用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 一個對德望幼稚園失望的媽媽
樓主: 囦匜
go

一個對德望幼稚園失望的媽媽   [複製鏈接]

回覆:囦匜 的帖子

好多家長以為入左一條龍幼稚園就解決以後升小、升中的問題,大安旨意人地3歲收左妳就要啃妳十幾年,然後就放手個小朋友的學業,到K3英文字都唔識得串幾個,小朋友的競爭力自然比起外面無小學的幼稚園生要低,最後學校唔收你就話人地欺騙妳,父母何嘗不是欺騙學校?妳過去幾年有無盡力教好自己個囡?點解收了其他學生但偏偏無收你嗰個?

如果一早發現學校教得淺,點解唔自己食補藥?現在呢個世代就算最top的神級學校大部份學生都係靠父母自己谷㗎啦,邊有人完全靠學校?德望幼稚園開校三年,唔係今年第一年先有waiting,之前每一年都有啦。

自己個囡在後備名單上當然唔開心,但一個遇到挫敗只會怪學校、怪校長、怪老師而無好好反省的家長,請妳自己也首先三思一下!

sauwaileung  not agree.  發表於 14-3-22 23:15
brrbaby2007  德望幼稚園話明唔想學生外面ECA,仲話有冇ECA學校知  發表於 12-11-27 09:32
PPLUI  嘜...而家讀書原來是靠父母ga?!?!:  發表於 12-11-27 01:49
AJH  agree  發表於 12-11-26 09:41

回覆:Charlotte_mom 的帖子

其實當初學校有冇真係講過係必收,定還是家長有美麗的期望?我都識個德幼的家長,佢都有擔心會上唔到小學,所以都有報定其他直資。

GHK FB 係德幼家長作私人討論用途,如未經同意,請勿私自在此公開

twinsstar1  Agree. not v gd if u show others fb message with names on public forum. esp not ok if u havent asked for others consent.  發表於 12-11-24 20:20

Fatsa 發表於 12-11-24 19:43
好多家長以為入左一條龍幼稚園就解決以後升小、升中的問題,大安旨意人地3歲收左妳就要啃妳十幾年,然後就 ...
十分同意~~~
我個女今年在GH 讀 K1, 三年後係真真正正的good hoper, 學校亦無講過100% 收讀小學.
Sister Pauline 只係講 "每一位小朋友都有机會" 而不是100%收!! 請不要誤會!!
所以學校無誤導家長, 請不要用一些不太好的言語說話!! 對GH 太不公平了!!
GH 係一間好注重品德修養的學校, 版主似乎未太領會及學習到!!

回覆:囦匜 的帖子

GHK FB 係德幼家長作私人討論用途,如未經同意,請勿私自在此公開

囦囤家長,請問妳把其他父母的留言post出來有何居心?把其他小朋友的名字刊登出來是為了提高妳女兒的成功比率?為何妳開人地個名,自己唔把自己名字開出來?

回覆:一個對德望幼稚園失望的媽媽

其實上到德小,成績追唔上一樣上唔到德中,讀得要有心理準備!

好多有私幼的小學都冇話會100%收唒自己學生,宣幼大概5成,高幼都係5成,德幼以往都係7,8成倒!
冇理由收唔到你就發咁大爛炸,其實係咪反而要撿討下自己有乜野不足, 再改善以求進步。你都只係waiting list , 比好多人已好得多,你鬧到咁大,咁7,8月有位call 你時讀唔讀先?

呢位家長太過份, 怎可以將其他家長在facebook 的留言貼上来,你有得到他們和 sister 同意嗎 ?學校沒說可 100% 直上, 以往也有waiting 的, 你再不滿也不可侵犯其他家長私穩吧。

請版主立即刪除此主題。謝!

回覆:CHP 的帖子

此會員不尊重學校和其他家長的私隱,請版主立即刪除此主題。唔該!

囦匜家長真的非常極度太過過分!
作為父母身教不是最重要的嗎?怎能未得别人同意,將别人私隱隨處貼!
隨便公開仍在讀的小朋友名字,究竟是何居心?你真的好無道德!

受到警告
對吾住

知道GH是十分注重品德的學校,雖閣下的遭遇是令人同情,但其行卻令人反感。連媽媽都沒有承受挫敗的AQ,品德如是,我大概明白學校的決定或許是公平吧!

引用:對吾住

原帖由 囦匜 於 12-11-24 發表
對吾住
唔係吓嘩,咩叫私隱都唔知? 咁點解你唔公開自己個囡個名?

王國長老

所有未經他人同意轉載的FB內容己被屏蔽, 請樓主尊重他人, 如再有此類行逕, 版主必會封鎖戶口以保障無辜的家長/ 小朋友.

edea

醒目開學勳章 王國長老

因有家長很關注有關德小問題, 現將問題回覆屏蔽, 請各位繼續討論!

而違規者 (公開私密平台留言的個人資料), 已收了警告牌.
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

引用:因有家長很關注有關德小問題,+現將問題回覆

原帖由 JoJo 於 12-11-25 發表
因有家長很關注有關德小問題, 現將問題回覆屏蔽, 請各位繼續討論!

而違規者 (公開私密平台留言的個人資料 ...
Well done'

回覆:JoJo 的帖子

但這個主題尚未刪去其他waiting家長的在校方facebook的發表喎! 而家一樣涉及到人家的私隱,版主可否考慮下delete左其他waiting家長的發表

醒目開學勳章 王國長老

luilui007 發表於 12-11-25 13:46
但這個主題尚未刪去其他waiting家長的在校方facebook的發表喎! 而家一樣涉及到人家的私隱,版主可否考慮下d ...

luilui007,
你再望一次. 已全部屏蔽, 會員應是看不到的. (超版已測試過看不到)

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆:JoJo 的帖子

但當中尚有waiting的小朋友的英文名

‹ 上一主題|下一主題