教育王國

標題: 一個對德望幼稚園失望的媽媽 [打印本頁]

作者: 囦匜    時間: 12-11-24 18:30     標題: 一個對德望幼稚園失望的媽媽

我寶寶今年k3, 在德望幼稚園就讀,寶寶很喜歡幼稚的老師,老師也很庝愛我的寶寶, 你地會覺得咁好的學校,我做媽媽會失望,墳怒的.故事由三年前講起,我寶寶本來考入St.Cat,及根德園,自問小女,聰明伶俐,在一位家長閒談中,得知德望女子中學在三年前復辨失落多時的幼稚園,我對德望認知吾多,為了好奇,也開車到札山道校舍望下, 感覺良好,也決定拿表試下面試,寶寶當然順利考入, 在決定寶寶就讀那間幼稚前,我和我先生聽了德望的簡介會,由第一任吳校長及趙主任帶領主持,她們把辨學理念,怎培育小寶寶成為更懂事的小朋友, 當時 Sister Pxxxxxx Yxxx 也在, 我和我先生覺得好warm, 好warm, 我地相望德幼稚園會
作者: Jen123    時間: 12-11-24 18:42     標題: 回覆:囦匜 的帖子

未完的故事?

作者: sissysze    時間: 12-11-24 18:43     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

唔收佢讀小一呀....入讀嗰時應知短唔係100%上德小架啦

作者: Jen123    時間: 12-11-24 18:44     標題: 回覆:囦匜 的帖子

未講完 wo ???

作者: bbb330    時間: 12-11-24 18:46

作者: dannyyau302    時間: 12-11-24 18:50     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

德高望穿秋水,失之交臂莫愁

作者: 囦匜    時間: 12-11-24 18:55     標題: 一個對德望幼稚園失望的媽媽

我寶寶今年k3, 在德望幼稚園就讀,寶寶很喜歡幼稚的老師,老師也很庝愛我的寶寶, 你地會覺得咁好的學校,我做媽媽
會失望,墳怒的.故事由三年前講起,我寶寶本來考入St.Cat,及根德園,自問小女,聰明伶俐,在一位家長閒談中,得知德望女子中學在三年前復辨失落多時的幼稚園,我對德望認知吾多,為了好奇,也開車到札山道校舍望下, 感覺良好,也決定拿表試下面試,寶寶當然順利考入, 在決定寶寶就讀那間幼稚前,我和我先生聽了德望的簡介會,由第一任吳校長及趙主任帶領主持,她們把辨學理念,怎培育小寶寶成為更懂事的小朋友, 當時 Sister Pxxx Yxxx 也在, 我和我先生覺得好warm, 好warm, 我地相望德幼稚園會把我小寶寶教好,由k1讀到f6, 真的感到聖母的陽光照耀在我寶寶.

k2開始,第一位吳校長也無做,好多老師也無做,寶寶的功課也不多,有一次聚會,有幸與Sister Pxxx Yxxx 交談,提及幼稚園功課不多怎考上小學呢, 她就微笑說放心, 我們的小種子,是開學的小種子,是我們培養出來, 教導出來, 怎能掉下她們,當然是能夠全部直升小學,我聽完好想哭出來答謝Sister, 繼續給德望培育她, 但最後得知 sister 是一個吹水大魔王,外表喜良,但內社並不是.
我寶寶升吾到P1,好多小種子都升吾到p1,而德望小學就收左好多St.cat , 根德園的小朋友 , 德望阮修女, 你為何欺騙我們對你的支持,我寶寶是你們培養出來, 為何使這麼多媽媽傷心 ,被你們的謊言欺騙了3年.

作者: smart_bus    時間: 12-11-24 19:01     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

明白你嘅失望同憤怒,會唔會搵下呢個「修女」傾下呀?

作者: lutang    時間: 12-11-24 19:08

但既然做唔到,點解又要同人講全部直升呢,咁真係幾大打擊喎!
作者: 囦匜    時間: 12-11-24 19:09

吾會, 你點會相信, 講大話的人
作者: kychanhkg    時間: 12-11-24 19:11     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

如果唔係全部收返德幼生,有冇人知會收返幾多成?又如何得知今年收好多KV和SC生呢?

