用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 是否一定要讀N班?
樓主: Joanne2011
go

是否一定要讀N班? [複製鏈接]

引用:多謝!+我會努力,+thank+you!

原帖由 heiheiy 於 12-11-18 發表
多謝! 我會努力, thank you!
本來唔打算比囡囡讀pn的,到今年八月尾先至話比巨讀,一樣報到,九月in,十月頭翻學,仲唔止一間tim,最後揀左最近屋企果間翻am。

回覆:是否一定要讀N班?

其實n班可以唔一定名校。
因為佢地都係返去玩,n班只要抱住一個心態,只要佢學習獨立,群體生活就可以了

bocopo 發表於 12-11-29 01:36
其實n班可以唔一定名校。
因為佢地都係返去玩,n班只要抱住一個心態,只要佢學習獨立,群體生活就可以了

...

我會建議搵間有k 仲要保証可原校升k既穩陣d,
到時報k, 有原校做backup 個心都定d.

ekhc    發表於 13-3-28 23:54

回復 may273815238 的帖子

聽你咁講我都放心D.
想請問是否應該開咗學打去學校睇吓有無位? 還是提早問有冇插班? 請指教, thank you!

引用:回復+may273815238+的帖子 聽你咁講我都放

原帖由 heiheiy 於 12-11-29 發表

聽你咁講我都放心D.
我係31/8打去問,安排1/9in,跟住一個禮拜收信。你要看下學校實際需要,名校肯定無個啦,但一般村校唔多唔少係未收夠的。pn我認為近屋企最好,接送翻風落雨都唔使甘麻煩,因為兩歲人仔,唔多唔少會扭抱翻/放學的,最好係k1可以直升既,甘樣你在in其他k1個心會定D掛,in都in得輕鬆,反而成功機會大

其實我報嗰D都係屋企附近嘅學校, 不是出名的, 始終今年競爭真係好大, 學位又少.如果揾到間可以直上K1係好呀, 起碼出年唔駛咁擔心, 就算要interview, 都無咁大壓力.
我仔嚟緊仲有間interview, 希望有offer啦!

回覆:heiheiy 的帖子

你哋係咪討論緊N班做插班生,今年入學讀N班,末夠兩歲都可以?

回覆:是否一定要讀N班

如果是細B,可遲一年報N,做超大,勝算高d

撇除係咪對K1 interview有利,我覺得n班好值得讀,因為真係可以教識小朋友禮貌,自理,同埋過群體生活.
仲有,而家n班都教好多野,無論係學術上定係日常生活認知方面,日日返3個鐘,一年累積落黎真係學到好多.呢d都唔係playgroup或自家教可以學到,尤其對於雙職家長來講

rainbowcov  agree.  發表於 13-3-28 20:42

zchow 發表於 13-3-28 11:22
撇除係咪對K1 interview有利,我覺得n班好值得讀,因為真係可以教識小朋友禮貌,自理,同埋過群體生活.
仲有,而 ...

yes my daughter is the same.

回覆:是否一定要讀N班?

我亞女細B無讀N班,我全職照顧他。每星期只帶他去一次playgroup加一次mini basketball , 盡能力每天一次公園或只少出街,每晚故事書,玩益智游戲,有時就約小朋友play date.

蘇浙已經收了13/14年度K1。原本去年我也想報蘇浙n班,但因為細b唔可以報名,也沒有其他心儀的幼兒園報讀。我就決定自己身教,我的想法是外國小孩正式入學要5歲,小孩個性很取決於父母教養,三歲定八十...三歲前是性格塑造期,所以我放棄工作,專注女兒上。況且小孩子人生還有廿年讀書時間,就讓他少一年讀書多一年親子,快快樂樂過童年!

‹ 上一主題|下一主題