用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何舉報假地址?
樓主: 001128985
go

如何舉報假地址? [複製鏈接]

hands up for 舉報!  Don't worry about how the gov't dept execute the investigation, but do our best to 舉報 for the cases that are suspicious.  Whether the case is genuinely violating , the gov't dept will handle a thorough investigation.  

I really think that gov't should make high profile "advertisement" on TV to remind that 假地址 to enter gov't primary allocation is violation of laws.

回覆:001128985 的帖子

可以想像一部分不能成功的案件是因為舉報的資料不夠, 所以打電話舉報較佳, 以便留下電話號碼,如教署人員有需要時可聯絡complainant 取資料. complainant 可記下教署人員的稱呼和電話, 作為complainant 你可致電該人員問下案件跟成點. 可想像提供的資料越多越好, 如學生真正住址,幼稚園名稱.

引用:Quote:1241mum+發表於+12-11-9+14:22+死心

原帖由 ha8mo 於 12-11-09 發表
咪係

我仔學校個老師仲「指導」我地
入咗學更加無事,唔通唔俾人搬屋咩!

引用:我識人真係租咗一間屋係彎仔係無住但抽中心

原帖由 Freeb 於 12-11-09 發表
我識人真係租咗一間屋係彎仔係無住但抽中心宜學校
佢真係有租約,有晒證明文件,咁又真係吹佢唔脹!

回覆:poyinliu 的帖子

入咗學重大件事,,因學位被取消後只能在該學生真正校網餘下學位中派給此學生,反為未派位前被勸退的家長可以真正校網抽

回覆:poyinliu 的帖子

所以有"家訪"這回事

引用:所以有"家訪"這回事 +

原帖由 NatalieBaby 於 12-11-09 發表
所以有"家訪"這回事
真係有家訪架?仲以為係流傳嘅添!

引用:Quote:原帖由+NatalieBaby+於+12-11-09+發

原帖由 poyinliu 於 12-11-09 發表
真係有家訪架?仲以為係流傳嘅添!
係架,會家訪架。有啲人大膽到只借個信箱呀?

回覆:NatalieBaby 的帖子

舉報應先去教署, 教署做調查, 去到要查發假誓或使用虛假文書的時間才是由警方調查, 訪問鄰居, 看更等

回覆:NatalieBaby 的帖子

請大家真的愛孩子便以身作則, 否則可能只累了孩子

linseymom  支持!  發表於 12-11-9 22:39

引用:Quote:原帖由+poyinliu+於+12-11-09+發表真

原帖由 silvia_ng 於 12-11-09 發表
係架,會家訪架。有啲人大膽到只借個信箱呀?
哈!借個信箱?咁交表果陣,住址證明佢交乜呀?

引用:Pick+up+the+phone+and+Dial+999.

原帖由 dlee_ca 於 12-11-09 發表
Pick up the phone and Dial 999.
哈哈哈!
即笑!

回覆:如何舉報假地址?

上年我妹的同事被舉報了.  佢地借左地址入到第一志願並註册了!6-7月教育局打比家長....之後取消了小朋友抽中的學額.有段時間我妹同事好傍徨迷茫!因為唸住中左第一志願.....冇私校backup, 被舉報了亦唔敢去叩門!最後係教育局補左個佢地真正住果區的學校位比小朋友.....所以真係唔好呃人

daisy17772 發表於 12-11-9 19:37
hands up for 舉報!  Don't worry about how the gov't dept execute the investigation, but do our best  ...

你尼個提議非常好!
EDB最好要係名校大門當眼處列出 舉報電話,電郵等, 最好只要小朋友全人名, 幼稚園名就跟進. 咁先有阻嚇作用!

您哋冇聴新聞咩,有些地址年年都有小一生的家庭租住,自然成為被"了解"目標啦。

醒目開學勳章 王國長老

bchi  KAAKAKAK 去到邊都見到你留下腳毛, 論盡家傭, 孖b 天地都就來有你份啦太太  :;pppp:  [color=#999999 !important]發表於 前天 16:03

閣下這個點評有挑釁成份, 現作出警告, 如再發違規回覆, 管理員會將閣下封戶, 敬請注意!

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

NatalieBaby 發表於 12-11-9 18:33
要住才算. 因要求的是 "住址" 而不是 "地址"

‹ 上一主題|下一主題