用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兒子小二..是邊緣讀寫障礙, 可怎樣幫助他? ...
樓主: Fanny媽媽
go

[讀障] 兒子小二..是邊緣讀寫障礙, 可怎樣幫助他?   [複製鏈接]

回覆:Fanny媽媽 的帖子

有無做過 Irlen Syndrome Assessment ?

Fanny媽媽 發表於 12-11-5 15:18
如題! 可否分享一下?
謝謝!

如屬邊緣讀寫障礙, 小朋友當大大下, 到高小時情況會有所改善, 亦可能有機會大躍進, 辛勞及努力會得到回報.

有讀寫障礙小朋友係學習路上一定會崎嶇,問題會不斷在浮現,專注力弱、文字處理弱、思維邏輯弱、記憶短暫等,往往花好多心機、時間,重復又重復溫習,但得出結果總是猛車邊或不合格,令人覺得好氣餒,感到無助, 但只要有父母體諒, 支持, 為孩子身邊引路...是重要關鍵。當然亦要有老師既鼓勵及扶持, 才可令學習路上得到協助及舒緩。

我小朋友今年P6, 兩次呈分有A, 有B, 成績屬中上, 我已非常感恩, 你要多鼓勵小朋友, 激發佢地勇往直前!

係低年班時中文字要用拆字+故事形式, 英文可用像形化+拼音, 呢兩個都可以幫助初小時串字及記字

回覆:lingling_mum 的帖子

May u pm me the info too?

引用:回復+bmw123+的帖子 近期我見扶x會有新課

原帖由 puichun_law 於 13-01-03 發表
回復 bmw123 的帖子

近期我見扶x會有新課程..學生係懷疑個案都得..又有家長課程..有興趣pm我..我俾個間機 ...
可PM我嗎?謝

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

回覆:SaBB 的帖子

小童群益會有個班,叫文字小博士,合幼稚園高班或初小,教方法寫中文字。

引用:Quote:Fanny媽媽+發表於+12-11-5+15:18+如

原帖由 loklok0104 於 14-01-14 發表
如屬邊緣讀寫障礙, 小朋友當大大下, 到高小時情況會有所改善, 亦可能有機會大躍進, 辛勞及努力會得到回報. ...
你係我既鼓勵。雖然亞仔由做評估,但我知結果差唔遠,佢情況同你講既一樣。我由最初既沮喪絕望,到接受現實,再調整方法。成日嘗試新方法去幫佢,到左下學期後半部,認字突然神速左,以前只認到詞語,到現在可以單字認到,我覺得呢個進步好大。連帶最弱既數學文字題都睇得明曬。

有好多朋友成日叫我做評估對症下藥,但我覺得讀障係長期戰爭,家長推動先係最大既力量。我參考好多書藉,請教老師(但原來好對老師對讀寫障呢樣野唔係好認識),再加上亞仔都好合作,我有信心我地可以克服呢個困難。

回覆:rean_chau 的帖子

真的替你感恩大家一齊加油

回覆:rean_chau 的帖子

你而家嘅收獲係剛開始,未來之路將會有更豐收嘅收獲

Fanny 媽媽,可pm嗎?大約費用多少!

Esther_Rachel 發表於 13-10-21 22:25
大家有沒有聽過以Davis課程去治療讀寫障礙,不知道有沒有用及價錢多少?

有呀!這是國際認可的讀寫障礙 Program, 叫做Davis Dyslexia Correction Program, 如有需要可PM聯絡資料給大家~

loklok0104 發表於 14-1-14 14:21
如屬邊緣讀寫障礙, 小朋友當大大下, 到高小時情況會有所改善, 亦可能有機會大躍進, 辛勞及努力會得到回報. ...
Can  you teach me how to do?My kid is now at P5, don't know how to help him?
His level is at band 3 .

醒目開學勳章

請問可以pm資料給我嗎?我細女都係邊緣,學校唔太理
[

我想問吓, 你地講o既邊緣情況大約係點呢 ? 我個女小二, 中文方面讀書寫我覺得可以, 字體唔靚,只是有時o的筆劃唔係幾aum 係真o既, 英文係最難攪,比佢記完串好有時第二日又好快唔記得. 連o的好基本o既英文生字如mother, birds 睇完講咗過多幾日可能又忘記.要不斷日日重溫問就冇問題,但佢記佢喜歡o既事如電視歌曲有時一take 就記得. 到底我呢o的 case 佢是否屬於你們所講o既輕度讀寫?