作者: karen55407    時間: 12-11-24 19:15     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

咁遲先知道唔收,確實太離普,當年好多放棄St Cat同根德園,嚟讀你間德幼,唔收就早啲通知,依家個個好徬徨。

作者: jackjet    時間: 12-11-24 19:15

哩過阮修女....
(版主按:此文已由版主編輯, 請勿使用侮辱性說話, 謝謝)

作者: wykamy    時間: 12-11-24 19:18

我朋友的女兒在德望讀. 她說大概有一班德幼一開始不收. 但當遲些有人放位出來, 就會收返多D德幼生. 但要keep住寫信給學校, 常常找sister傾計, show到很有誠意, 到有位才會想起你! 朋友說, 最終都會收返大概15個倒.... 所以唔好灰心! 游戲可能要玩耐小小...
作者: jackjet    時間: 12-11-24 19:24

樓主你應該將這文章轉貼到幼稚園版,好等大家引以為鑑
作者: jaycee_mami    時間: 12-11-24 19:26

請問你地當年申請德幼時, 學校有無保證一定可以直升小學?
作者: ac917    時間: 12-11-24 19:29     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

會唔會食字但樓主都唔知?樓主快d返來講完整件事啦!

作者: 囦匜    時間: 12-11-24 19:33

有, 好確定系有

作者: Double-B    時間: 12-11-24 19:37     標題: 回覆:囦匜 的帖子

德望真係甘差,可否多講一些!!

作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-24 19:40

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D6
睇返舊record, 一直以黎都知唔係收晒, 在校家長點會一直都唔知?
作者: Fatsa    時間: 12-11-24 19:43     標題: 回覆:囦匜 的帖子

好多家長以為入左一條龍幼稚園就解決以後升小、升中的問題,大安旨意人地3歲收左妳就要啃妳十幾年,然後就放手個小朋友的學業,到K3英文字都唔識得串幾個,小朋友的競爭力自然比起外面無小學的幼稚園生要低,最後學校唔收你就話人地欺騙妳,父母何嘗不是欺騙學校?妳過去幾年有無盡力教好自己個囡?點解收了其他學生但偏偏無收你嗰個?

如果一早發現學校教得淺,點解唔自己食補藥?現在呢個世代就算最top的神級學校大部份學生都係靠父母自己谷㗎啦,邊有人完全靠學校?德望幼稚園開校三年,唔係今年第一年先有waiting,之前每一年都有啦。

自己個囡在後備名單上當然唔開心,但一個遇到挫敗只會怪學校、怪校長、怪老師而無好好反省的家長,請妳自己也首先三思一下!

作者: cmt1010    時間: 12-11-24 19:54     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

其實當初學校有冇真係講過係必收,定還是家長有美麗的期望?我都識個德幼的家長,佢都有擔心會上唔到小學,所以都有報定其他直資。

作者: Valenie918    時間: 12-11-24 20:14

GHK FB 係德幼家長作私人討論用途,如未經同意,請勿私自在此公開
作者: WJoyce    時間: 12-11-24 20:35

Fatsa 發表於 12-11-24 19:43
好多家長以為入左一條龍幼稚園就解決以後升小、升中的問題,大安旨意人地3歲收左妳就要啃妳十幾年,然後就 ...
十分同意~~~
我個女今年在GH 讀 K1, 三年後係真真正正的good hoper, 學校亦無講過100% 收讀小學.
Sister Pauline 只係講 "每一位小朋友都有机會" 而不是100%收!! 請不要誤會!!
所以學校無誤導家長, 請不要用一些不太好的言語說話!! 對GH 太不公平了!!
GH 係一間好注重品德修養的學校, 版主似乎未太領會及學習到!!

作者: Fatsa    時間: 12-11-24 20:52     標題: 回覆:囦匜 的帖子

GHK FB 係德幼家長作私人討論用途,如未經同意,請勿私自在此公開

囦囤家長,請問妳把其他父母的留言post出來有何居心?把其他小朋友的名字刊登出來是為了提高妳女兒的成功比率?為何妳開人地個名,自己唔把自己名字開出來?

作者: kychanhkg    時間: 12-11-24 20:53     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

其實上到德小,成績追唔上一樣上唔到德中,讀得要有心理準備!

