用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B媽媽不要氣餒
樓主: bonboncat
go

細B媽媽不要氣餒   [複製鏈接]

引用:我阿仔係9月尾仔,我都幾歷過上年無人收的時

原帖由 kkleong 於 12-11-12 發表
我阿仔係9月尾仔,我都幾歷過上年無人收的時候,因為大部份連IN的機會都無,真係好傷心,又唔抵,所以今年報左十 ...
咁舊年結果有冇返學呀?

is interview~~~type wrong

My child was a small B but still got a K1 place in a quite good kindergarten in Kowloon Tong this year. My observation is - Academically he is quite comparable with big Bs but physically & socially he is not as good as others. Regretly it's the fact. We applied for K1 again for a famous school just in case, bearing in mind P1 is a totally different battle.

我都覺得大部份學校都prefer收大仔,某些學校甚至細B連交form的機會都無,很不公平!不過我家有兩個好運的細B!兩個考K1時都無返N班,只去play group. 第一個考4收3,1間waiting. 第二個暫考了一間也有offer了。舒一大口氣!(真係驚無書讀!)
當年第一個時也掙扎做大B定細B,但既然有offer,便試一試!心想跟不上才留班吧!幸好現在老師說跟得上。
我覺得父母該視乎自己的期望和子女的程度來決定做大定細B。因為到升小面試時,大B仍比細B有優勢的。要考名校就做大B啦!
做細B的話,先報一些競爭性低的學校,,有位了再看心儀的是否有offer,在幼稚園階段慢慢catch up.  不要令小朋友失去自信!他們因年齡產生的表現差距會慢慢縮小的!
細B加油!:)

晞晞爸b  同意!  發表於 12-11-13 10:58

回覆:細B媽媽不要氣餒

好開心,終於收到一間村校K1 am offer啦!

bonboncat 發表於 12-11-12 20:13
其實間間幼稚園都唔同嫁,例如啟思和又一村係同K1同時間報名,亦同K1一齊in。
德望都係同時間報名但有位至 ...

謝謝你..很詳細的資料!
存感恩的心

我仔9月頭出世,唔大又唔細,有得揀,寧願做細B,但9月BB,人地嫌你太大!

我兩個女一個係0110大b,一個係1211超細b,今年要同一時間為兩個女搵n班同k1,感覺真係好唔同.......大女暫時in左三間有兩間收巳經可以放心了.細囡就慘了,初初打去好多間問都話唔收form,有間仲話叫我出年12月再打去睇下有冇位先.......好彩後來比我搵到屋企附近有幾間肯收form的,有一間仲係唔洗in只要排到有位就得,我當然係好希望排到啦......
我都發覺好多出名的學校都只會收個年8月31日前出世的b,所以細b真係可以唔洗諗,但如果係搵返屋企附近個d無咁出名的學校就會大機會好多,如果讀到n班等再出年去in其他學校都會好好多,我大囡就係讀左n班後今年去in同未讀之前都真係有唔同的.......我諗過如果真係無學校收未讀住playgroup先囉都可以的啊......所以細b都仲有好多機會的,大家都唔好放棄啊!!

回復 kittytyl 的帖子

Same feeling

我囝八月。。。中b,吾大吾細甘。。in完都覺得真系吾夠大B黎 T_T其實可否2014先讀k1做超大B昵

mamingyin72  8月b一般唔會做超大B, 因為小一派位會無o左適齡分~  發表於 12-11-14 15:54

我囝是11月細B, 上年報N班, 全落空, 深感受無奈, 。而家仲未學英文字母, 但顏色認图方面幾好。目前IN咗6間, 有二個OFFERS, 一個WAITING, 其他等緊消息, 算不錯了。最心儀果二間, 太多人報了,機會可能好低。平常心....

mamingyin72, 喔,原來係甘~~

JL2233 發表於 12-11-14 14:28
我囝是11月細B, 上年報N班, 全落空, 深感受無奈, 。而家仲未學英文字母, 但顏色認图方面幾好。目前IN咗6間, ...
My girl is also Nov10 B, she cannot distinguish different colours, only knows "A", "B", "C" and "D".

我個B11月出世, 今年只報兩間, interview時都未夠2yrs old, 但什麼都會做, 肯聽指令, 給答案全中, 不愛亂跑, 就是性格內外, 一聲都不出呢, 唉, 老師問什麼都只用動作表示, 不講話, 結果老師問我, 他會說話嗎? 我回應說他在家會說話, 會從1-10說出來, 能說簡單單字英文及廣東話, 但性格比較在外面表現很怕羞, 本身我也管得嚴, 可能如此, 老師覺得他不活潑及不合適上學, 所以兩間學校都沒offer給我...不過看完你們寫的, 我也不再感覺自己失敗, 反正BB還小, 順其自然, 希望明年BB有機會再Interview成功, 多報幾間幼稚園增加機會...

我仔仔也是細B, Nov17, 今年in K1 , 4間有3間有AM offer, 很好彩, 所以細B媽媽不要氣餒。。

miffy1914 發表於 12-11-17 16:40
我仔仔也是細B, Nov17, 今年in K1 , 4間有3間有AM offer, 很好彩, 所以細B媽媽不要氣餒。。
...
好厲害啊!可否透露是哪三間KG收左你囝囝am offer嗎?

kowloon tong  Think ,funful and tst funful.大家都要加油呀。。。

最有機會嗰間都係 waiting.

回覆:kehkeh 的帖子

細b加油

我仔仔是11月B,報了5間K1 (因佢仲唔識講野所以漁翁撒網)
呢個月開始去IN,第一間IN果間我係排第4的,
IN的過程都係一齊玩D小遊戲,玩玩具,做勞作,最後見校長
一睇已經見到大細B好大差別,例如做勞作,我全部都要幫佢做,同臺有D小朋友自己做哂
原本諗住冇望,但竟然收到取碌信,我真係開心到跳起(真係架!!)

之後IN第二間,呢間我排第二,係名校,多人爭
登記完坐0係禮堂等時見D家長又係咁同自己小朋友講英文
(我最記得坐我前面個爸爸教個女講elephant)
面試其中一項要小朋友自己坐張椅仔度聽老師講故事,然後一齊做D動作之類
我個仔唔肯坐,全間班房十幾個B,得我個仔唔肯坐要走去後面玩玩具
其他小朋友好合作咁坐0係度一齊拍手,唱歌,
我果個就走黎走去,就算想抱佢坐我大脾都唔肯
D家長又眼望望咁望住我,果下我真係有好強烈被打敗既感覺
離開幼稚園果下我真係忍喊忍得好辛苦

黎緊仲有2個interview
但見到大B細B差咁遠,真係唔想再IN落去,
想就咁讀肯收佢果間算
‹ 上一主題|下一主題