用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請問曾是小一學生的家長
樓主: irenelwl
go

想請問曾是小一學生的家長 [複製鏈接]

視乎你們想開始時多付出,或是往後每年不斷增加付出的時間。本人會選擇在孩子年幼時打好基礎,多付出時間與精神去培養小朋友的自我溫習個性。
加入遊戲的網上練習,初小可盡量以簡單的"每x一篇",目的是讓小朋友產生一種做題目是樂趣的感覺,當小朋友在全港排名有些提升,無論是500位升上490位置,父母都要立即表示讚償,給予孩子正面的支持,這些正能量正好是小孩子持續往這個方向發展的最佳幫助!(讚償是要真誠內心的,切忌看到很後的排名時,做出失望或不滿意的表情,相反地要加強鼓勵的語句!記得這是給孩子輕鬆的遊戲,是樂趣及開心的機會。)

irenelwl  一有時間便努力  發表於 12-11-21 15:19

回復 irenelwl 的帖子

我亞女都係,因亞女都讀深的幼稚園, 而且亞女叫會自己溫書, 諗住無咩問題,佢可以靠老本上到二年班,點知上次測驗中英文都唔合格, 可能係亞女未習慣考試,又可能是亞女間小學太深, 我個陣都好徬徨,我個女仲喊, 我 咪拿拿聲找專科補中/英文, 連續幾個禮拜係咁操, 今次考試中文同英文都上番八十幾分,個心都定d, 因為如果一開始就追唔到, 對小朋友打擊好大!!!
如果真係搞唔掂, 就快d搵人教+自己谷, 加油呀~~~~~~~

irenelwl  一齊努力  發表於 12-11-21 15:19

回覆:傑西 的帖子

傑西,我仔同你很相似,諗住讀深既幼稚園可以夠用到小一上學期,但原來不是,測驗中英不合格,好擔心,現在日日做小小練習,加專科補習,希望一月考試會有進步!各位加油!

irenelwl  一齊努力  發表於 12-11-21 15:19

我仔讀happy幼稚園, 冇咩功課, 冇溫書, 冇串字, 亦冇默書測驗, 升上傳統地區名小學, 完全冇問題, 默書測驗考試成績都好好, 唔需要補習, 全部係我同c6放工睇功課同考試前2星期溫書。

小朋友上小學, 大部份唔知咩叫測驗考試, 第一次只當係預習, 唔好放係心上, 考試呢啲唔係考所學知識, 我自己覺得只係考小朋友小唔小心&技巧, 慢慢教, 下次有進步就得。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

回復 lsung28 的帖子

我女每晚都很期待睡前閱讀時間, 但前提我要他先好好完成當天功課

回復 lyhv 的帖子

我跟學校介紹買, 但有點後悔, 因沒有時間做, 而且學校有免費的給他們練習

lyhv  明白,唔梗要,thank you 您!   發表於 12-11-21 15:31

引用:+本帖最後由+irenelwl+於+12-11-18+13:50+

原帖由 irenelwl 於 12-11-18 發表
我女都係happy幼稚園,細個都無谷佢。依家小一當然辛苦啦,又講唔聽。初初開學,都唔知學校默書係點,測驗係點,我都好緊張,癲左咁。後來慢慢學會放鬆,迫唔來,搞到大家都好大壓力仲弊。
依家我好enjoy佢不斷進步,我會同自己講,佢由一張白紙,到開始跟到進度,只係短短幾個月,佢都好叻吖。當佢熟悉學校模式,相信佢仲有更大進步空間。我覺得呢個滿足感仲大。
雖然輸在起跑線,但有耐心栽培,一定成功。大家都唔好氣餒,加油!

‹ 上一主題|下一主題