用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班涉五辣招虐小狀元
樓主: Jackieson
go

面試班涉五辣招虐小狀元 [複製鏈接]

從來不相信呢d班,擺到明只係一盤生意,靠就靠捕捉家長那徬徨無助、患得患失的心理。錢都係其次,對仔女有信心的家長都唔會side 小朋友 d 咁嘅時間,我就寧可同阿女去公園玩甚至去酒店 high-tea hea 下,都好過好似水魚咁游去上堂...

回復 霖霖B媽咪 的帖子

絕對相信是真人真事, 小朋友不會講大話, 就算一個講大話, 都唔會有兩個, 三個接二連三講相同大話, 好明顯呢兩個女人教仔教到炆, 控制唔到情緒.  佢同記者講好少扭耳仔, 然後改口話從來無扭耳仔, 即係有扭定無扭大家心知肚明.  再者個女人話小朋友表達得唔清楚, 引起唔誤會, 更加倒自己米, 啲細路已K3五六歲, 識行識走識表達, 俾錢你教都教到佢"表達得唔清楚", 出去考小學都唔慌有好成績.

好驚! 比$仲要受罰!  學吾到野之餘, 適得其反

Jackieson  咪係, 總之體罰小朋友就唔啱  發表於 12-11-9 08:31

Terrible !!

Freeb 發表於 12-11-8 15:22
霖霖B媽咪, 上次見你幫這間學社說話已經印象深刻, 今次你又幫這間學社, 唔話你同佢哋無關係都無人信啦

...

在眾多反對聲音中出現有異見份子, 被人誤會為同黨, 亦是意料中事, 幸好, 我個人一向做人既中旨係凡事要客觀分式, 嘗試多角度去了解件, 切記人云亦云.
如果我係當中既同黨, 每每有家長要求介紹面試班, 我一定第一個撲出去回應.
大家有時間可即本番查我既留言記錄, 清者自清, 我亦不用解釋.

幸好, 事件去到傳媒後, 開始見到有並他家長出來表達佢既感受和所見所聞,不再是我個人跳獨腳戲.

我自己仔仔由k2讀到p2. 佢有講老師會鬧人, 不過絕無耳仔之類既動作. 反之, 亞仔都會投訴有d同學好嘈, 唔守規則, 唔聽老師話, 令佢上唔到堂. 亦有d同學常借故話要去廁所, 唔係話要小便, 就要去洗手, 成日出出入入課室.

總括成件事, 我想信主辨機構都應該係回應聲中做出相應既調整.
如上堂人數控制, 堂與堂之間可能要預留更多時間給家長詢問等. 可能我自己係在職媽媽, 有事, 我只會留言, 老師多數七點幾八點會回覆, 有時會傾成個鐘.

他們亦要明白現今既教育制度下, 父母對其子女望子成龍心切, 會不惜功本去坊間搵靈丹妙藥, 有時會忘記了自己身教及父母應盡既責任.
更甚的, 更會因付出了卻得不到預其收獲的時候, 就更加會發難.

所以, 他們應該了解現今他們客人既需要, 而作出調整.

bbforever  我支持你  發表於 12-11-10 02:16

回覆:霖霖B媽咪 的帖子

我識個小朋友及媽媽, 確實真有其事.  個小朋友平時好乖, 發生被扭耳仔事件, 係由一個位扯佢只耳仔到另一個位, 當住咁多同學面前, 自尊受到傷害, 身心受到傷害, 如發生係你仔仔身上, 我唔信你可以持平呀? 你試下俾人當住咁多人面前扯住只耳仔由一個位扯到另一個位呀! 你唔報警至怪啦。只懂恰一個手無寸鐡五歲小孩子, 佢哋𣎴配為人師表呀!

Freeb 發表於 12-11-9 15:17
我識個小朋友及媽媽, 確實真有其事.  個小朋友平時好乖, 發生被扭耳仔事件, 係由一個位扯佢只耳仔到另一個 ...

哈哈.......... 對唔住, 我係年紀大既家長, 自小在老師同父母既體訓下成長, 我地既理念係, 輕量既體訓, 係可以接受 !!!我個仔都曾比老師訓抆耳仔, 佢話唔開心, 我就叫佢反省, 記住依次經驗, 痛定思痛. 我話老師唔會冇啦啦去罰你, 你自己有冇犯錯, 你知己最知道吧  !!!

我個年代老師喺用間尺罰我哋打手板或罰企, 但從來無人被扯耳仔由一個位扯去另一個......唔知你年代有無同學咁樣呢....還有現在法律唔同咗, 老師不能打學生.

回覆:面試班涉五辣招虐小狀元

引用:Quote:Freeb+發表於+12-11-9+15:17+我識個

原帖由 霖霖B媽咪 於 12-11-09 發表
哈哈.......... 對唔住, 我係年紀大既家長, 自小在老師同父母既體訓下成長, 我地既理念係, 輕量既體訓, 係 ...
我都係比老師打大嘅學生, 但我還是不太認同 "體罰能教出好孩子"。

我的孩子,若頑劣的話,要打要殺,請等等,等我黎。
請你坦白告訴我,孩子有那裡出錯,若然真的須要用打呢個方法,才能教好,我一定大力打。

老師們,做幼兒教育那麼多年,一定有足夠經驗和愛心,怎樣去對待頑皮的孩子,若因人手不足,心煩氣燥,沒有耐性,沒有辦法令孩子安靜留心 而須要 扯住隻耳仔由一處去到第二處,我覺得這不是幼兒教育的正確態度和做法。

人家父母,可能沒有足夠時間,沒有足夠知識和技巧,才投錢出來找professional來教,但這些professional,看來並不專業!

要鬧,就要鬧呢個孩子的家長,眼睛不好找了這麼差勁的老師。

回覆:Freeb 的帖子

應該報警啦! 虐兒!

罰都要精明點,我揀咬粉筆企門口

仲有人報呢間野

霖霖B媽咪, 好奇問下你...你話阿仔都曾俾老師罰抆耳仔, 喺咪都喺俾嗰兩位Miss 罰ga.  希望你可以持平ga心態回覆!

Freeb 發表於 12-11-10 07:59
霖霖B媽咪, 好奇問下你...你話阿仔都曾俾老師罰抆耳仔, 喺咪都喺俾嗰兩位Miss 罰ga.  希望你可以持平ga心態 ...
佢係比學校既老師訓!我冇怪學校,因為自己個仔有時好固執,固執到我都想打佢!

回覆:YIN-MA 的帖子

一萬個%認同

回覆:flopsybunnies 的帖子

想該報警

如果唔係真,我係個家長都唔敢揾報館投訴,唔通唔怕比人告咩。再者,報館刊登投訴前,都會查多少少先出街。真定假大家自己諗。
再者,我完全唔覺得報面試班有用,有時間同細路去玩下好過。

回覆:silvia_ng 的帖子

唔,雖則我地都係自己搜集資料自己教小朋友,但我亦明白,有些父母,可能未必有足夠嘅時間同知識去教,才會投靠這些補習社!
其實,父母都係想小朋友好,希望佢地去到一間好學校,才找這些所謂的專材來協助!

I do not believe that kids can be trained to "become" a better interviewee through short-term training by a commercialized model, unless you have long term training by a good and caring teacher, or parents.

‹ 上一主題|下一主題