用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港學校朗誦節
樓主: 颖颖B
go

香港學校朗誦節   [複製鏈接]

cccolin 發表於 12-11-11 01:32
回復 Charlotte_mom 的帖子

我仔出場序係(2),,係咪好快到佢!吾洗等咁耐,,會緊張d,,還是會冇時間比佢緊張呢 ...
我呀女今年第4個, 哥哥就58個, 最尾一個....一係唔洗等, 一係等到傻...

我囡基本每年都參加朗誦節 (中.英文), 我眼見拎到名次的真是下苦功的(意思應有名師執佢地), 咬字吐詞好講究, 小女只是老師幫忙train 下. 每次能完成都好心滿意足, 講真, 一個小朋友對住幾十人朗讀出文已不是易事, 我亦眼見有些失手 (斷開, 忘記字詞). 每年都要請假陪佢出賽, 話悶又唔算, 話享受又不盡然~

今年是last 一年lu

cccolin  好媽媽  發表於 12-11-24 01:06
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

我仔下星期初就比賽了
英詩是第26人
普通話散文則是的第20人

我們普通話準備不足呀......
請問若有34人比賽的話,大約需要多久?

silvia_ng 發表於 12-11-15 14:40
分開坐架, 會有人叫幾多號。如果叫左3次都唔出現, 就當佢棄權。

叫號唔係叫名架? 亞仔一陣發夢咪死...

silvia_ng  兩樣一齊叫, 放心!  發表於 12-11-15 15:59

醒目開學勳章 王國長老

放心啦, 小朋友跟號碼坐埋一堆, 一個個跟住出, 好少MISS既

喵媽  咁就好D  發表於 12-11-16 16:12

回覆:Charlotte_mom 的帖子

請問幾多分滿分? 而幾多分以上係優異? 及 幾多分以上係良好?

回復 Good-Luck 的帖子

滿分100分, 80-89 優異, 90-100 榮譽, 75-79 良好.
其實係一家四口子

引用:回復+Good-Luck+的帖子 滿分100分,+80-89+

原帖由 一家三口 於 12-11-15 發表
回復 Good-Luck 的帖子

滿分100分, 80-89 優異, 90-100 榮譽, 75-79 良好.
多謝告知

應該是最高分數的就是前一、二、三, 而分數不定,
去年阿仔拿85已經是季軍, 冠亞軍分別是87.86, 沒到90分的
每場看老師, 有時會選六個, 做冠亞季軍, 有時只選三個, 跟參賽人數而定
所以不是每場都一樣
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

醒目開學勳章 王國長老

嗯, 有時好多人都88, 87, 都好高分, 但可能三甲都無 (好多時1,2,3只差1分)
又有可能82, 83已經係冠軍
真係睇評判心情, 我女拎過幾次獎, 都係得過一次紅色CERT咋(榮譽, 90分以上)

回覆:cccolin 的帖子

我仔普朗獨誦都系2號ah...13/12  下午,小一第一次參加,希望順利完成

karenlyk  我個女都係13號比賽  發表於 12-11-27 12:47

請問係咪只可以由一位家長陪同入場比賽? 謝謝!

我仔今日比完
因為前一場over-run,10:30的比賽要11:00先開始
34人,比賽12:30結束

全場最高分3名為冠亞季軍。
這場比賽的冠軍取得88分,亞季分別為87及86分。
評判老師還表揚了取得85分的三位同學。

比賽書面上寫只可以由一位家長陪同入場。
不過今天因為有多餘位置,所以也有小朋友的父母均進場。
進場前記得先填寫體溫申報表。

回復 MaiGao 的帖子

都快完成!開始緊張了
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

引用:回復+MaiGao+的帖子 都快完成!開始緊張了

原帖由 Crabtree 於 12-11-19 發表

都快完成!開始緊張了
我們明天早上還有一場。之後就完成了!

Good luck! My daughter will start from next week! Add oil!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

明天我個仔第一參加普通話, 可否用手機影相呢?

天瑜  不可以。比賽進行中,影別人及影自己都不可以。如被人發現好可能會取消資格的!  發表於 12-11-20 18:43

回復 kp_sin2001 的帖子

Absolutely u cannot do that during the competition!

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

多謝提點
‹ 上一主題|下一主題