用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 是否一定要讀N班?
go

是否一定要讀N班? [複製鏈接]

我係一個無用既媽媽, BB 剛剛一歲, 最近先知道幼稚園已經開始緊Interview, 開始收N班學生, 係咪宜家一定要讀N 班呢? 唔讀N班有無問題? 我宜家好擔心係咪已經遲左起步報學校....
另外, 係邊到有得買幼稚園概覽, 或者有咩書藉可以俾我知道更多有關選校呢方面既野? 感謝各位幫忙!
   2    0    0    0

回覆:Joanne2011 的帖子

回覆:是否一定要讀N班?

好多學校n班直上k1,所以我有讀n班.

我都擔心緊阿仔今年無得讀N班, 到現在都未有Offer.

想請問如果唔讀N班, 出年直接考K1, 會否有影響? 幼稚園取錄K1學生時會否揀選曾讀N班的小朋友呢?

請指教, Thanks!

如果大家唔一定選擇入名校N1, 其實仍機會入明年2013-2014 N班.
我去年都係2-3月先搵, 加油   

回覆:Joanne2011 的帖子

引用:我係一個無用既媽媽,+BB+剛剛一歲,+最近先

原帖由 Joanne2011 於 12-11-05 發表
我係一個無用既媽媽, BB 剛剛一歲, 最近先知道幼稚園已經開始緊Interview, 開始收N班學生, 係咪宜家一定要 ...
最初以為如果自己教到的話,就可以唔洗係出面學,但我自問唔識教,所以讀了n班。

後來發現,原來讀了n 班同無讀,分別原來是很大的,小朋友懂得怎樣同人相處,自理好左,講多左野,仲識多左字,好似長大左很多咁。

非出名的幼稚園係唔會重視有無讀過n班的,反而好睇面試時的表現。

zchow   贊同  發表於 13-3-28 11:23

我真係好擔心, 我仔仔到現在都未有offer!

想他讀N班, 係想他學習群體生活, 與人分享, 自理能力等.  
好認同學校收生會睇面試表現, 我仔之前interview時好專注玩枱上玩具, 但唔出聲, 想請教各位媽媽, 有無好方法教BB玩緊時都會答吓問题呢?

請指教! Thank you!

回覆:.com 的帖子

Can share your teacher to us?

引用:我真係好擔心,+我仔仔到現在都未有offer!+

原帖由 heiheiy 於 12-11-16 發表
我真係好擔心, 我仔仔到現在都未有offer!

想他讀N班, 係想他學習群體生活, 與人分享, 自理能力等.  
其實如果你報屋村幼稚園的話,應該唔難入的哦!

你係邊區呀??

回復 rainbowcov 的帖子

我住沙田區, 報嘅學校都唔係名校, 不過今年競爭非常大, 加上阿仔interview時掛住玩, 唔出聲, 所以機會更加微!現在想報多幾間, 可惜都已截止, 真係唔知會唔會無書讀!!

引用:回復+rainbowcov+的帖子 我住沙田區,+報嘅

原帖由 heiheiy 於 12-11-17 發表
回復 rainbowcov 的帖子

我住沙田區, 報嘅學校都唔係名校, 不過今年競爭非常大, 加上阿仔interview時掛住 ...
相信總會有一間有位的,就算截止,也可打電話問下仲有無位,試下啦,我之前都幾遲幫我小朋友報名,最後都有offer,仲唔只一間tim,努力,
加油呀!

多謝! 我會努力, thank you!

回覆:rainbowcov 的帖子

我同你一樣,,,,都係一歲先去幫阿仔去搵PN班....(一樣11月)...
打去好多學校都FULL左...不過可幾做waiting,,,,,
佢地waiting既意思...係你小朋友2歲(即下年12月)個時有小朋友唔讀咁就先到你讀,,,,,初時聽到真係勁灰....
不過無所謂啦,,,,真係讀唔到咪下年直接K1囉..

回覆:av01 的帖子

其實pn我覺得唔好太遠,兩歲小朋友要日日坐校車都幾辛苦。在屋企附近讀pn,等佢享受下返學,熟習下群體生活。到K1時再轉出面D學校都得。

我個仔無讀pn,一樣考到心儀幼稚園同小學。但自己屋企教認字、數數、同埋大量故事、有時間同佢做下小食,玩下麵粉團,帶佢地每日做多d運動,人都醒d!。。。。哈,我以前教pg,所以覺得homeschooling 都ok

讀N班其實買個保險上K1, 到下年考K1時冇咁大壓力, 大不了直升.
我(10月仔)一度好後悔冇讀N班, 但諗真d, 今年K1 interview時都未夠歲數讀N班, 所以有讀同冇讀根本冇分別.
但大仔之間比較, 話曬一個返多半年學, 一個冇返過學, 分別好大好明顯.

Joanne2011 發表於 12-11-5 12:20
我係一個無用既媽媽, BB 剛剛一歲, 最近先知道幼稚園已經開始緊Interview, 開始收N班學生, 係咪宜家一定要 ...
唔返N班可去出面揾Playgroup,等佢可以接觸多啲人,習慣吓群體生活,等出年先揾K1囉~!
‹ 上一主題|下一主題