作者: didiyu    時間: 12-11-24 21:15     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

好多有私幼的小學都冇話會100%收唒自己學生,宣幼大概5成,高幼都係5成,德幼以往都係7,8成倒!
冇理由收唔到你就發咁大爛炸,其實係咪反而要撿討下自己有乜野不足, 再改善以求進步。你都只係waiting list , 比好多人已好得多,你鬧到咁大,咁7,8月有位call 你時讀唔讀先?

作者: catf2    時間: 12-11-24 21:18     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

呢位家長太過份, 怎可以將其他家長在facebook 的留言貼上来,你有得到他們和 sister 同意嗎 ?學校沒說可 100% 直上, 以往也有waiting 的, 你再不滿也不可侵犯其他家長私穩吧。

作者: CHP    時間: 12-11-24 21:23     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

請版主立即刪除此主題。謝!

作者: Fatsa    時間: 12-11-24 21:30     標題: 回覆:CHP 的帖子

此會員不尊重學校和其他家長的私隱,請版主立即刪除此主題。唔該!

作者: Barbe    時間: 12-11-24 21:30

囦匜家長真的非常極度太過過分!
作為父母身教不是最重要的嗎?怎能未得别人同意,將别人私隱隨處貼!
隨便公開仍在讀的小朋友名字,究竟是何居心?你真的好無道德!

作者: 囦匜    時間: 12-11-24 21:32

對吾住
作者: fithy    時間: 12-11-24 21:36

知道GH是十分注重品德的學校,雖閣下的遭遇是令人同情,但其行卻令人反感。連媽媽都沒有承受挫敗的AQ,品德如是,我大概明白學校的決定或許是公平吧!
作者: sbux    時間: 12-11-24 21:37     標題: 引用:對吾住

原帖由 囦匜 於 12-11-24 發表
對吾住
唔係吓嘩,咩叫私隱都唔知? 咁點解你唔公開自己個囡個名?

作者: edea    時間: 12-11-24 23:06

所有未經他人同意轉載的FB內容己被屏蔽, 請樓主尊重他人, 如再有此類行逕, 版主必會封鎖戶口以保障無辜的家長/ 小朋友.

edea

作者: JoJo    時間: 12-11-25 13:29

因有家長很關注有關德小問題, 現將問題回覆屏蔽, 請各位繼續討論!

而違規者 (公開私密平台留言的個人資料), 已收了警告牌.
作者: matchy    時間: 12-11-25 13:45     標題: 引用:因有家長很關注有關德小問題,+現將問題回覆

原帖由 JoJo 於 12-11-25 發表
因有家長很關注有關德小問題, 現將問題回覆屏蔽, 請各位繼續討論!

而違規者 (公開私密平台留言的個人資料 ...
Well done'

作者: luilui007    時間: 12-11-25 13:46     標題: 回覆:JoJo 的帖子

但這個主題尚未刪去其他waiting家長的在校方facebook的發表喎! 而家一樣涉及到人家的私隱,版主可否考慮下delete左其他waiting家長的發表

作者: JoJo    時間: 12-11-25 13:48

luilui007 發表於 12-11-25 13:46
但這個主題尚未刪去其他waiting家長的在校方facebook的發表喎! 而家一樣涉及到人家的私隱,版主可否考慮下d ...

luilui007,
你再望一次. 已全部屏蔽, 會員應是看不到的. (超版已測試過看不到)

作者: luilui007    時間: 12-11-25 13:50     標題: 回覆:JoJo 的帖子

但當中尚有waiting的小朋友的英文名

作者: Gagagogo    時間: 12-11-25 13:52

fithy 發表於 12-11-24 21:36
知道GH是十分注重品德的學校,雖閣下的遭遇是令人同情,但其行卻令人反感。連媽媽都沒有承受挫敗的AQ,品德 ...
除了學業,品德都是很重要,尤其學校是以德行排首位,現完全明白閣下的女兒做不到正選生的完因,,深表同情,希望您早日找到和你的理念相同的學校。

作者: luilui007    時間: 12-11-25 13:52     標題: 回覆:JoJo 的帖子

Anyway,多謝你即時處理

作者: luilui007    時間: 12-11-25 13:59     標題: 回覆:luilui007 的帖子

delete, thanks
作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-25 14:09

多謝各位話俾我同jojo知, 我地已處理有關私隱的留言, 而家應該ok了
作者: GHcat    時間: 12-11-25 14:19     標題: 回覆:囦匜 的帖子

