用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我...終於哭了!
go

我...終於哭了!   [複製鏈接]

明白一切應交托神,但當收到一封又一封既 waiting list 信,真的難忍淚水。

今天再收到一封學校信,又係 waiting list, 心中不是味兒,亦再難忍涙水。自問沒有盲目報考小學,更不是跟風追捧名牌小學,只希望能找到一間適合小兒的普通學校,何解?我真的做錯了嗎?

jessielui2004  有 Waiting 收的機會會好大, 唔駛驚喎!  發表於 12-11-23 09:45
sheffield  哭過就好了!繼續祈禱交托神,祂會讓你有平安的去耐心等待…  發表於 12-11-23 09:01
Sylvako  唔好放棄呀!希望在明天.祝你26/11大抽獎有好消息啦!!!  發表於 12-11-22 22:55
fw9166  放心,仲有26/11(星期一)自行,話唔定妳就是咁好彩中了,唔洗煩,努力加油!!!  發表於 12-11-22 21:45
kirstyau  永不放棄,我上年都玩到6月先有學校收!  發表於 12-11-22 19:03
   1    0    1    0

waiting list仲有機會,而家間間都話5000人報,來來去去就係果班家長,遲d會有位放出來,仲有大抽獎添。遊戲先剛剛開始,小朋友先5、6歲,邊得咁早洩氣!

唔好洩氣,運氣未到。我小朋友PN, K1 同早几星期都儲咗成個folder reject/waiting letters, 加油26號,6月1號,7,8月!

回覆:cowkingb 的帖子

我不認識你,不過亦請你不要灰心,前日德望和真光先後無了,跟住到九龍塘小學,心情十分差,不過,細心一想,小學只是人生其中一個階段,你這麼愛護你的小朋友,佢已經十分幸福了,雖然直到目前,不算甚麼成功,但是今次報考小學,我對我女兒反而有更加深的認識,我知道當佢知道女拔無第二次面試,德望,真光先後失敗,她亦不開心,只是未懂得表達出來,我反而更加堅強,因為遊戲剛剛開始,人生亦剛剛開始,作為家長,我們必須更加努力,未來還有一段更長更遠的路要走,亦只有這樣做,才無負天父將一個寶貝交托我們。

回覆:我...終於哭了!

信心的考驗!不好放棄!
禱告將一齊交上!

回覆:Jen123 的帖子

一齊努力!

千祈唔好灰心!您可以對制度失望、您可以為學校唔簡自己嘅孩子而失望!但係,您一定唔可以對自己同孩子失望!你作為父母,懂得理智為小朋友升學而粗心,已經足以証明你係好有責任嘅父母!情感上嘅起落一定有!但請放心:所有孩子都係gifted! 唔好只係䄒點解我冇乜,㑫下我已經有D乜!
加油呀!孩子仲要靠我地架!

唔洗喊! 因為 You are not a 窿!
我上個月三日內接4封 reject...

請加油!小朋友仲要您的支持!never give up!

好多謝大家既鼓勵!每當身邊既朋跟我訴苦,喊著沒有 offer 的時候,我鼓勵她們,盡力使她們收下淚水,其實我心中亦不是味兒,一面勸勉朋友,一面強忍心痛。

raylovefa  不是味兒!講中心聲!但真的要學識接受,面對!我努力嘗試中....共勉之...  發表於 12-11-23 08:08

回覆:cowkingb 的帖子

人生漫漫長路,總有挫折的時候,一日未埋單,總未算輸。加油,上帝必有預備。

今年戰情係特別激烈,可能係金豬年出生人數多的關係,真係聽到好多熟同吾熟的朋友講,好多人全軍覆沒,有個得一個offer。

Let's finger crossed!  Do cry out if you feel upset, then forget what's behind, and get prepare and look forward to the way ahead...there's always hope...

don't be frustrated and never give up
GOD will bless us forever!

不要灰心,今年競爭太咁激烈,唔得都好正常!叻嘅小朋友hold 咗嘅位遅d 會放番出來。我都有個waiting在手 , 我唯有想有waiting 好過reject !
希望在明天啊!大家努力啊!

唔好唔開心!waiting 其實仲有機會㗎!六月至九月會不停有人放番 offer 出嚟,我同事舊年八月三十號先收到一間出名嘅女私校嘅電話,而家努力啲寫下信,話唔定 26/11 有好消息呢!加油!(千祈唔好俾小朋友感覺到你嘅不安呀!)

Yanamami  講得好o岩!  發表於 12-11-22 20:19

過幾日有個 2nd int, 不過真係冇信心!並非對小兒失去信心,而是對整個制度及收生標準摸不著頭腦,實在難以捉摸。

cowkingb, Waiting list 信 is better than reject letter.
Be positive!! Don't cry!! I believe god will be with you!!
EK mum - never give me!! You will receive good luck soon!!

fishmeow 發表於 12-11-22 19:27
cowkingb, Waiting list 信 is better than reject letter.
Be positive!! Don't cry!! I believe god will ...
Thanks.  I feel much better now, will add oil.  
Hope those who have not yet received offer will receive good news soon...

fishmeow  Continue to write the letter to the school that you like, they will see it  : P  發表於 12-11-22 19:38

唔好絕望,真係慢慢有人放位,waiting 係有希望架。

‹ 上一主題|下一主題