引用:我想問吓,+你地講o既邊緣情況大約係點呢+?+

原帖由 evitalcm 於 14-12-03 發表
我想問吓, 你地講o既邊緣情況大約係點呢 ? 我個女小二, 中文方面讀書寫我覺得可以, 字體唔靚,只是有時o的 ...
你個女同我仔情況有少少似,又係好快唔記得識左既英文字,對於長既字更加係吃力。我準備左大量字咭仔,每日串五到十分鐘,就算好簡單既都要重複咁串。長字就斬件,接龍咁同佢玩,一人一個字母,佢會容易認得。佢英文默書一般都有九十分,測驗考試就八十分以上,有時失手就七十尾咁。

好彩搵得返, 近排睇左下面份報導, 值得同大家分享下!
-----
讀寫障礙學技巧 [節錄於晴報]
以讀寫障礙為例,普遍家長未必領會子女面對功課時,處理文字的困難。陳卓琪曾獲美國學障治療師資格,本身有讀寫障礙,明白孩子的細微學習需要,像Printing Style(文字編排模式),單是老師用的題號如「1.」中,1後的是否英文Full stop也會令學生混淆。當然老師改用題號1)可減少歧義,但未必所有老師明白這些細微處,輔導班便按個別需要教導學生解決問題。導師簡希彤補充:「像教孩子用卡紙蓋着字母逐格移,遇到標點便停下,用框縮窄視綫範圍,幫助學生看清楚。」
泥膠砌字作辨別
孩子閱讀文章,不論長短多少也有抗拒,其中一個原因是認識的詞彙不足。「如果他們一句內已有很多字不明所以,又怎會有興趣閱讀?」陳卓琪會先請學生將不明白的詞彙圈起,逐步解決問題。好些學生難以辨認字形,如大楷I和小楷l,直接影響串字、讀字,她能猜到學生分辨不到哪些字,然後即時糾正,並且用特別方式幫助學生辨字。「如用泥膠搓出字體,還有On和No,可砌意思,請學生講出箇中分別,學生要知道字形、讀音才可串字,明白詞彙意思才會應用,這點很重要。」
至於作文則會用Mapping方法,整理好意見。以「旅行」為作文題目,導師會先引導學生將不同旅行地點分類,再延伸至當中的活動。「很多時候他們有很多意念,卻不懂整理次序;另外,遇上不懂的字便停下來……由他們寫下一大段字,當中不懂的詞彙可以畫圖,慢慢才加入文字。」
獎勵助達標
就算讀寫障礙,人人也有不同問題。因此面對學障兒童,陳卓琪強調按個別需要:「不是你有專注、行為問題都用同一套方法解決,必須常常改變。不過,有些方式可一起使用,像Reward Chart,(專注力不足)孩子可坐在椅子上多久,便有貼紙;一分鐘內完成一條題目有獎勵,慢慢再延長其可達到(目標)的時間,這要循序漸進。」當孩子找到合適方法,家長在家跟進亦相對較易。

http://www.skypost.hk/%E8%A6%AA% ... %BD%E6%95%99/162598

在家長日當天,老師說懷疑兒子是讀寫障礙,可以排隊做assessment,並說學校有ST可協助。
在工作中,接觸很多特殊學習需要的兒童及青少年,坦白說,有時教導兒子功課及學習,也感十分吃力,但也不至於是學障。
問老師的情況如何,她表示兒子上課專心,但答問題不對焦。此外,最近一次小測,全班同學只有2個未能取得滿分,其中一個是我兒子。其實兒子中文科的表現一直可以,只是是次考試閱讀理解5X分(班內有十多位同學也不合格)。而老師表示兒子只是小二,而小一升上小二是需要適應的,另外這位老師11月剛放完產假回來,老師說小孩子需要時間適應新老師。
被老師越弄越糊塗,究竟是適應問題,學障或....
家長日後,感到無限壓力,同時感到老師將成績未達標的同學label。

小女剛在私家機構評為讀障,我在北區居住,不知附近有沒有機樣有提供相關訓練。另何謂邊緣性讀寫障礙?評估分數幾多是邊緣?
‹ 上一主題|下一主題