用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我...終於哭了!
樓主: cowkingb
go

我...終於哭了!   [複製鏈接]

其實係人生經歷之一.......小朋友將來面對的........不只面試..........就算入到好學校.......小朋友都有機會成績、操行或情緒有問題......所以咪當一個經驗,教小朋友同自己點面對........

睇到topic已經想哭, 諗吓人, 又諗吓自己, 其實都唔知為乜, 大家都只係擔心自己嘅小朋友啫, 小朋友只係得5, 6歲, 點解要參加喱d 咁不公平嘅遊戲. 由9月尾, 選校開始, 如不幸, 要玩到出年6月, 喱大半年心情都唔會好受.
有時都會同自己講平常心啦, 但一諗到, 喱個係自己小朋友, 小學講係重要嘅一程, 又點可以唔緊張呢~~

Healthy_BB    發表於 12-11-27 17:29
CurrySo    發表於 12-11-23 16:08

回覆:人地既阿媽 的帖子

非常同意你的見解。我們都是這情況,幸好津小派位得宜,才幸免叩門淒慘景況。所以未到六月時候,不需太擔憂派位,做好準備為子女謀劃首3志願的決策

bbaudrey 發表於 12-11-23 11:55
睇到topic已經想哭, 諗吓人, 又諗吓自己, 其實都唔知為乜, 大家都只係擔心自己嘅小朋友啫, 小朋友只係得5,  ...
完全同意你既講法 ...... 無奈

回覆:我...終於哭了!

我也看到想哭。
小女明年才考小一,但已感受到壓力。也明白考小一是對家長的EQ 大考驗!
Never give up!!! 收了waiting便努力寫信,不知有沒有用,但總算是在能力範圍內盡一點力。
Believe it or not?同事話憑佢觀察多年,有offer在手的通常也失意於大抽獎。冇offer就中抽到獎!
加油加油加油!the best yet to come!!!!

引用:Quote:原帖由+WillBmama+於+12-11-23+發表

原帖由 ii323 於 12-11-23 發表
是太感慨/感動或是其他原因呀!
這位媽媽。
太失望了!

其實搵唔搵都名小, 係唔係真係咁"世界末日"呀?
我覺得唯一既煩惱, 來自家長自己 , 唔知點樣面對身邊能考入名小的朋友....

當身邊d朋友個個都討論自己小朋友如何考入名小, 自己真是百般滋味在心頭.

可能是因為一直沒有打算送小兒入官津,不是說官津不好,但我地只有15分,好難入,就是學校亦說不要寄望。自行的亦不是名校,只是村校。

In fact I was in the same situation for my job search in past years, only one offer.  The only diff. is that i received an offer immediately at early stage, and no more choice for a long while.  And then I received a lot of other offers after I started my new job.  

Anyway, agree entirely that it is a good exp for me and my hubby.  I always kidded with him saying that it pretty like we queue up at wedding registration office years ago.   It happened once only in our life and we will never forget our times to sleep on street.

Thanks to you all.  I am back and will try my very best in the 2nd int tomorrow.

cowkingb 發表於 12-11-23 15:20
可能是因為一直沒有打算送小兒入官津,不是說官津不好,但我地只有15分,好難入,就是學校亦說不要寄望。自 ...

我剛同你相反, 因經濟問題, 我從來冇諗過私校, 一間私校都冇見過, 同事們都話我好搏, 所以依家好緊張, 下星期一都唔知點~~~~, 如有不幸, 喱個遊戲仲要繼續玩落去, 好好好無奈~~~~

回復 skmibb 的帖子

學費貴到嘔!

引用:明白一切應交托神,但當收到一封又一封既+w

原帖由 cowkingb 於 12-11-22 發表
明白一切應交托神,但當收到一封又一封既 waiting list 信,真的難忍淚水。

今天再收到一封學校信,又係 w ...
唔使灰心,我連waiting list 都冇,全部都是REJECT

LLB

見到大家這麼辛苦, 心中真是百感交集, 有苦自己知, 幸好我們大家還可以在這裡訴下苦, 心裡好過些, 祝大家快些收到好消息, 過一個快樂的聖誕!!
另外認識有媽媽已經有3間以上的offer, 還表示不滿, 說沒有一線學校, 大姐呀!!!!!何謂一線, 何為二線?唉! 人各有志.................

回復 cowkingb 的帖子

唔好放棄..寫D信去各學校求位信..一定得.... 未到最後, 仍未知的.. 努力...

bbaudrey 發表於 12-11-23 16:06
我剛同你相反, 因經濟問題, 我從來冇諗過私校, 一間私校都冇見過, 同事們都話我好搏, 所以依家好緊張, 下 ...
其實我並非大富之家,都要公一份,婆一份先得。只是有能力供小兒去普通既直資私校,巿場上的名校,我一間都冇申請,我只想小兒入一間適合他的學校。

Charlotte_mom 發表於 12-11-23 10:49
加油啊, 我果時都寫信寫到7月尾架, 雖然戰爭好漫長, 不過最後都有滿意既結果, 而家個女都升左中了, 回望返 ...
Charlottte_mom,想請教一下: 幾耐寫一次信呀?每次都是progress update 嗎?真係有甘多野寫?唔該!

Trust God.  He has a good plan for all of us.  We all experienced your feeling.  Successful education is not only pinned  on the interview.  The present situation was become nothing if you look further.  Good luck.  God will not leave us alone.

神所預備的是眼睛未能看見,人心也未能測度的,當我們以為對兒女最好的,或許在天父眼中並不如此,小朋友是神給我們暫託的禮物,其實,我常覺得最重要是讓小朋友從父母身上看到上帝的愛,從我們怎樣有真平安和信心的表現,小朋友也學會怎樣倚靠主,明天的一切估不到,今晚也會跟老公仔仔一起禱告,讓小朋友知道無論遇到甚麼控制不了的事情也可以倚靠天父有平安面對,培養:cryi抗小朋友抗

回復 bridge 的帖子

未寫完就傳出去,唔好意思,我想說父母用甚麽態度和如何倚靠主,小朋友會感受到,培養小朋友抗逆力也很重要,人生還有很多路要走,不是小朋友能力唔得而是那些學校未必是神的心意,大家也要對上帝和小朋友有信心,加油
‹ 上一主題|下一主題