樓主說的不是事實,校方從沒說過直升,只是說小學有足夠學位給德幼生,學校也期望所有學生能順利讀到中六,但也要看學校是否適合小朋友。

作者: Gagagogo    時間: 12-11-25 14:33

GHcat 發表於 12-11-25 14:19
樓主說的不是事實,校方從沒說過直升,只是說小學有足夠學位給德幼生,學校也期望所有學生能順利讀到中六, ...
當下實在太多怪獸家長,真替我們下一代的品德擔心,實在太多社會噪音,別人永遠是錯的,自己永遠是對的,可憐!
作者: Gagagogo    時間: 12-11-25 14:40

樓主說的不是事實,校方從沒說過直升,只是說小學有足夠學位給德幼生,學校也期望所有學生能順利讀到中六, ...
現今實在太多人覺得所有東西都是理所當然,沒有好好裝備自己,最後只有賴地硬吧了!
作者: maniris    時間: 12-11-25 15:00     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

你就係仔女考試唔合格,反話老師d題目才得深果d家長囉,唔收回你女女,可能係有因為你

作者: lovebb2    時間: 12-11-25 15:09     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

小朋友在細個時已裝備好,就算讀邊間學校都唔洗驚。讀書要一步一步,冇得急亦冇捷徑。讀龍校並不是穩贏,我識有d入咗培正小學,1至2年就轉校,真可惜。

作者: lovecupid    時間: 12-11-25 15:25

我諗真係要檢討自己點解收waiting list喎。
如果你個女考第一,唔收就離奇啫....
學校有咩情況會waiting個舊生先?

作者: Fatsa    時間: 12-11-25 15:43     標題: 回覆:囦匜 的帖子

花那麼多精力和時間做些損人不利己的事情,作為家長遇到問題只怪人地唔好好檢討,自己無做好榜樣,令到那麼多人包括學校聲譽受到影響!

校方的決定證明她們的眼睛是雪亮的

作者: chunchun321    時間: 12-11-25 15:44

回復 lovebb2 的帖子

龍校不是sure win,大部份龍校都唔係100%收哂,SH,SPK, MSC, APS, RC, 間間都盡量收自己學生,但由五成至八成到,只有PC &TL 講明100%直上小學,但直上都要自己好好預備小朋友上小學部,因上述小學部全部唔簡單,但家長應該大概看到自己小朋友在班中的表現及老師的評語,評估表已反映到出來哩! 個個家長都幾手預備,一日收唔到小學部封信都唔敢話入緊, 希望各有心考龍校的家長留意留意,入到龍校都唔好放軟手腳,希望GH這位家長分析女兒未入正選的原因,仲有一個學期努力和改進,給學校見到小朋友的努力和進步!
作者: Alison241007    時間: 12-11-25 16:06     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

相信局外人係唔會明白。我唔係德望幼稚園既家長,但我地幼稚園有同一情況,得小部份人入到佢小學。當初選幼稚園時係睇中佢間中小學先揀佢,如果一開始知道入佢小學既機會係咁細,就唔會揀呢間愉快學習既幼稚園,就不得不向現實低頭,揀間谷小小既幼稚園。比德望幼稚園既小朋友好彩既係我地幾個月前已面試,過唔關既一早已知,亦夠時間去報多幾間直資私校。

作者: cmt1010    時間: 12-11-25 16:19     標題: 回覆:Alison241007 的帖子

只要不是講明百份百直上小學,家長就應有兩手準備,唔應該返轉頭怪學校。讀左三年幼稚園都會唔知有機會升唔到上小學?如果係就真的要反醒下。早出面試結果同遲出都冇分別,要兩手準備的都可以一早報定其他直資私立打底。雖然都唔喜歡這個現實,但真的是現實歸現實,只有無奈接受,自己早作準備。

作者: WJoyce    時間: 12-11-25 16:23

JoJo 發表於 12-11-25 13:29

而違規者 (公開私密平台留言的個人資料 ...

