用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔首輪1莫記2恩主教好D定王肇枝呢?
go

大埔首輪1莫記2恩主教好D定王肇枝呢? [複製鏈接]

1    0    0    0

兩間程度差不多,活潑類型揀恩主教,讀書類型揀王肇枝……
一間天下為公,一間精英制,如果要成為cream of the cream,揀王肇枝,恩主教只會拖累你;相反,如果要愉快學習,自由成長,揀恩主教一定滿足到你,詳情請問王記及恩記的家長王記找不到DSE成績,恩記DSE都不太「靚仔」

王記中二開始有放牛班, 比成績差的學生入讀。

引用:應該點揀好呢?

原帖由 問號mama 於 12-11-19 發表
應該點揀好呢?

1. 恩主教

2. 王肇之

回復 ricetaster 的帖子

亦有恩記尖子話成績被恩記「成日顧住力有不逮的同學」的作風所拖累呢!王記中二有放牛班,集中火力教精英,正好讓有志成為cream of the cream的同學更上一層樓……
兩間校風及程度都好接近……最緊要啱小朋友style.

恩記其實係大埔一直都係五間英中轉變較多既中學, 換校長次數亦係最多, 但恩記都可以維持係平均水平, 現任校長都積極既, 如果B1學生將恩記放第三都係保險線.

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆:大埔首輪1莫記2恩主教好D定王肇枝呢

如果甘心其中一間收都無問題,可以用盡兩個額,相反只係心儀莫記,首輪淨入莫記一間,大抽獎時莫記/柏雨放第二似乎有點冒險!

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

小小意見兩校其中分別是F.4選科學位數目,恩記(Phy) 60, (chem)90 ,(BIO) 90 (M1) 60 ,(M2)40選科. 跟全級排名,F.1-F.3是沒有壓力讀書,但F.4是完全兩回事.

沐恩&王肇枝標榜100%收Band1學生,但成績一般,會考高考都沒有特岀學生,
沐恩DSE-  (Percentage of students with the minimum
university entrance requirements - - 63.5%)

有親和力,和學生老師關係良好,對老師有要求,重視學生成績.
他是高主教副校長.

回覆:問號mama 的帖子

揀兩間入咗你唔會後悔嘅中學自行。

回復 問號mama 的帖子

我都覺得你要揀2間入咗都"一定"唔會後悔嘅中學, 千期唔好諗住為咗要避大抽獎而將就, 今年我就有朋友真係咁諗, 結果7月10日眼見好多差過自己小朋友成績都入到佢嘅第一志願, 而後悔 !

其實大抽獎有7成位, 我亦眼見好多人係經抽獎入到心儀學校, 所以唔洗太介意自行呢一轉唔得呀!

‹ 上一主題|下一主題