用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港學校朗誦節
go

香港學校朗誦節  

有家長分亨小朋友參加香港學校朗誦節的經驗嗎?

三個字"平常心", 因為多數都係"普通話人"嬴, 不過都見過一次俾個國際學校嘅外國小朋友嬴咗.

回覆:香港學校朗誦節

我報的是英文,當系比區一次學習的機會羅,至于拿獎,只能平常心

請問區的組別是點樣分的?

醒目開學勳章 王國長老

區只有市區/新界東都新界西3組, 所以我都試過香港人過九龍的

唔駛咁灰丫, 唔一定係普通話人天下, 我自己train個女都試過季軍
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &authorid=15758
不過好老實, 比賽經驗係要靠累積的, 去多幾次, 聽下人地咩叫好, 雖然坐足幾個鐘聽足幾十次, 真係好悶, 不過呢d就係學習既一部分, 我女前幾年, 去比賽去到, 一見到個人名表已經tip到3甲喇, 你話丫, 根本黎黎去去都係果班高手, 呢樣係真既(我女唔係高手, 係常客), 高手/常客都要靠努力同訓練的, 總之, 努力吧

醒目開學勳章 王國長老

題外話, 某幾間學校係的確特別出色的: 聖保羅男女, 蘇浙, 沙田培僑, 女拔(我估男拔都係掛, 我無去過男子組比賽), 可能係學校著重培訓, 亦有可能係家長闊佬, 肯俾7,8百蚊以上一個鐘去請評判級老師教(唔係神話, 我都識人咁做), 各有前因莫羨人, 自己做好自己好了

回復 Charlotte_mom 的帖子

我地只係老師同學生練, at home, we parents practise with my kid.  I think it's more important that kid participate then getting any awards.  That's our attitude.

請問邊度可以download到小三中文廣東話誦材?

引用:題外話,+某幾間學校係的確特別出色的:+聖保

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-30 發表
題外話, 某幾間學校係的確特別出色的: 聖保羅男女, 蘇浙, 沙田培僑, 女拔(我估男拔都係掛, 我無去過男子組 ...
見到女拔校服已覺輸硬,哈哈!我女都識分了。但每次佢都肯盡力去比賽,呢個結果已經足夠了。

天瑜  近兩年,我覺得st Stephen girls 是最棒的,指導老師非常專業。三甲都包哂!  發表於 12-11-20 08:54
Charlotte_mom  我怕聖保羅多D, 太強, 哈哈哈  發表於 12-11-1 10:07

回覆:香港學校朗誦節

女女連續三年都有參加,雖然次次都係優良,無名次,但我好開心,佢有咁既膽子上台面對群眾,一年比一年淡定,一年比一年有自信,我都希望佢能夠攞一次名次。
朗誦其實真會令小朋友增加自信,我樂意做她台下既觀眾。

YYQQ  我的小朋友都一樣。大家一起加油  發表於 12-11-22 15:53

請問,將軍澳區邊到有得報朗誦班?其實我仔仔今年4歲,我想佢有自信d,同埋唔好咁怕醜

我從來都無諗住有名次,因為普通話朗誦大多數都係國語人win.但我都照同阿女報普通話,仲找了很久才找到會代報名的機構(因為學校唔代報名),我都係想阿女見多D,有比賽經驗才會有進步。

醒目開學勳章 王國長老

其實真係唔會只係國語人WIN啊..........朗誦唔係只睇發音的, 唔怕羞講句, 我小朋友學校年年都唔少獎架

hellokitty525  我小朋友學校都係年年攞唔少獎 ,真係唔會只係国語人win嘅!  發表於 12-11-12 13:27

我都無諗過有名次, 亦沒有外出揾名師補, 只是老師recommend參加英誦, 由老師操練.  今次係第一年參加. 感覺是一次比一次好. 但要講到名次就應該無咩機會了.  是次抱住平常心.  最重要是增加其自信心. 比賽時只要能順利朗讀一首詩.  我就心滿意足了.

請問朗誦日期可否更? , 因與考試同日同時.

引用:請問朗誦日期可否更?+,+因與考試同日同時.

原帖由 kitty331968 於 12-11-01 發表
請問朗誦日期可否更? , 因與考試同日同時.
可以,上網download 張form. 但學校會否代辦定要自己去,就要問返學校。要copy 校曆做proof 的。

同意! 多觀摩+努力就有機會得獎, 唔不定國語人佔優. 我女都係老手(7), 2年吸收經驗, 近年都嚐到貼頭                              

大家加油

醒目開學勳章

請問網上有冇以往參賽片段?  阿女第一年參加, 想俾佢睇下上台係點, 等佢冇咁驚.