用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀"下午班"嘅家長請進
樓主: yanyantsui
go

讀"下午班"嘅家長請進 [複製鏈接]

kerobobo 發表於 12-11-9 23:54
我有AM offer,仲想同佢轉PM等佢訓晏D潻

好幸福呀上午班煩少好多

引用:嘩,下午班都咁早起身? 我的schedule 10:0

原帖由 icecool 於 12-11-09 發表
嘩,下午班都咁早起身?
我的schedule
10:00-11:00 wake up & 飲奶
佢由細到大都好早瞓,因為妹妹都係六七點瞓,所以佢就同妹妹一齊瞓囉,撗掂佢朝早都會喺返學前小睡一陣,我就冇將佢夜晚嘅瞓覺時間推遲,怕下年K1轉左am class會適應唔到

回覆:讀"下午班"嘅家長請進

讀下午班其實都唔係無好處,大家可以去小一嗰邊睇有個 Post 叫 “時光倒流回到 PN / K 時”,好多媽媽後悔無揀下午班,因為去到 K2/3真係要用多D 時間同佢温習同親子,上午咁早瞓,尤其係 working mom 真係有困難嘅

回復 sbux 的帖子

唔該哂!

死啦。。。。個個都爭上午,上午亦係收d 好d 既學生。。。而家有上午offer 又好似下午可以瞓耐d !因阿女唔係早起之人。死啦,我係咪應該轉下午班呢?

點解你會覺得上午收D 小朋友叻D? 因為多人爭?幼稚園又唔會排名,最重要係師資,當上下午係同一班老師教,你只需要考慮你個小朋友作息,其他根本唔關事。再者,有D 學校係專登放普喺下午平衡考/收生人數嘅

sysy474  死啦~~~ 噤我真係轉返下午班好D ! 因老公經常夜收, 諗諗下我同阿B 都會見唔開到爸爸 ! 難得有A.M. offer 要放棄.....好可惜!!!   發表於 12-11-14 03:31

我女之前n班返全日,1-3係學校午睡,但朝朝起身都好痛苦。依家k1返下午,
9-10起身+milk
1130 lunch
1215校車
5pm 做功課+小食
730晚飯
9pm沖涼
10pm故事+sleep
我覺得佢精神面色都好咗,但就無時間去學嘢,全部迫去星期六

引用:我女之前n班返全日,1-3係學校午睡,但朝朝

原帖由 natcalbbs 於 12-11-13 發表
我女之前n班返全日,1-3係學校午睡,但朝朝起身都好痛苦。依家k1返下午,
9-10起身+milk
1130 lunch
咁即係話你女唔使瞓晏覺? 點解冇瞓晏覺面色仲好左呢?

回覆:yanyantsui 的帖子

我仔之前返全日(嬰兒園),而家返下午班N1,時間如下:
8至9am 起身飲6安奶
10am粟米片
12nn 午飯
12:30pm撘車返學
1至4pm 返學
4:30pm 5安奶及/或少少餅乾/水果
5至7pm nap(有時掛住玩無nap)
7:30pm 晩飯
10pm 6安奶
10:30pm 瞓覺
其實好睇你BB本身係習慣早起定晏起,我BB算中間(9點而非6/7am起),所以捱至返學唔nap不難!反而因為佢返慣全日,而家早上在家,時間有D難打發,所以我間中要同佢上pg!

yanyantsui  你個時間都幾似我囡,不過佢大多要瞓晏覺  發表於 12-11-16 00:26

回復 yanyantsui 的帖子

我估係因為夜晚果覺瞓得好, 聽TALK話2-3歲每日需要11小時睡眠, 我個女一穫瞓晒! 所以朝朝起身都好醒神!

相反, 以前讀全日N班, 夜晚果覺只瞓到8-9小時, 朝朝都要摌佢起身, 學校個晏覺又唔係瞓得足2個鐘, 所以有好深既PANDA眼

yanyantsui  原來係咁至真,唔該哂!  發表於 12-11-16 00:28
yanyantsui  原本係咁  發表於 12-11-16 00:16

引用:我仔之前返全日(嬰兒園),而家返下午班N1

原帖由 lalamike 於 12-11-13 發表
我仔之前返全日(嬰兒園),而家返下午班N1,時間如下:
8至9am 起身飲6安奶
10am粟米片

hehehe....咁啱既!我個仔一直都不是早起身(6-7am)的BB,同埋比較夜瞓,通常9am左右先起身!所以我完全唔抗拒 pm class offer,夜晚放工食飯後仲可以有時間親子一下!如果最心儀的學校有 offer,就算係 pm class 都冇所謂!我係以學校的質素行先,返學時間係次要

yanyantsui    發表於 12-11-16 00:17

回覆:bemystar 的帖子

哈!係嫁,其實下午班有一定好處,好多時上午班成2X甚至30人一班,下午只有10至15人一班,老師與小朋友之比例好好多(雙班主任,即係1:5-7咋!),小朋友學嘢都快D!

yanyantsui  又係wor  發表於 12-11-16 00:18
bemystar  Agree !  發表於 12-11-14 00:34
bemystar  agree  發表於 12-11-14 00:33

我有AM offer,仲想同佢轉PM等佢訓晏D添, Me too ar......老公經常夜收工, 返A.M. 好似見唔到爸爸, 我亦等唔到老公 ! 唉............係咪應該轉返下午班呢 ????? 全世界都爭上午班, 自己亦覺得上午多數係叻d 先有 offer, 難得有 offer 又要放棄 !

如果讀下午班, 會會比人感覺無A.M. 噤叻先偏左下午俾你 ? 因我以前讀書都係上午班係叻d 先入到 ! 下午班通常係無噤叻 !

叻唔叻點去衡量呢,我唔太懂,真係好多媽媽都話上午好用,視呼點去安排小朋友,我自己覺得下午通常班別少啲,中午又有嬸嬸先清潔再到下午班同學用,病痛會少啲呱同埋學生少,老師專注力都只係果數10人,有兩個當值班主任,對每個小孩學習情況非常清楚,本人非常滿意,我家大小姐係下午生

yanyantsui    發表於 12-11-16 00:19

唔該哂咁多位,聽完你哋講好似下午班都唔錯呀

sysy474 發表於 12-11-14 03:41
如果讀下午班, 會會比人感覺無A.M. 噤叻先偏左下午俾你 ? 因我以前讀書都係上午班係叻d 先入到 ! 下午班通 ...

有啲學校例如:英普班只有下午班,咁唔通呢啲班別嘅學生會差啲咩~!又唔好咁諗
‹ 上一主題|下一主題