用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一不停默書測驗!
go

小一不停默書測驗! [複製鏈接]

6    0    0    0

回復 baba987 的帖子

P.1 is just the beginning of the beginning.  So early to afraid that 成績會跌?  A long way to go!

Up and down is just part of life.  The child also needs to learn to face failure and frustration.  

brabra    發表於 13-3-14 13:30
jc2009  agree  發表於 13-3-12 15:18
baldhead    發表於 13-2-7 12:51
bb86  agree!  發表於 13-2-5 15:41
celiamum    發表於 12-11-2 13:38

hoihoima 發表於 12-10-30 23:01
回復 baba987 的帖子

P.1 is just the beginning of the beginning.  So early to afraid that 成績會跌?  ...
AGREE!!!!!!!!!
親子王國以外之連結已被刪除

回覆:小一不停默書測驗!

成績跌又點?你先問吓自己,有冇諗住第陣時陪佢去見工?快d培養佢獨立

小兒11月細b 剛升小一,基本上全部佢自己攪掂。
功課自己睇題目,自己做
中默只是詞語,佢會教k2 妹妹認字,妹妹再幫他讀默
英默暫時由我幫手折字教點記
測驗因不計入成績內,我只叫他溫書由他死
考試會因應其測驗成績而出手協助,問題主要是知答案但唔識寫

個人認為最好放手時機是小一,輸得起,反正衰了仍有3-4年時間追,亦可令小朋友明白讀書只可靠自己。

little_yolky  I prefer "中默只是詞語,佢會教k2 妹妹認字,妹妹再幫他讀默" this point, very funny.  發表於 13-3-14 16:04
picture  測驗因不計入成績內,我只叫他溫書由他死--- I like this.  i shall learn to do this too.  發表於 13-2-8 18:54

我女今個星期才第二次中默, 佢中文一向唔錯我唔需要擔心, 佢功課寫完生字都經已識寫晒了.  其他評估我都係比佢自己溫, 常識就佢溫生字, 有同佢默過.  英文數學評估都係佢自己溫, 雖然兩科最近一次評估都比上一次輕微下跌, 但仍可接受.  我會比佢自己再試吓先, 再跌跌出的要求時, 先會再出手.

趁初小成績好壞不太用着緊的時候提升孩子的心理質素比幾次默書測驗高分更重要,當到了五,六年級,大家都搏曬命,失少少分已跌後了一大節,壓力之大,非過來人不能明白,孩子這時的心理貭素猶為重要。

貢獻勳章

回覆:piagetmum1 的帖子

我都默到叫救命,仔女都成日默書測驗,中文特別辛苦,個女成日都晤記得,英文幸好有phonics幫手,比較容易溫!所以真係要學phonics

醒目開學勳章

我小朋友都係12月出世,已經4年級.
小一雖然可以輸得起,有時間再追,但亦都是打好成績基礎的關鍵,如果真係想放下手,可以選擇偶然放手。試下一次兩次叫佢自己溫默書/評估.有成績時佢就會知道自己掂唔掂。你亦都可知佢靠自己得唔得.

little_yolky  但默書要計分喎, 都係測驗放手好啲。  發表於 13-3-14 16:06

我過左第一個測驗,成績OK,黎緊學校有個小測,我都諗住叫佢自己試下搞唔搞得掂,真係好唔識先問我~

不停測驗默書?? 你之前沒有了解間學校是這樣谷?? 一般學校都不會咁密集

回覆:baba987 的帖子

個人認為除了上堂留心,每天做功課時理解及明白内容,其實都已經可以應付Quiz。放鬆d

baba987 發表於 12-11-1 23:44
其實未入已知這校 style 不停默同測加深深小朋友記憶,其實我好buy,只是應否放手唔跟太多呢?但又怕成績變 ...

你未徵詢個小朋友, 就選左一間你好BUY的小學---不停默同測驗.
而家小一都未讀完, 得7歲人仔, 又話想放手唔跟太多.

唔通你留低個仔孤軍作戰.
谷GE小學真係要伴讀兩三年, 覺小朋友真係OK, 才可放手.
因課程太緊密, 退步左都幾難追.

王國長老

真心請教「何謂放手」?
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

doryee 發表於 12-11-2 11:00
真心請教「何謂放手」?
我覺得小朋友在自己溫習過程中能找到不明白的地方然後想辦法搞明白(可以是向老師/家長查問),能記住重點才算放了手,但能做到這之前,應該要有好一段時間家長的協助

doryee 發表於 12-11-2 11:00
真心請教「何謂放手」?

放手可能就是要嘗試讓小孩自己跟自己的功課學會自己溫習,自己找答案。這會是一個過程,中間需要父母從旁協助。其實小孩學獨立是早晚的事情。父母太著緊小孩低年紀的分數,往往會給予太多緩手,這反而拖慢了小孩獨立成長的過程。

ok_ko 發表於 12-11-2 11:23
放手可能就是要嘗試讓小孩自己跟自己的功課,學會自己溫習,自己找答案。這會是一個過程,中間需要父母從 ...
最近同一個小六女生閒談,向來都好獨立的佢,向我抱怨父母從小培養佢獨立,雖然父母對她自己取回來的成績已很滿意,但小女孩看著其他同學得到父母的協助而得到比自己更好的成績,心裡有點不是味兒,看來獨立/成績/期望/孩子心態,這幾方面要取得平衡確實不容易

hoimaho    發表於 13-2-2 10:28

女兒是10月B, 近日默書測驗較多, 有時同一日, 之前多數做評估(1學期2次- 中英數), 有d係突擊評估(做咗我都唔知!), 冇辦法, 傳統學校就係咁; 呀女較心散, 要我跟住先肯溫書, 真係要比d時間我先可以放手...
‹ 上一主題|下一主題