多謝超級版主, 主持公導!!
作者: WJoyce    時間: 12-11-25 16:27

yes~~~學校是這樣說的!!
作者: WJoyce    時間: 12-11-25 16:33

cmt1010 發表於 12-11-25 16:19
只要不是講明百份百直上小學,家長就應有兩手準備,唔應該返轉頭怪學校。讀左三年幼稚園都會唔知有機會升唔 ...
非常同意!!!
作者: enquire    時間: 12-11-25 16:34

作為其他學校家長, 我會同情呢個情況; 不過, 正如其他家長所言, 真的要兩手準備, 不能直上龍校, 不是世界末日, 何不留點正能量努力面前呢.
作者: catsanddogs    時間: 12-11-25 16:42     標題: 回覆:GHcat 的帖子

同意,而且學校亦提過會有唔收的情況。希望樓主對學校要尊重,我亦理解樓主的心情。你要在此發洩你內心感受,亦要顧及其他家長和學校的私隱。如果你用此手段利用公眾和輿論要學校錄取你女兒入讀小一,我絕對唔同意,我希望你用正途的手法同其他waiting角逐小一後補位。其實我好想知,你咁做,如果學校收你女兒,你會繼續比你女兒讀此校小一。

作者: catsanddogs    時間: 12-11-25 16:51     標題: 引用:同意,而且學校亦提過會有唔收的情況。希望

原帖由 catsanddogs 於 12-11-25 發表
同意,而且學校亦提過會有唔收的情況。希望樓主對學校要尊重,我亦理解樓主的心情。你要在此發洩你內心感受 ...
我補充:我是同意GHcat的說法,所以有以上見解。

作者: o0sandy0o    時間: 12-11-25 18:59     標題: 引用:只要不是講明百份百直上小學,家長就應有兩

原帖由 cmt1010 於 12-11-25 發表
只要不是講明百份百直上小學,家長就應有兩手準備,唔應該返轉頭怪學校。讀左三年幼稚園都會唔知有機會升唔 ...
同意,太多人都覺得自己有學校back up 而唔好好為小朋友打算,到最後冇心儀學校又懶人唔必收自己人,

作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-25 19:34     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

請體諒樓主失預算的心情,大家都係父母,嘲諷的說話,吾好再講了,好嗎?

作者: GHcat    時間: 12-11-25 19:40     標題: 引用:請體諒樓主失預算的心情,大家都係父母,嘲

原帖由 Charlotte_mom 於 12-11-25 發表
請體諒樓主失預算的心情,大家都係父母,嘲諷的說話,吾好再講了,好嗎?

...
也請不要在未有確實證據之前抨擊校方。

作者: elmolly    時間: 12-11-25 20:18

我囡囡同樓主囡囡同年入讀德幼, 我好肯定學校從來無講講一定直升, 我認識既同學都係一邊讀一邊震.

樓主如果真心想女兒入返德小, 請努力寫信, 同學校好好溝通, 了解女兒問題所在再從而改善. 我眼見前兩年好多waiting既小朋友最後都入返德小, stay positive!
作者: catsanddogs    時間: 12-11-25 21:08     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+12-11-25+

原帖由 GHcat 於 12-11-25 發表
也請不要在未有確實證據之前抨擊校方。
絶對同意

作者: Fatsa    時間: 12-11-25 21:34     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

我們明白樓主的心情,也很同情她。但學校從第一年已經有waiting,這是不爭的事實,大家的留言只是還學校和校長一個公道,希望其他會員不要誤信「有心人」的無理指控!

無論結果如何,樓主都應該保持理性,不應揑造事實。

我們僅此希望樓主女兒能夠離開傷心地,找到其他的學校!

作者: dy2    時間: 12-11-25 21:54     標題: 回覆:catsanddogs 的帖子

大家都比個机會樓主啦,佢既然講得對唔住,都知道佢巳經有所悔疚,做父母同做人一樣都要一生學習嘛.....雖然今次確實影響左很多人d私穩同間學校嘅聲譽,但相信樓主聽到大家的聲音之後必會深切調整做人价值觀。從好的方面看,呢個Post都能夠喚醒好多人錯誤嘅想法,即係一入龍校就以為一勞永逸。其實大人同小朋友一樣,自我裝備是一生所需要做的,所以咪要終身學習囉。各位家長繼續努力!

作者: 05baby    時間: 12-11-25 22:34     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

今年德幼開多一班,共7班210人,所以就算今年德小收德幼學生的數目跟以往相若,比例始終會拉低。所以說德小收少了自己人、收多了外人,是錯覺呢!相信外校生爭入德小的戰況是更加激烈吧!

