用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兒子小二..是邊緣讀寫障礙, 可怎樣幫助他? ...
go

[讀障] 兒子小二..是邊緣讀寫障礙, 可怎樣幫助他?   [複製鏈接]

如題! 可否分享一下?
謝謝!
   16    0    1    0

我都想知...我個仔又係...
歡迎進入Carlson BB => 相簿
Carlson 媽媽變了整餅大師

回覆:兒子小二..是邊緣讀寫障礙, 可怎樣幫助他

做感統,職業和物理治療師

回覆:兒子小二..是邊緣讀寫障礙, 可怎樣幫助他?

我囡囡也是邊緣讀寫。上次見專家話要伴讀一個課文要家長小朋友一齊讀。本書十個字有五個以上小朋友唔識讀就要換令一本。同寫字方法係睇住寫一次之後背寫一次。如果個個字寫三次都背寫唔到就要轉下一個生字

http://hk.photos.yahoo.com/chanhokaling

可試下一些multi sensory 方法,如要play doh 砌字,圖像記字,etc

我就經常參加有關特殊學習障礙的工作坊和講座,從專業人士身上學一些方法來教。
其實依我的經驗,無論邊緣或是嚴重,都是要按孩子的特性和強弱來教,不願意學習的,就先用方法吸引他學習,由最淺易開始,用遊戲,字咭,砌字,填充式默寫,學習拼音...邊試邊改良,並沒有一定有效的方法。

囝囝mama    發表於 13-3-1 01:40

坊間有d機構有課程俾懷疑讀寫或已評估為讀寫的學童,另我覺得家長都可以參加相關家長工作坊,增加自己認知,取得技巧去協助小朋友

見到課程有d家長講座,雖然對象唔係指定俾學障/讀障寶寶家長,但得都覺得幾有用丫, 大家有興趣就去報下啦....

回覆:puichun_law 的帖子

請問有那些課程,以及在那裏搵到? Thanks

回復 bmw123 的帖子

近期我見扶x會有新課程..學生係懷疑個案都得..又有家長課程..有興趣pm我..我俾個間機構條link你啦...

Thankyou for your help,
my email is : tkop [email protected]

Please sent us the information.

Hi…can you pm the info to me,thx

引用:回復+bmw123+的帖子 近期我見扶x會有新課

原帖由 puichun_law 於 13-01-03 發表
回復 bmw123 的帖子

近期我見扶x會有新課程..學生係懷疑個案都得..又有家長課程..有興趣pm我..我俾個間機 ...
Pls pm me,thanks

東華.恒生讀寫無障礙計劃

www.codekidz.org

Fanny 媽,協康有個越障尋因課程,小孩入讀後有個如何教讀障的課程給家長的,不過好似係for 小一的,但都不防一試

要去上D讀寫課程! 我個女上左一年幾,好大進步,佢個治療師以前係香港大學攪D讀寫課程,我覺得好有用,因為佢教埋家長。如果你個仔只係邊緣,應該唔難攪,學左方法可以係屋企教佢。

lingling_mum 發表於 13-4-6 18:36
要去上D讀寫課程! 我個女上左一年幾,好大進步,佢個治療師以前係香港大學攪D讀寫課程,我覺得好有用, ...

請問你小朋友是在那裡上的呢?

回復 Fanny媽媽 的帖子

個別讀寫治療,私人中心,在上環。PM給你。

回復 lingling_mum 的帖子

可唔可以PM埋我呢?我仔寫字好慢,又大隻,但唔知比咩班佢上了..... THANKS

引用:回復+Fanny媽媽+的帖子 [size=14.0pt]個別

‹ 上一主題|下一主題