用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請問曾是小一學生的家長
go

想請問曾是小一學生的家長 [複製鏈接]

請問有沒有有些小孩初上小學成績很差, 但慢慢會好起來?
我女兒剛上小一, 我不想太迫他, 默書還可以, 但第一次測驗成績很差, 不知怎辦, 但自問他起步比人慢, 因為他在幼稚園時, 我沒有指導他溫書, 串字, 學校也不用默書測驗。
   1    0    0    0

回覆:irenelwl 的帖子

我個仔今年都是小一,同你唔同,我會要他做好和溫習好,當然唔係好有壓力個種。黙書和進評一般都有9X分,如果你小朋友太差的話,你可能要改一改唔好放晒先,跟一跟睇下分別再算

我囡小一上學期中英文都唔合格, 而家三年級中文係TOP5, 英文80分左右, 喺佢學校算中等.

我沒有放晒手,起初二個月他很抗拒英文串字,不太肯溫,現在好一點了。但因為他幼稚園時,我從未陪他溫習過 ,只有讀下故事書,所以他是乜都唔識個隻

追得不錯啊,你花了很多時間下去,還是小孩慢慢習慣起來?

irenelwl 發表於 12-11-16 21:22
追得不錯啊,你花了很多時間下去,還是小孩慢慢習慣起來?

你問我?

阿囡本身係鍾意讀書嘅, 只不過佢幼稚園同小學水準爭太遠, 所以一年級咪差囉.

中文科: 初初每日半小時伴讀, 三個月之後逐步叫佢讀到嘅自己讀俾我聽.  一年級暑假佢開始自己閱讀, 二年級中文科成績突飛猛進,  而家語文運用基本上唔洗理大致會啱9成以上, 只須要考前做一兩篇閱讀理解同聆聽就可以.

英文科: 伴讀情況同中文大致相同, 但係佢二年級暑假先至有信心自行閱讀.  而家係每日做少少GRAMMAR, 週末做星加坡出版嗰啲Comprehension.

回復 YolandaTam 的帖子

聽到你咁講, 真振奮人心~~ thanks!!

回覆:想請問曾是小一學生的家長

我自己初小考默書都可以唔合格,而家有學士碩士學位,全部自己搞掂,咁又點呢?代表乜?你唔使理佢?人人唔同呀!

引用:Quote:irenelwl+發表於+12-11-16+21:22+追

原帖由 YolandaTam 於 12-11-16 發表
你問我?

阿囡本身係鍾意讀書嘅, 只不過佢幼稚園同小學水準爭太遠, 所以一年級咪差囉.
不好意思,想請教Singapore 既comprehension 係邊到買?

peggy  大眾、三聯、商務、中華都有得買  發表於 12-11-17 13:24

我個人覺得要適當地迫,因為小孩太細,未必會自律,但是又不用太迫,像怪獸家長。現在只是小一,target 中等成績就可以。還有就是你要有effective 的教法,可以另小朋友以最小的時間去吸收適量的知識。如有需要,可以試下揾補習。

回復 uuu571 的帖子

明白, 我都有比目標及要求佢完成, 但因為佢的程度比較低, 慢起步, 所以我不停同自己講要有耐心等佢慢慢上番黎, D段時間要忍受佢比別人差, 分數低。但有時自己會不自覺變得怪獸, 太迫他, 又怕會弄巧反拙, 令佢抗拒+入唔到腦。唯有一步步來, 心裡明白每個孩子資質不同, 但也會期望自己孩子有改善的一天, 相信這是每個家長也希望的, 那有家長想自己小孩不合格呢?

irenelwl 發表於 12-11-18 13:47
回復 uuu571 的帖子

明白, 我都有比目標及要求佢完成, 但因為佢的程度比較低, 慢起步, 所以我不停同自己講 ...

我小朋友都係出自程度低的幼稚園, 活動教學, 輕輕鬆鬆冇壓力. 而小學就係一間傳統而有要求的學校, 學術程度深. 最初都怕追唔上, 但其實又唔係, 佢地會吸收到, 再加上家長幫忙, 其實係有意想不到的成績. 第一次測驗當取經驗, 第二次第三次就更好.

我個仔都係,上月尾第一次總測驗全軍覆沒,中英數僅僅合格,常識仲唔合格

回復 irenelwl 的帖子

你要加把勁!!!我個係细囝現在小二,還沒有起色!!!你要加油幫吓佢!!現在小學也較深!!努力!!

回復 囝囝mama 的帖子

我會盡力的了

囝囝mama  加油!!!  發表於 12-11-19 20:21

坊間有很多遊戲形式的網上練習,其中一些有學校及全港學生排名,起初跟他一起做,過了一些日子他會掌握到答題的技巧,家長在這時開始放手讓他們自己去完成,留意到他們有些進步,可以給予獎勵及讚償!不知不覺中孩子們已經比較同年齡的小朋友答題目快速些,漸漸小孩會對自己亦有要求,若達到這類效果,打後的日子家長亦無需要谷孩子讀書,他們會開拓自己的溫習方法。

回復 wsk7777 的帖子

我有join dd internet的learning program 而學校都一定要佢做中文網上閱讀, 問題都一定要先處理左每天硬件功課及默書先, 我放工回來, 一天只有一個半小時陪他處理學校問題, 真攞命

醒目開學勳章

irenelwl 發表於 12-11-20 14:39
回復 wsk7777 的帖子

我有join dd internet的learning program 而學校都一定要佢做中文網上閱讀, 問題都一 ...
想請問下,可以介紹JOIN哪些 internet的learning program嗎?

要慢慢来,我阿B一年級上學期都唔合格好差,因為佢幼稚園同小學水準爭太遠, 所以一年級跟唔到,要慢慢适應.依家都有80幾分...我覺得不要太大壓力,我以前陪阿B一齊閱讀,他會開心好多.為你加油

我個細女都係幼稚園時..咩都唔係好識..今年小一第一次測驗...叫佢溫書...練字...慘過叫佢去死...未溫到10分鐘..已經話好倦..要訓覺...
我由得佢...佢唔想溫...迫佢都無用....
但測驗結果...令全家都喜出望外...
我估應該係佢平時上堂有留心..加埋我會對佢D功課...如發現佢有咩做錯...叫佢自己再睇多次...邊到有錯....自己更正....
平日夜晚...有時間的話...都會同佢做D網上練習...講下故事...會叫佢自己讀本故事書先......再由我講多次....
‹ 上一主題|下一主題