用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一不停默書測驗!
樓主: baba987
go

小一不停默書測驗! [複製鏈接]

回覆:小一不停默書測驗!

唉和我女女一樣

其實我只贊成做功課讓他先自己做,再同佢對,至於取分的默書,測驗同考試一定要陪佢溫,因為小朋友未必懂點去考試取分,要幫佢集中溫習取分重點,不要說什麼求學不是求分數,我是不信的.

小一放手我都覺得適合,攞低分咪攞囉,真係輸得起。但放手背後意思又係乜呢?就係希望小朋友對自己既野上心,對自己負責任。
我兩個都係小一放手,我平時唔對功課。測驗考試時既伴讀都係坐隔離齋坐,佢地自己温。佢地慢慢會摸索到自己學習既方法。
家長一直陪,去到3年班已經養成依賴,家長眼見考tsa 又更加唔捨得放手。4年級?!準備考中學,點放手得落?!5年級6年級先黎放?!Are you kidding man?!
到中學,佢已經冇哂自我學習既能力了,到時由高分一下子跌落黎架啦。中學已經唔再靠死記硬背架啦!所以小一就一步步試下啦。加油!

唔係每個小朋友都倒模出來.

ysnmama  同意。每個孩子也不同。就是兄弟姊妹,特質和性格也不盡相同,也未必一定可以用相同的方法去教養,何況不同的孩子。  發表於 13-3-12 18:09

silvia_ng 發表於 13-3-11 20:25
小一放手我都覺得適合,攞低分咪攞囉,真係輸得起。但放手背後意思又係乜呢?就係希望小朋友對自己既野上心 ...
我都想由佢小一開始,最多上學期協助下,請問你會點引導佢自己黎呢?

魚兒小寶貝 發表於 13-3-12 16:00
我都想由佢小一開始,最多上學期協助下,請問你會點引導佢自己黎呢?
第一次測驗, 都係叫佢自己用自己辦法試下溫書, 之後等個成績出黎, 睇返錯左乜, 就會發現多數都係唔小心。每條錯既都問係到低唔識定係唔小心呀, 咁就知佢係邊度要下苦功啦。
至於默書, 我就叫佢自己抄一次先, 之後就同佢試默。呢樣冇計, 一定要幫佢讀(所以我真係好鬼鐘意背默架! :p )。錯左就自己改正, 之後佢ready 啦, 咪讀多次囉。

魚兒小寶貝  哦~唔該!  發表於 13-3-13 06:51

回復 魚兒小寶貝 的帖子

其實我想懶啫

回復 silvia_ng 的帖子

我仔仔都係小一,佢由開學到依家都有幫佢溫書。但成績真係唔惦,我已經唔睇分數。總之知佢識就得。
近排發覺佢溫書時超級懶散,又唔集中,
有時我真係好鬼想放下手,唔同佢溫,叫佢自己溫。
比佢自己同我睇下,係唔同佢溫既情況下,睇下相差幾遠。
我好傻咁諗如果佢自己溫既成績唔差,佢自己會唔會對讀書自信心都高d呢 !

car817ho 發表於 13-3-14 12:43

我仔仔都係小一,佢由開學到依家都有幫佢溫書。但成績真係唔惦,我已經唔睇分數。 ...
哈哈, 咪放手試下囉! 我女小二第一次中文test, 大跌得返50.5分, 佢小一時係有80幾90分架。但經過呢次之後,嚇死左佢自己, 所以考試升返上80幾分啦! 忍痛試一次, 我覺得冇壞。

魚兒小寶貝 發表於 13-3-13 06:53
回復 魚兒小寶貝 的帖子

其實我想懶啫
其實......我都係好鬼懶
但有懶既父母, 先有勤力既孩子, 嘻嘻

魚兒小寶貝  對,我成日諗方法令佢獨立d,學好自理,咁我就"R"d喇!  發表於 13-3-15 11:45

我都諗住豁出去,依家我叫佢每日自己搵課文既生字,自己寫後按每字既部首或部件剪出黎,
我讀出黎時叫佢自己搵番d 配件來係white board 砌番d字出黎,
中英文生字都係咁,計數就叫佢自己計完錯做教番佢。
星期六時間長d就溫gramme同作文。

其他時間我地就比佢玩或出街玩下咁。
我發覺阿仔唔可以太長時間溫書。
溫得太多,太耐,佢根本入唔到腦,
個腦一係飛左去玩,一係係到諗埋d無聊野
仲side時間又激氣。

絕對同意,我依家好似我緊張阿仔d功課多過佢自己
所以我都要懶下先得呀!

我都想知點教, 默完好似識, 食完飯再默又唔記得晒...激死

其實默書也可以自己搞掂,用錄音筆/錄音機就可以了.我仔自小就用此法,他很喜歡,因為既可玩(錄音),又可扮老師改簿.

引用:我覺得要看小朋友性格放手。如果上堂專心又

原帖由 ysnmama 於 13-03-07 發表
我覺得要看小朋友性格放手。如果上堂專心又吸收,又自律。真可以教他們如何自己温習,早點放手。如果孩子已 ...
非常同意

‹ 上一主題|下一主題