用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Diamond Hill Ling Liang released offer or not?
樓主: luckyveronique
go

Diamond Hill Ling Liang released offer or not? [複製鏈接]

luckyveronique, my first choice is "dragon" school, but frankly speaking, nearly no chance at all ...

回復 luckyveronique 的帖子

Luckveronique, 我的email話11月23日或之前辦理註冊!

回復 cathrineivan 的帖子

1.九龍塘啓思同鑽石山靈糧對你黎講

--學費、交通同宗教也不是問題

2.唯一憂慮系會不會淺的
---如果同根德園一開始要小朋友寫全句,咁靈糧係K2先開始ABC及一人口,你可能會覺得淺,
因為靈糧到K3先加快進度,學校有佢充分o既理由,覺得k1先訓練小朋友自理,同埋手腳協調,咁先唔會寫壞手,而且靈糧的課程很花心思設計,不是純粹的抄寫,吸引小朋友學習動機才最重要,
學術當然重要,但仲有好多方面:創意、解難、思考,甚至感恩,德育,呢d靈糧做得好好,小朋友有愛心,親子關係亦很重要,學校安排很多親子講座給家長學習,不只照顧小朋友學習需要,也照顧到家長

6.課程編排
答:啓思每日有20-30分鐘英文堂,聽聞都系net教,呢的我中意,

其實每個人的要求不同,如果將來目標係英文小學,咁不論讀啟思或靈糧,都需要家長跟進或給小朋友讀一些英文興趣班,坦白講,即使讀國際學校的幼稚園,家長亦唔可以完全唔理,都要在家提升小朋友的英文水平,而靈糧的中文是足以銜接小一的...

我對啟思不熟悉,不如講靈糧,因為我兩個小朋友響度畢業,即使冇學券,都好想老三返去讀,因為
學校老師好有愛心,好有人情味,由於沒有考試默書,家長及小朋友之間沒有競爭及壓力,關係好好

銜接小一方面,我諗不論讀傳統或活動小學,家長都要幫助小朋友適應,我認識的靈糧畢業生,上小一絕無問題,仲讀得好好...

我家有三寶

我岩岩打電話去問何時call back waiting,係一位男老師接,他說下年4月先會call waiting。。。。且不會根據報名編號及面試編號來逐一call,而是依據面試當天的打分來排序。同時不會發郵件,而是直接打電話。還請各位waiting既媽咪到時留心一下啦。

我只是覺得call waiting點會甘耐。。。

回覆:Diamond Hill Ling Liang released offer or not?

Sorry, 是11月23日。

回復 fostermak 的帖子

fostermak, 多謝你的詳細答覆和經驗分享!!!不勝感激!!

‹ 上一主題|下一主題