用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 10月BB做“大仔”定“細仔”好?有冇家長可分享經驗? ...
go

10月BB做“大仔”定“細仔”好?有冇家長可分享經驗? [複製鏈接]

10月BB做“大仔”定“細仔”好?有冇家長可分享經驗?
   1    0    0    0

回覆:coco11baby 的帖子

感覺上11、12月先會俾學校當細b看待。

回覆:10月BB做“大仔”定“細仔”好?有冇家長可分享經驗?

10月部份學校不收佢地做大仔!民生,培正!機會低!

唉……十月仔真慘。ST CAT個D N班又只收到八月。到民生培正呢D又唔收佢地做大仔。佢地係被學校歧視的一群!點算?

回覆:coco11baby 的帖子

唔係啊,st cat會叫10月b讀佢地紅磡n班,總之過咗9月30號出世就唔收k1申請。

引用:10月BB做“大仔”定“細仔”好?有冇家長可

原帖由 coco11baby 於 12-11-03 發表
我個仔都係十月尾,呢次in左幾間k1之後,我真係有少少想放棄,根本handle吾到呢點場面,明明都識咩都吾肯講。到底係我要求太高定係個個小仔都係甘?

引用:Quote:原帖由+coco11baby+於+12-11-03+發表

原帖由 angelaywtang 於 12-11-03 發表
我個仔都係十月尾,呢次in左幾間k1之後,我真係有少少想放棄,根本handle吾到呢點場面,明明都識咩都吾肯講 ...
上年我未一樣!但唔好放棄呀!一定有學校收!

引用:Quote:原帖由+angelaywtang+於+12-11-03+發

原帖由 gisoleung 於 12-11-03 發表
上年我未一樣!但唔好放棄呀!一定有學校收!
我c6都係甘話,但如果間間表現吾好,點會收啊? 我都驚萬一全部都吾收,係咩都要等多一年先讀k1?

引用:Quote:原帖由+gisoleung+於+12-11-03+發表

原帖由 angelaywtang 於 12-11-03 發表
我c6都係甘話,但如果間間表現吾好,點會收啊? 我都驚萬一全部都吾收,係咩都要等多一年先讀k1?

...
我無遲一年啦!我仔都係做咗細仔讀k1,現開學咗2個月都跟得到!但表達方面真係差的,應該升上去等考小一不成功再小一重讀!

咁細仔係注定要讀村校,好少少唔輪到我地

如果係男仔,做大仔好似會好d

回覆:10月BB做“大仔”定“細仔”好?有冇家長可分享經驗?

我個十月B in 3間,3間都收佢讀2013 K1上午班。因佢表達能力不錯,相比其他十月B好,唔知係咪咁,暫時命中率係100%.
但我心儀那間名校只會收佢讀2013 兩歲班。我唔知點揀?!我怕佢太大讀2歲班。有冇經驗家長可分享!thx!

引用:我個十月B+in+3間,3間都收佢讀2013+K1上午

我個十月B in 3間,3間都收佢讀2013 K1上午班。因佢表達能力不錯,相比其他十月B好,唔知係咪咁,暫時命中 ...
讀心儀果間啦!雖然係N但因為心儀~如果可以未做大B囉!其實我仔都係入咗心儀學校,但佢係細B身份去讀K1~又因這間是我心儀所以不想重讀~講真對比K1班同學點講都係差少少~自理、講嘢、表達(但學習上好ok)

引用:10月BB做“大仔”定“細仔”好?有冇家長可

31/8後出生的被視為細B

我仔是12月仔。小朋友差一個月,發展確有差異,這是事實,何況年頭同年尾,可以差12個月!要做細仔就要接受很大機會入不到競爭大的k1,但一些少人爭的、校譽好的都有機會的,到底做大定做細,要看父母能否投入大量心機、時間去幫佢追?是否能接受細仔頭幾年可能不會是班中標青的一羣?個人因覺得過咗幾年後分別不大,加上唔想做大仔會與親戚的仔同年,曰後其他人無盡比較的無謂壓力,而盡可能讓他試做細仔。若不行,先做大仔。

我仔是12月仔。小朋友差一個月,發展確有差異,這是事實,何況年頭同年尾,可以差12個月!要做細仔就要接受很大機會入不到競爭大的k1,但一些少人爭的、校譽好的都有機會的,到底做大定做細,要看父母能否投入大量心機、時間去幫佢追?是否能接受細仔頭幾年可能不會是班中標青的一羣?個人因覺得過咗幾年後分別不大,加上唔想做大仔會與親戚的仔同年,曰後其他人無盡比較的無謂壓力,而盡可能讓他試做細仔。若不行,先做大仔。

醒目開學勳章

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

好難諗。而家做緊細B K1, so far 老師話冇問題,但冇見過其他大d 既小朋友,冇得比較。而家學校修經畫緊線,佢仲係畫到 "mai" 哂,完全唔直,唔知其他小朋友係咪咁?

所以而家都in 少量K1 以作準備。

過來人,我小朋友都係10月,考K1係好蝕底,同1、2月出生B比,係差好遠。

但只要捱過呢關,佢地慢慢大過,就會show到佢地的potential。讀到K1中、下學期,佢地智能上可以追過大B。

而家係難,要對自己小朋友有信心。

我個仔都是十月,in 了幾間都唔收,可以點做?轉做加大仔,會否一樣很多學校唔收加大仔?真有點心灰!

我個係女11月可能係女關係,而家讀緊k1睇唔出同其他同學有分別,畫線,形狀,都ok,但上年interview 時就真係有比較,加上好多幼稚園都唔收細仔,今年都有同佢報幾間,到時收左先再諗。

‹ 上一主題|下一主題