希望樓主和其他德幼waiting的家長振作,如果覺得德小是適合令千金,請好好幫助女兒。有女兒在德小就讀的家長,都會知道Sister Yuen是位開明和有愛心的校長,只要waiting的家長是有誠意和努力的,德小收返您們的女兒的機會一定比外校生高。相對比外校生,您們有德幼的校長和老師的幫助,有更多的機會表現女兒的進歨和家長的誠意,請好好珍惜和把握吧!

作者: candykiki123    時間: 12-11-25 22:54

記得當年德幼開時, 個網頁係有寫到保證 德幼全部學生可直上德小, 係呢個原因我先報讀...
作者: dy2    時間: 12-11-25 23:16     標題: 回覆:candykiki123 的帖子

下!咁真係難攪wor,會唔會係文字解讀問題呀?

作者: linda4    時間: 12-11-25 23:21

English or Chinese version? Any misunderstanding?
Please advise.
作者: B.BB    時間: 12-11-25 23:42

candykiki123 發表於 12-11-25 22:54
記得當年德幼開時, 個網頁係有寫到保證 德幼全部學生可直上德小, 係呢個原因我先報讀... ...

我好肯定無寫過
作者: GHcat    時間: 12-11-25 23:43     標題: 引用:Quote:candykiki123+發表於+12-11-25+22:54

原帖由 B.BB 於 12-11-25 發表
我好肯定無寫過
沒有見過,是中文還是英文?

作者: ting-ma    時間: 12-11-26 00:00

作者: Fatsa    時間: 12-11-26 00:00     標題: 回覆:candykiki123 的帖子

就算學校長遠想100%做到一條龍,但不代表家長就可以對小朋友的學習和成長「放手」,結果把所有責任推比校方。

正如一對情侶結婚的時候當然希望可以一生一世,結婚後丈夫依然努力進修不斷升職,但個太太日日都蓬頭垢面、不顧儀容,每日只顧追韓劇、看娛樂新聞,大家思想上根本已經溝通不過來,距離越來越遠,最後搞到離婚,請問所有錯真的在男方嗎?

作者: spmok1999    時間: 12-11-26 00:09

口講無憑, 就算寫到明可直升都唔好信到十足, 我都好明白你現在心情, 他們現在已將你小朋友標籤為不符合直升小一的類別, 所以我覺得繼續爭取的意義亦不大...
當你鍾意一個人, 而一直以來佢都對你好好, 但係又冇講過話會同你結婚, 咁你就一廂情願咁去愛佢對佢好, 但世事往往都唔會咁完美, 到最後先發覺自己跟本唔係佢鍾意o既類型, 我並唔係話你唔好, 而係每人都有唔同o既要求. 冇一個準則, 既然而家都已成定局, 到不如收拾心情積極d妝扮好自己重新去投入第二段戀愛, 有心唔怕遲, 比d信心自己, 將來定必會開花結果的!
作者: WJoyce    時間: 12-11-26 00:17

回復 Fatsa 的帖子

十分讚同!!
大家請理性一点吧!!

作者: feiji    時間: 12-11-26 00:20     標題: 回覆:WJoyce 的帖子

其實Waiting都仲有機會嘅。冷靜一下,正面地努力面對吧。

作者: siutingto    時間: 12-11-26 00:25

作者: QQMonkey    時間: 12-11-26 00:38

Support GHcat 所說的。
正如由德小上德中一樣,校方都希望全收德小學生,條件是學生品德及成績要達標。

相信德幼也是依據這原則吧!

過去都有留意幼稚園板那邊,大多數德幼家長留言都顯視他們知道不是100%保証,所以 也不是像以上一家長那樣厚顏,把責任全給校方,"自己沒有做功課,錯的不是自己"。

Support 學校只收和自己理念相同的家長

作者: B.BB    時間: 12-11-26 01:24

siutingto 發表於 12-11-26 00:25
如果德幼真係教得咁淺, 咁第日點同其他入讀既外校生fight?

你說得非常對............而事實係,德幼絕唔係教得淺
作者: B.BB    時間: 12-11-26 01:36

Fatsa 發表於 12-11-26 00:00
就算學校長遠想100%做到一條龍,但不代表家長就可以對小朋友的學習和成長「放手」,結果把所有責任推比校方 ...

