用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一不停默書測驗!
樓主: baba987
go

小一不停默書測驗! [複製鏈接]

初入小學的一個月,雖然作業要他獨立完成,但其它的細節,我是事事俱跟。

從十月中開始,就讓他獨立檢查功課,獨立收拾書包,但如遇小測,默寫這一類的,雖然感覺辛苦,也會幫忙擔一下孩子,我們小學的默書也很多。。。

marcuscyrus 發表於 12-11-2 11:40
最近同一個小六女生閒談,向來都好獨立的佢,向我抱怨父母從小培養佢獨立,雖然父母對她自己取回來的成績已 ...
咁會唔會係適當時候收下放下才是上算?

回覆:小一不停默書測驗!

早些放手,讓孩子獨立比較好!明白眼看其他家長全力陪讀,成績很好,心裡會好大壓力同怕自己做錯了,會後悔!但今日我好感動,事實自己做對了!
我仔幼稚園已經有默書同測驗(KV),我也選擇讓他自己做功課,自己温習,從不陪讀,但考試/默書錯誤的地方一定要重温到識為止,慢慢由k2 70/80到後期k3 90/100,佢可以自己獨立了,小學也不用擔心,他今日派成績表,全班第一,我心真的很開心,我真的做對了!不要擔心呀,小朋友以後始終要自立,我們不可以陪讀一世。

引用:早些放手,讓孩子獨立比較好!明白眼看其他

原帖由 elvisBB 於 13-02-03 發表
早些放手,讓孩子獨立比較好!明白眼看其他家長全力陪讀,成績很好,心裡會好大壓力同怕自己做錯了,會後悔 ...

回復 elvisBB 的帖子

想放手又擔心, 不放手又怕害了他...

回覆:tws2010 的帖子

我會夠膽放手,因為看見姐姐小朋友越高年級,越難放手,試想下小朋友學行你扶住佢行,佢唔識基本步,到要跑的時候,怎樣追?比佢自己温習,但佢改正的時候我好嚴厲架,所以我放心佢程度一定到!
但當别人有獎狀,别人小學有offer時,我好心痛架,好在老公支持我,所以收成績表時,我真的感動,終於証明自己做對了!

回復 elvisBB 的帖子

無錯, 是時候學習放手

仔仔錫錫你 發表於 12-10-31 09:56
小兒11月細b 剛升小一,基本上全部佢自己攪掂。
功課自己睇題目,自己做
中默只是詞語,佢會教k2 妹妹認字, ...

yes, 小一絕對輸得起, 上次考試, 我想試下阿仔實力, 無刻意幫佢溫習,
有佢自己黎, 結果考全班第2, 全級第9.

囝囝mama    發表於 13-4-2 13:42

如果個仔咁叻不用陪讀,
自由發揮,又攞高分,
我都想呀!😅😅讀書有時都要講天份,
有的人伴讀補埋習但讀極都低分,又係中游份子,
有的人要好勤力好努力先可以拿頭十名,
有的人家長不理太多自動波就拿頭5名,
呢D係天資聰穎,係天賞賜,羡慕都黎唔切啦
同枱食飯,各自修行,
別人方法可以參考,但要視乎實際情況囉,
無話一本天書睇到老

最重要小朋友能享受學習過程,培養自我學習動力

P.s. 默書成績其實可以睇到小朋友部分能力強弱,對正下藥,
       從而調節學習模式,其實都係希望可以改善成績表既結果啫

brabra    發表於 13-3-14 13:47

我個仔都係12月細仔...每星期一次中,英默, 我只會同佢一齊溫默書及考試, 測驗及評估就放手佢自己去...因時常忘記了幾時評估及小測

marcuscyrus 發表於 12-11-2 11:40
最近同一個小六女生閒談,向來都好獨立的佢,向我抱怨父母從小培養佢獨立,雖然父母對她自己取回來的成績已 ...
所以要多溝通!

我覺得要看小朋友性格放手。如果上堂專心又吸收,又自律。真可以教他們如何自己温習,早點放手。如果孩子已經不專心又懶散,夾硬放未必是好事,可能愈來愈差。愈走愈遠愈無心機。我也認識有朋友,常說想知孩子什麼材料,小一已經要孩子自己温各樣,想孩子自己懂緊張自己的事,從不想沾手。奈何孩子上堂遊魂,默書又低分又偷睇,手冊又抄漏....給孩子經驗不是不好,但要在適當時候放手才對,不然孩子會變得沒自信,想找回他們也不易。什麼是適當的時候,大家不可能會一樣。

回復 花仔媽咪 的帖子

呀囡是否很少睇中文書!!!

貢獻勳章

引用:回復+花仔媽咪+的帖子 呀囡是否很少睇中文

原帖由 囝囝mama 於 13-03-07 發表
回復 花仔媽咪 的帖子

呀囡是否很少睇中文書!!!
佢好like睇書,只是中文成日漏一點,漏一劃,知道佢識,但因唔小心成日扣分!

回復 花仔媽咪 的帖子

大D就會好好多!!!

成績起起落落,好快就麻目了!唔洗太擔心

K1開始訓練佢自己做功課同練習,下學期已得。到左K2要寫字,我初時會捉住佢隻手寫一兩個字,然後行開,佢做完比我睇下然後自己執書包。有時會即刻黙或隔一排黙返d字。
當然,我上過小學,但已經唔記得自己係點温黙書測驗,想請教係點放手既呢,點教佢自己黙書同温習呢?

Yanamami  You're doing fine.....  發表於 13-3-10 07:48
‹ 上一主題|下一主題