用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛返N班情緒好差
go

剛返N班情緒好差 [複製鏈接]

囝囝剛返插班N班 , 情緒好差, 上星期面試大受影響, 表現出乎地差
黎緊12月會IN 我地最心儀的學校, 應該點做好呢? 真係好怕阿囝一個月後都未適應倒
   0    0    0    0

我個女上個月先番N班,都斷斷續續喊左3個星期。如果你小朋友情緒仲係唔穩定,如果星期六IN,你就不如星期四/五就唔好俾佢返學,等佢唔好以為去INTERVIEW時又係返學。我上個月IN就係咁,加埋一早同佢講話去玩,都WORK架。加油呀!

Michui , 謝謝你的提議, 我會試一吓!  不過, 我家人似乎不太讚成, 怕會有反效果, 怕佢以為唔使返學, 跟住又要去學校, 喊得仲勁
唉….阿囝真係喊得好勁, 我估佢要OVER 一個月去適應

回覆:echanhl 的帖子

多d用利誘吧! 返學或面試都當玩, 玩得叻有獎品。

Spend so time for adoption~Said inside the school, your kids can meet many friends and can play~
Your interview is on Dec, so still can time
For my case, my son also cried crazyly on 1st day of N class~ (He lied down on the floor), but just 1 day luckily. On 2nd day he lined up the first to the school. On 3rd day, even just he went himself, also no crying~
Add oil

回覆:剛返N班情緒好差

我仔仔都係剛插班n班,第一日冇咸,第二日咸得好可憐,今日已冇咸,仲自己去到學校門口要我比返個書包佢,跟住就一枝箭跑左入學校玩,仔仔適應得好快,因為我自己接送返放學,接放學時都會買定面包零食比佢,等佢開心下!

亞囡返了2個月(9月3日第一天上學), 到今天才沒有喊.   所以你地d小朋友好叻.   

多謝大家, 其實我都明小朋友要時間去適應, 而且各有差異, 有D小朋友快D, 亦有漫D
只是在想, 我點樣安排才會令佢interview 表現不至太差...
不過我真係唔想迫佢, 如果最後in 心儀的學校真係衰咗, 唯有接受佢返其他, 在香港唔會無書讀的
‹ 上一主題|下一主題