用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班涉五辣招虐小狀元
go

面試班涉五辣招虐小狀元 [複製鏈接]

http://www.sharpdaily.hk/article/news/20121108/150861

【本報訊】為求子女入讀名牌小學,家長或會安排子女入讀小一面試班,催谷面試技巧。Maggie去年底安排5歲兒子入讀旺角「小狀元教室」後,發現兒子「瀨尿」兼情緒波動,查問下揭發教室施行「禁小解」、「扭耳仔」等五辣招大懲罰,不滿投訴。

去年11月,Maggie安排5歲兒子入讀小狀元教室,學習禮儀及對答技巧。今年7月,她為兒子「加操」,多報兩個面試專班,一個主攻男拔萃,另一針對聖方濟各等名校,學費逾一萬元。

Maggie上月發現兒子經常失禁,細心查問下,發現兒子在面試班被禁上廁所及遭導師「扭耳仔」,其子更稱曾被導師「由座位一直扭到班房另一邊」。兒子更說班房設有「罰企專區」,小孩子自此怕了上課,擔心再被體罰。

Maggie將事件上載親子討論區及facebook踢爆事件;另一位家長Jenny,其子就讀時同遭「扭耳仔」。多名家長回應爆料指兒子曾在上述面試班時「子女曾被罰坐垃圾桶甚至馬桶」。Maggie最後放棄已付款的五堂課,避免兒子再被辣招懲罰。
記者到「小狀元」對質,兩名被指施辣招的導師Amy和Fion均否認曾經「扭耳仔」及「禁如廁」,稱問心無愧。

3    0    0    0

Be more natural to face with interview la ...

Yes, read it this morning too. I hope this one is just an exceptional case and the only case.

回覆:面試班涉五辣招虐小狀元

嚟間口碑一向麻麻。

小朋友真的可憐,心痛死媽媽

Jackieson    發表於 12-11-9 08:27

想問有那一間面試班是好呢?

仲黎?!!

成日喺interview or 簡介會時在學校門口派傳單, 如果真係好其實大把人排隊, 駛咩咁宣傳:;pppp:

Winnie0615  果D單張, 通常要黎遮太陽同撥涼, 真係睇都未睇過!  發表於 12-11-9 21:51

Luckily, I have not taken any of these leaflets.

咁佢地都好夠膽,5歲小朋友也都識講,佢地咁做真係自掘墳墓。

Jane1983 發表於 12-11-8 13:57
咁佢地都好夠膽,5歲小朋友也都識講,佢地咁做真係自掘墳墓。

如果你地係當事人, 會唔會咁做? 唔通真係賺夠唔洗做咩?  係都唔會用依招去倒自己米啦...

我個仔之前係明愛上畫畫班, 有個學生(我估8/9歲), 上上下堂, 唔係瀨尿, 而係瀨屎, 因為我當時見佢亞媽同佢一切係女廁抹同清理. 如果係咁, 咪仲嚴重 ????

依份報紙寫既野有幾真??? 而當中事實有無偏離左既成份, 真係當事人至知.

我個人只係覺得, 人地開間店十幾年, 冇理由會咁樣做, 因為知道效果會好嚴重 !

回覆:霖霖B媽咪 的帖子

霖霖B媽咪, 上次見你幫這間學社說話已經印象深刻, 今次你又幫這間學社, 唔話你同佢哋無關係都無人信啦

報紙佬有時做大件事.  呢間center有1x年, 而且每年都有好多人上, 你見佢門口不停有學生等上堂就知, 唔見有人投訴.  我亞囡都有上過呢間, 朋友介紹.  如果要我投訴, 最多投訴佢, 上左等於無上.  課室太迫.  考唔考到學校都要天時地利人和.  面試班係少少輔助.  我同center沒有關係.  知既都係得咁多.
~easybring~

霖霖B媽咪 發表於 12-11-8 14:18
如果你地係當事人, 會唔會咁做? 唔通真係賺夠唔洗做咩?  係都唔會用依招去倒自己米啦...

我個仔之前係明 ...

The subject kid is my son's classmate.  What the news said is truth as far as I heard from the parents.

仔仔属于乖巧型,今天看了報導問了他,amy 或fion老師有冇扭耳仔,佢給了一個令我很痛心的答案,佢話係有,amy老師扭過佢一次耳仔,我果刻好心痛,覺得真係對佢唔住。

Jackieson    發表於 12-11-9 08:26

仔仔属于乖巧型,今天看了報導問了他,amy 或fion老師有冇扭耳仔,佢給了一個令我很痛心的答案,佢話係有,amy老師扭過佢一次耳仔,我果刻好心痛,覺得真係對佢唔住。

我小朋友有上個這centre , 打人方面我就覺得唔係好可信。
但我亦覺得一班學生多得滯,都唔知有無教到d小朋友嘢。

回覆:smellycat 的帖子

smellycat,

I feel so sorry to hear this too.  

講真仔仔今次面試成績不太理想,我都沒打算怪責小狀元,但得知小兒也曾被他們體罰,真的很失望,勸大家真係唔好送小朋友去所謂呢D面試班。
‹ 上一主題|下一主題