用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 升讀主流小學的家長請進
go

升讀主流小學的家長請進 [複製鏈接]

上星期開始話唔想返學. 作晚問佢是否今日唔開心?    佢話有人在樓梯被人推至跌倒, 因前面有人行的慢, 所以佢都慢著,  佢的手肘真是有傷口.    見佢默默地不斷流淚,  再問? (這時我亦想流淚),  佢話有個老師很惡駡佢唔似小一生,  都快二個月了, 好似剛剛開學咁.  然後佢問我可唔可以唔返小學?  見佢真是很唔開心的樣.
   1    1    0    0

其實學校的環境(大班, 課程?), 孩子平時的小學生活怎樣?
如果適應有問題, 可以找老師和校長商量, 給予適當調適.

回復 nonname 的帖子

今晚同佢洗傷口及貼膠布,  覺得與昨晚唔吻合。於是同佢講要不要醫生,因在樓梯會扭傷。佢話那小朋友推佢快的排隊而跌倒,似乎傷口較為吻合。原來那同學出於好心,只是用法不當。

回復 haichen 的帖子

總有佢話老師又叫那同學講對唔住。至於被駡還沒肯講出自己錯甚麼?

回覆:升讀主流小學的家長請進

我覺得樓主開這個主題很好。好希望大家可以多D分享上主流後小朋友的情況,令我和一班正為小朋友選小學的家長多點心得。

回復 kelvin_hmlau 的帖子

多謝樓主的提醒,同學校溝通真得很主要,此刻覺得自己釋懷很多。其實我小朋友也有多開心和好的事情和我分享。

回復 Olympian 的帖子

其實我都是容易緊張的人,所以想開個空間可以讓同路人有包容、有耐性地交流輕鬆鬆下。加油!

回覆:nonname 的帖子

想問主流是指一般學校?融合小學算是嗎?

回覆:cpl036 的帖子

融合小學當然是主流小學。基本上,除特殊學校外,其他的小學都是主流小學

a仔讀主流真係要好小心揀學校, 小班為宜&最緊要有支援同調適...
好似我仔仔學校咁 老師會主動打俾我 問需唔需要豁免口試 同埋細心解釋
so far 都覺得自己好好彩

ZacZacBB:請問你小朋友讀邊間?可否pm我?謝!

ZacZac BB :請問你小朋友讀邊間?可否pm我?thanks

ZacZac 請pm 你小朋友間小學給我,可以嗎?
垂言感激

有冇青衣、葵涌、荃灣區小學是接納到自閉傾向小朋友的。最好是有真經驗的,可介紹一下嗎?

引用:a仔讀主流真係要好小心揀學校,+小班為宜&最

原帖由 ZacZacBB 於 12-11-20 發表
a仔讀主流真係要好小心揀學校, 小班為宜&最緊要有支援同調適...
好似我仔仔學校咁 老師會主動打俾我 問需唔 ...
May i know which school ur son is going to?

請問將軍澳區有沒有? 謝謝.

我女兒那間小學就很一般,打親來就是投訴我女兒這不對那又做錯,我現在好怕聽到學校的電話.打給老師,聽到老師的語氣就很不奈煩,不過見到面又很會做表面功夫
‹ 上一主題|下一主題