!!!!!!!!!!!!!!

d2 發表於 13-4-9 14:13
我覺得有d人好奇怪,学校唔收佢就l係到唱,又唔问吓係咪个女唔夠人地叻,其他父母不段付出你又知唔知?如果 ...
何必講得咁難聽!?

引用:Quote:原帖由+d2+於+13-04-09+發表我覺得有

原帖由 sukitelfold 於 13-04-09 發表
如果德小連d狗屎垃圾都收,你都.吾会揀佢喇!
凡事留一線!!!!!!!!!!!!!!!!!!

...
小朋友不應用「狗屎垃圾」去形容吧?

MamaRabbit  agree~!  發表於 13-4-10 15:14
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請各位能冷靜及理性討論, 請勿用一些侮辱字眼, 敬請注意!

如有會員違規, 該違規會員會收警告牌/禁這以視懲戒!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+13-04-09+發

原帖由 virgokaren 於 13-04-09 發表
小朋友不應用「狗屎垃圾」去形容吧?
此話不是我講的!!!我只是叫她/他>>>>要「凡事留一線」。

Jane1983  看過你之前的留言,無問題wor,吾明點解被隱蔽!  發表於 13-4-9 17:34

回復 sukitelfold 的帖子

我起初都以为德小百分百收所有德幼,因为之前在讨论区有人讲过!不过因为地点问题,所以没有选此校。

醒目開學勳章 王國長老

sukitelfold 發表於 13-4-9 16:04
此話不是我講的!!!我只是叫她/他>>>>要「凡事留一線」。
已將閣下回覆解除屏蔽,抱歉錯誤理解閣下的意思。
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆:JoJo 的帖子

感激JoJo版主更正

回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

其實聽過咁多簡介會,d校長一般多數講,會收大部份幼稚園學生,亦唔係全收,上年我都有去徳望聽簡介,校長當時都係話大部份而唔係全部。。會唔會係誤錯意?but Anyway比我都覺得好傷心。。。

講真, 甘多出面操到FIT 一 FIT 既女生來投考, 中學部有得比較, 等係收左個D FIT 既先LA.  學位就係甘多架LA, 咪放你起WAITING 先LAW.  好正常之嗎.

有FIT 唔收, 唔通放走D叻既, 比其他學校收咩?

回覆:囦匜 的帖子

回復 LittleRoxie 的帖子

咁點解轉校?

回覆:LittleRoxie 的帖子

I agreed, 品德教育很好,有些beyond my expectation, 有次我女排隊玩秋千,佢竟然繑埋手放背後,靜靜等待,可能老師教。但馬上有個貌似國際學校的女孩上來打尖,我女即時好無奈!

引用:I+agreed,+品德教育很好,有些beyond+my+ex

原帖由 cyk2009 於 13-04-10 發表
I agreed, 品德教育很好,有些beyond my expectation, 有次我女排隊玩秋千,佢竟然繑埋手放背後,靜靜等待 ...
相信唔關「國際」學校,小女自PN已常說:「put the hand at the back and queue up」,說這是Miss Baby (她PN 班主任)教她們。

I know a case the girl in GH K3 ....not willing to talk in school and especially in english class. Teacher ask parents to see how to improve her english for a few times.... at the end girl remains the same. She can promote to P1. Therefore to me GH is unofficially let all K3 promote to P1...... strange
‹ 上一主題|下一主題