用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家支持中學減派位學額嗎?
樓主: 文仔媽
go

大家支持中學減派位學額嗎?   [複製鏈接]

我反對....

回覆:sadsam 的帖子

小班咪又係要人減收學生,來救一些面臨殺校的學校,只是個名唔同左,小班唔等於可以改善質素,都要睇教的老師,小兒學校英文係小班,26人左右,有一年的英文老師非常差,又無心教,進度前滯不前,只識怪學生無心聽書,但就從不改變自己,學生成績亦下跌,後來要出動三個主任趕返課程,小班又如何?師資有問題就係有問題,汰弱留強先可以改善質素,為左飯碗,不思進取,要人縮小班來就佢地,從來不為學生著想,這種老師留住有咩用,不如留返資源,善待那些好的老師

fion6406 發表於 12-11-20 13:43
我其實有個疑問,有水準高、辦得好、受歡迎、客似雲來的Band 3 學校嗎?
...
有band 3中學收足五班,主要因為它們位於升中人口充足的地區

我都不支持.

我支持小班教學, 尤其是在Band 3學校或校內成績跟不上進度, 要老師多加指導的同學.  但我不支持學校每班減人數, 尤其是Band 1或辦得好的學校, 在那兒學生可以跟得上, 大班教學不成問題, 為甚麼要犧牲這些學生們入讀跟他們能力相約或更高的權利呢.

中學跟小學課程折然不同, 中一讀得辛苦不代表之後讀不上, 好多孩子(尤其是男仔)要到中三/中四才會開竅發力.  每年當然會有少數學生是錯配的, 若他們努力過後仍跟不上, 自然會轉校, 即使我們廿多年前升中考以學能測試驗方式派位, 身邊都有同學遇上這情況啦.

MUMMYSIK  100% agree.  發表於 12-11-20 20:05
142526  我同意升中一的banding絕不等同讀到中二,三的成績,現在好多中中學生成績很好.  發表於 12-11-20 16:41

呢個世界係無公平喇,點做呢件事,都總有一個分界線,分邊條線都有人不滿。
我本人都吾贊成cut位,但既然吾到我哋話事,要坐懚B1中學,惟有好好裝備自己,努力備戰。
去年我為小兒作好心理輔導,話過佢知,今年吾得吾緊要,只要自己努力去做,下年都可以轉校。現在要做的事就係專心考好報分試。

我支持淘汰所有辦得差的學校.

本人見識少, 從來只見校方說出生人口跌了, 收生不足祇有一個籍口

打開門口沒生意 是因為沒客人( 全死了)

在職場, 這些老師/ 校長早就送去 將軍澳  ....死...差不多滿了

請想想這個是結構性和制度問題!

出生人口減少是世界性趨勢....殺校減班是理性推論...對不?為何不减教院學位或提升老師至碩士或專科....不是老師多了便多開幾班....這都是我們付鈔的

制度上收不足生的是band 3 學校, 大家有目共睹的是這些學校成績每况俞下, 自然人人走避 無人問...在惡性巡環的影嚮下...收生曰少是正常的 根本無法避免!!

所以很多 band 3 巳是小班.... 26人開班便是証明 但這樣能改變大家走避的現實嗎?

制度上沒有band 3 學校, 但學校全收band 3 生如何升呢呀!  不如收皮算了

簽名被屏蔽

回覆:talent2000 的帖子

我只赞成Brand 3校學校小班教學、点解要Brand1學校陪佢地小班教學、他們多人報、教育質素又好、學生又努力、点解係要所有學校一起小班教學?成日話唔好標韱、咁就大家一齊衰?

咁就係唔係鼓勵大家不用咁努力?反正學校点不濟也不是問题、最後一定有人救、受苦也只是學生和家長!

talent2000  外國學校的確有咁做,叻學生可以跳班。跟不上的可以留後向學校會加以教導。香港弱勢政府似乎教育係一個死角的,解不開。  發表於 12-11-20 22:48

miffy 發表於 12-11-20 16:55
梗係反對, 有遊行我一定要去tim
遊行我一定會去, 家長係米都要出聲呢, 成日都話小班教學, 成校係米真係甘好呢? 好似係想保飯碗多d

我地先係"持分者", 我地應該出來同d老師講, 學校做好d, 自有家長選擇佢, 做得唔好, 送大床都冇人要啦

真係玩死d家長同小朋友

其實為何不先將早前縮班的學校還原(四班改回五班),然後改為小班教學.這樣除可改善教育質素外,亦可維持學生入讀心儀學校的機會率.

"頭痛醫頭"一向是教育署的做法,沒有長遠計劃,以致政策混亂.

BLUEYELLOW 發表於 12-11-19 23:27
完全唔明做得好的學校要比人懲罰、差的學校就給人奬勵?点解我地家長就無得出聲?班校協、老師和校長全部自 ...

, 請教育界人士看看我們這個POST

節錄http://tiandiyouqing.blogspot.hk/2012/11/blog-post_12.html

草雲居天地自然人

2012年11月12日星期一
就中一減班事宜向行政長官等進言

尊敬的行政長官、政務司司長、教育局局長:

有關中一學生減少的應對
[size=15.555556297302246px]............

建議            

謹提出以下建議,懇請吸納作全盤考慮,為全港同學謀求最大的福祉,這是教育的基本義,至於建議背後的理據,後面再有論述。

1.
建議政府維持2010年確立的「以減班應對中一學生減少」政策。

2.
建議落實教育局推出的靈活措施,把殺校線降低到「26人開兩班」,51人開三班

3.
建議政府施行一個有秩序的「四班以上中學減班計劃」

4.
建議把所有接受教育局資助的中學納入減班計劃,包括資助中學、津貼中學、直資中學、英基中學等。

5.
萬一政府採納 18區校長聯席會議的「三二一」方案一刀切適用於所有中學,則必須恢復目前五班減四班的中學原來的中一級五班編制     

[size=15.555556297302246px].............

林超英
2012年11月12日

副本送:教育局常任秘書長

巴不得爸爸 發表於 12-11-20 22:33
其實為何不先將早前縮班的學校還原(四班改回五班),然後改為小班教學.這樣除可改善教育質素外,亦可維持學生 ...

其實政府係想 cut cost,減少支出,為何出生下降,又有咁多直資新校?呢d學校好多都要家長俾錢囉~

我贊成小班教學, 無論對B1至B3學生都有益處, 都有增加遇到伯樂的機會, 如虎添翼/如夢初醒. 但就不贊成學校減收人數. 根本兩件事, 唔可以混為一談.

redkoni  絕對認同,「小班教學」與「學校減收人數」並無必然的關係,那班政棍和怕飯碗不保的人只是不斷想混淆視聽。  發表於 12-11-22 22:00
‹ 上一主題|下一主題