樓主並沒有說過他因以為可以直升而放手不理......
作者: B.BB    時間: 12-11-26 01:39

spmok1999 發表於 12-11-26 00:09
口講無憑, 就算寫到明可直升都唔好信到十足, 我都好明白你現在心情, 他們現在已將你小朋友標籤為不符合直升 ...

唔好意思,你當我小人之心好了,睇了幾次你這回應,感覺像是在勸退直接競爭對力似的
作者: elmolly    時間: 12-11-26 02:13

B.BB 發表於 12-11-25 23:42
我好肯定無寫過

me too, 當年好興奮囡囡可以入讀德幼, 份通告仲save左
作者: GHcat    時間: 12-11-26 08:30     標題: 引用:Quote:candykiki123+發表於+12-11-25+22:54

原帖由 B.BB 於 12-11-25 發表
我好肯定無寫過
據了解,其實今年八月底有一個 k3家長會,告知家長:學生須經過小學的面見和德幼的推薦;也發出通告解釋小、幼重組後的收生程序。
全部直升只是一廂情願。

作者: bb8608    時間: 12-11-26 08:44     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

我相信每一位家長也有 put effort 比自己的小朋友,學校點解唔收返,學校又冇講清楚。唔好成日話家長放手不理,我深信每位家長也好關心自己小朋友的每件事。

作者: GHcat    時間: 12-11-26 08:55     標題: 引用:我相信每一位家長也有+put+effort+比自己的

原帖由 bb8608 於 12-11-26 發表
我相信每一位家長也有 put effort 比自己的小朋友,學校點解唔收返,學校又冇講清楚。唔好成日話家長放手不 ...
請問您如何知道學校沒講清楚呢?其實每年出成績後,校長親自約見家長解釋如何協助小朋友,而且在k2下學期也提及小朋友要注意的地方。

作者: chunchun321    時間: 12-11-26 09:04     標題: 回覆:bb8608 的帖子

雖然我不是局内人,我在其他龍校,每年见家長都一定問老師自己小朋友適唔適合上小学部,有改善的地方老師一定会提醒及暗示比家長,有次老師見我緊張大師,明知唔講得,老師都點头回應我推薦我小朋友上小学部是没有問题。这个到K3才如萝初醒的情況,同校方的溝通好不足了

作者: OB-father    時間: 12-11-26 10:01

我作為德幼舊生家長,可以大聲咁講:德幼絕對是一間好學校,即使我女上年也是被waiting
到左六月,會有位放出來,學校會有通告問你會否仍願意等待上回小學,只要你願意,學校收回你女兒的
但你現在在網上唱衰學校,學校若知道你是哪位家長,恐怕學校不會收回你女兒了,是你自己親手毀掉這個機會,不要怪學校
仲有呀,上年阿女啲同學都好叻,有些入了女拔,有些叩入st. Mary,我阿女現在成績都好好,我現在還很感謝學校,老師,吳校長,趙主任及sister Pauline
作者: ms.bead    時間: 12-11-26 10:55

其實看到這個POST幾天,本來不想開口,因小女剛上年叩入GH,身份問題及不想好似落井下石。但看到樓上有位現任P1家長出聲,所以有少少野想講。
小女上年叩入德望小學,但小女不是閣下口中的名幼:St. cat、KV...,而且是所謂的百冇人士:冇獎項、冇証書、冇關係...但是多謝Sister Pauline的欣賞!
雖然聽講話主科成績及格和操行良好就可以上中學,但係我覺得就算中學收8成,如果自己女兒係剩下的2成,我會反思是否女兒是否適合繼續就讀。
看完這個POST,難聽d講句,我只是想起一句說話"反轉豬肚就係X"
作者: dwkw333    時間: 12-11-26 11:23     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

樓主確有不對,亦已say Sorry , 大家可否懷著主的大愛而放樓主一馬呢?

