用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園排名
go

幼稚園排名

好奇一問, 有無排名架, 可以係邊度睇?

回覆:幼稚園排名

引用:我買左本,但我覺得超唔準 +

原帖由 Halcyon0212 於 12-11-09 發表
我買左本,但我覺得超唔準
有冇本書個樣睇

醒目開學勳章 貢獻勳章

全無意義

MrMrsEast  agree  發表於 12-11-19 01:30
恐龍家

babyBenz 發表於 12-11-9 13:14
好奇一問, 有無排名架, 可以係邊度睇?
可以實質計算既有學術,校舍,師資。但係小一派位,口碑,學校理念,教學方式,課程深淺及內容等等都無得用數字計算, 又點排位呢?
排位係無意義既!

回復 charlesleung888 的帖子

回覆:charlesleung888 的帖子

排嚟做乜

回覆:charlesleung888 的帖子

唔知你是daddy 定媽咪,講既都有一半一半啱,就好似樓盤呢d要跟景觀,高度,地區,會所,交通配套都有一個factor計分, 你所提及的實質計算既有學術,校舍,師資,小一派位,口碑,學校理念,教學方式,課程深淺及內容等等都可以有factor計.現在可能冇一個band 1 to 3 的計算方式(因為我係新手媽媽,唔知才問),但在冇唔等於將來冇,又或者冇意義嘅

回覆:小曳人 的帖子

這個forum 平台至在給各新手熟手爸媽爺嫲公婆交流,其實覺得冇意義是可以不留貼的,打四隻字再按發送去踩搭別人,不如留番1蚊週末買旗幫小朋友積福好過啦

首先,我覺得坊間好少可靠的學校排位,我google 過,偏差很大,所以唔係冇意義係參考價值不高。如果你是新手,不如去買荷花出個本幼稚園天書,朋友送過比我有分區名校資料及面試分析,睇完你會明白排位係冇咩用,但可以幫到你比較,星島也久不久會出,但好似要換。另我唔眀為何可以慳到$1?要錢的嗎?

出版社都係做生意,要出糧。

回覆:ScarlettShannon 的帖子

ScarlettShannon, 多謝你既意見,荷花$130嗰本都買左,但由於裡面既學校只cover 18區50間既指標未能cover 本人本區或跨區心儀學校,所以睇下有冇其他source, 星島印花加$45嗰本都換左。$1-用最低工資既2分鐘打幾隻字黎踩人post可以慳番既time cost. 當然,用正能量support別人post, 係無價架啦

回覆:peko5 的帖子

Like

咁似乎你已經做左功課了,排不排名不重要,帶小朋友去interview 就更看得出佢夾不夾。加油!

回覆:babyBenz 的帖子

Sorry, 用錯左"冇意義"呢個字,其實我都同意排名係參考用我其實有睇過下嘅, SC一時排第一,一時排20幾,所以就冇乜再睇嘞。我覺得某一特定指標排名也許可以,但"綜合"排名就有技術上困難。

我估呢個幼稚園排名問題係個個都想問, 只係坊間d書, 網頁都有不同排名, 但好多都有偏頗, 最明顯係你一睇d地區幼稚園, 地區來說是不錯, 但我見到某個網頁d排名係5xx,6xx, 所以睇完都會明白,
其實我認為每人preference不一樣, 有d家長重視中文, 有d重視英文, 有d想活動教學, 有d想要教深d, 上小學會易適應d, 有d重視師資, 有無net, 是否小班教學, 有d又考慮校舍大小, 有無window, outdoor playground,所以真係沒有一定準則
所以要搵答案, 似乎只有做多d資料搜集, 睇下邊d學校最符合自己取向, 又考到好成績啦...

回覆:Halcyon0212 的帖子

Agree it wastes my $$$

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 babyBenz 的帖子

你搞錯喇!
呢個係我多年努力了解唔同學校,同睇咗好多所謂排名嘅結論

無價!

你花咁多心思問排名,倒不如俾d時間去睇教仔書,睇吓唔同學校嘅家長意見,返學放學去同d家長傾吓,同家人傾吓教育方向...
大把嘢可以做!當你做過呢d嘢,你就會知道嗰d排位,信一成都c!

恐龍家