用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校, 同老公各有心儀 , 點樣好 ?
樓主: Rita
go

升中選校, 同老公各有心儀 , 點樣好 ? [複製鏈接]

其實有冇問過小朋友的意願呀?  我個人覺得升中唔同升小喎, 升小就應該七成父母意願三成小朋友意願, 但升中應該調返轉, 七成小朋友意願三成小朋友意願, 因為小朋友先係真正用家.  say 如果你小朋友都想去 band 2 校, 甚至唔鍾意 / 抗拒去 band 1 校, 你夾硬要佢去, 又好彩比佢去到, 佢一路唔開心唔鍾意, 就會有反效果, 到時仲衰喎.  去到升中選校, 我覺得唔單單係大人的事了.

Jackieson    發表於 12-10-19 00:28
Yanamami    發表於 12-10-18 11:02

小朋友係唔係讀St.Louse小學,如果係,band2好大機會都收。

呢度回應的人很正面,當年我都是靠他們的意見。唔知大家認為鄧鏡波好唔好?  
如考SL,它只選150人面試,無成績較難入圍,即刻查吓佢入圍如何計分,我記得不知1st/2nd round有15%計獎項和関係,可以打探一下daddy舊生有無利,不過首先過到第一輪入150人內,再操Oral。

Jackieson  好多St. Jo 仔入唔返書院, 就入咗鄧鏡波  發表於 12-10-19 00:31

回覆:Rita 的帖子

今日在巴士上才聽見老人家說: 不要為子女的事傷害到夫妻感情。讓兒子in你先生那間, 萬一跟唔上都可以轉校啫。樓主加油!

唔好因為選校傷和氣,大家好好商量,以前我兩個上司的仔都係聖類斯,係一間唔錯的中學,其中一個上司個仔係BAND 2頭,一個係小學直升上去

回復 MUMMYSIK 的帖子

上年自行計分方法:
參考由教育局所提供的「申請學生次第名單」(35%)、申請學生原校的小五及小六操行評級(10%)、課外活動表現(10%)、所得獎項(10%)、與本校連繫(5%)及面試表現(30%)。

如果band1尾band2頭就有得搏啫, band2尾都好難搏, 搏都都未必係好事.

如果警察經常光顧就唔好了。。。 我以前中學都係經常有警察黎光顧
‹ 上一主題|下一主題