作者: 國家    時間: 12-11-26 11:51

我2年沒有發表,但剛見到這個post都忍不住要發表一下。

樓主,你的言論及、不實的指控、不尊重他人的行為及誹謗,傷害了很多很多人!! 而且令很多人傷心!!
我都是媽媽                                    
   ,當然明白你現在焦慮及不安的心情,難道這樣就可以發表不負責任的言論,對別人人身攻擊嗎? 每一間小學都有自己的收生標準,德小暫時把你的女兒放在waiting list上,並不代表你的女兒不優秀,而是給你更多時間去思考德小是否真的適合你的女兒。在你選學校的同時,相信學校亦有權利去選適合入讀的學生吧。

希望你真的可以經過今次,以後的思想及行為可以更加成熟及理性。希望學校、sister及有關同學、家長,可以原諒她。亦祝福樓主可以找到一間合適你女兒的小學,為女兒在人生旅途上發放更多正能量。

作者: GHcat    時間: 12-11-26 12:02

回復 dwkw333 的帖子

其實是這位家長揑造事實,令人不斷質疑學校處事不當,大家纔加以解釋,並非針對她。
不如大家就此劃上句號。

作者: 05baby    時間: 12-11-26 12:08     標題: 回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

作為德小用家,我都有感而發,亦在另一個post發表。在德小就讀的女孩們,她們都很喜歡這所學 校,很喜歡校長Sister Yuen。Sister Yuen的management style 一向是實話實說、開 明、肯變,對小朋友充滿愛心。另外,校長著力令德幼和德小在課程上涵接,希望適合就讀德小的德幼生可順利過渡。概然樓主已說對不起,我真心祝福她。

作者: ecychan    時間: 12-11-26 12:12

如果實收就唔駛interview啦。
(此文已由版主編輯, 請專重他人, 謝謝)

作者: SalasIwak    時間: 12-11-26 14:16

其實自從阿囡入左去之後我都好少再留言. 一來忙二來男人老狗又真係好少上BK睇野.
但聽大人講話網上有人吹水點點點. 叫我我搵. 睇到就留番幾句啦等我.
而家D人乜都人地問題. 自己個囡就冇問題. 呢個咪就係最大問題囉.
老實講. WAITING LIST跟本唔乜大問題. 上年兩個朋友囡囡都係WL .
佢開始都好DOWN . 但到最後. 一樣咪又收番~跟本自己開新AC鬧人ABCD擺到明係輸打嬴要.
講真. 如一個小朋友在咁既環境下長大而德小又直接收左既. 我反正要為自己囡囡擔心.
因為小囡今年有幸被取錄了.
可惜為睇呢段野既時間已被EDIT. 但大既都估到係乜事.
做人要有品呢.
作者: constanceng    時間: 12-11-26 15:08

其實, 我個女曾經係GH幼生, 亦係WAITING LIST, 所以我都好明白樓主既心情。收到信那一刻, 真是很失望、無措, 當然亦有點不憤, 好像學校捨棄了我們。但想深一層, 應該係囡囡有所不足, 而惟一可以做既就係等消息及讓囡囡再做好D。事實上, 學校已經運作了兩、三年, 家長理應知道每年都有幼生要WAITING, 應該有心理準備。

事實上, 很多WAITING都可以入番GH, 小女很快已收到CALL可以註冊了。其實, 我女兒現已轉到更好的學校。但我由衷覺得GH小學真是一間好好的學校, 好有一套教學方法, 無論在學術、品行上都有很好的培育。GH幼稚園環境及課程亦好好。到現在為止, 我依然對此校讚不絕口。
作者: HebeMama630    時間: 12-11-26 15:30     標題: 引用:Quote:siutingto+發表於+12-11-26+00:25+如

原帖由 B.BB 於 12-11-26 發表
你說得非常對............而事實係,德幼絕唔係教得淺
我是舊年德幼畢業家長……(德小收咗,但冇揀)我覺得德幼課程是偏淺的,尤其係中文,英/數尚可接受!

作者: cmvfamily    時間: 12-11-26 15:55

我作為媽媽,又怎不會明白樓主的感受呢?!
希望大家都不要太怪責樓主了,她的感受,大家有試過嗎?

作者: Fatsa    時間: 12-11-26 15:59

HebeMama630 發表於 12-11-26 15:30
我是舊年德幼畢業家長……(德小收咗,但冇揀)我覺得德幼課程是偏淺的,尤其係中文,英/數尚可接受!

...

其實好多龍校幼稚園的課程相比無聯繫小學的幼稚園都是比較淺,德幼情況無比人地特別差

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5