用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校, 同老公各有心儀 , 點樣好 ?
go

升中選校, 同老公各有心儀 , 點樣好 ?

我 :

我係 ftm , 自知阿仔成績中規中矩 , 只諗 band 2 尾 band 3 學校 , 心儀一間中中 , 男女校 , 已由band 3 升上 band 2尾, 有不少同校學兄去左呢間中學, 收風返來話 , 學校都ok , 讀得開心... 阿仔因為有d 社交障礙 , 呢間學校有支援 ...

老公 :

佢係一間英中男校的舊生 , 一心只係想阿仔入 , 從未有打聽最 update 有關此校的 "行程" (不過我收的風就係 , 好成績的就谷 , 唔好的就唔多理)

因阿仔的社交問題, 我唔想未來的6年 , 阿仔在男仔堆大, 變成唔識得同異性相處 (好似而家我c6) , 我心儀的果一間, 每次聽到的都係一d正面的訊息. 相反 , c6舊校的就唔多好.

我同c6表明 , 唔係我揀的一定好, 佢想阿仔入佢間學校 , 佢都可以收風, 然後大家再商議下, 奈何每次講唔到一陣, c6就踩到我想果間一文不值, 佢間舊校就冇得頂... 次次都冇結果....

殺到埋身啦, 點算 ?? 唉....
Matthew 仔快11歲. 向小五的階段出發啦 !!!...[img]

Rita 發表於 12-10-13 15:44
我 :

我係 ftm , 自知阿仔成績中規中矩 , 只諗 band 2 尾 band 3 學校 , 心儀一間中中 , 男女校 , 已由ba ...
可以說說你和你先生心儀的是哪間中學嗎?
連考慮中的哪間學校都不知道,大家很難給意見。

Mami 最暸解乜學校最o岩個囝. 或者名氣成績唔及daddy果間, 但最叻最好又未必最適合個仔喎. 仔而家P6係band幾呢? 老師有乜意見? 自行有兩個機會, 一人一間OK嗎? 仔未必考得入daddy心儀果間呢.....

Yanamami 發表於 12-10-13 16:36
Mami 最暸解乜學校最o岩個囝
Objection!

vincher  咁又係喎!bk有不少好daddy,都好了解子女需要  發表於 12-10-14 10:59
Yanamami  Sorry~~~Daddy.....  發表於 12-10-13 18:08

回覆:Yanamami 的帖子

係啦,一人一間,免傷和氣。

Jackieson 發表於 12-10-13 19:47
係啦,一人一間,免傷和氣。

點樣一人一間呢?

Yanamami  報自行唔係可以報兩間咩?  發表於 12-10-13 21:59

回覆:cellon 的帖子

自選

Jackieson 發表於 12-10-13 21:10
自選
咁都要分邊間自選第一,邊間自選第二。

Jackieson  包剪揼, 擇公字... 最緊要家和萬事興, 再唔係由阿仔決定.  發表於 12-10-14 00:15

回覆:升中選校, 同老公各有心儀 , 點樣好

其實我想問,仔仔自己想讀邊間呢? 你地有無問過佢既意見? 好似由頭到尾只係聽到樓主講自己同老公既想法。

如仔仔無意見,咁自行選呢兩間咪得囉。當然,呢兩間都要分 1 同 2,咁真係要慢慢傾。

邊間第一好呢? 當然係高一線(daddy)果間排第一, 好處係: 入唔到daddy都無聲出/ 入到咪讀囉. 自行間學校收得阿仔, 都應該對自己有信心既.

orangebb  呢個都係方法 !  發表於 12-10-14 11:35
Jackieson  正路  發表於 12-10-14 00:16

回復 Rita 的帖子

Rita, 您個c6 咁似我個c6既, 我個亞sir 講既係法律, 都係智理名言..... 呢幾年同女溫書都唔洗我出動....幾年前已抄我魷魚, 叫我閃開..... 話我教得唔pro..... 只留番中文 /宗教 / 英作 比我同個女溫......

我都比樓主你攪到亂晒籠。

你話你先生喜愛的學校就是以前他唸的舊校,一間英中男校。以前是英中,現在是嗎?若是的話,英中不就是所謂的band 1學校嗎(即是band 1同學喜歡選擇的學校,而學校亦取錄band 1同學為主)?若是band 1成績的學校,但你又說自己的小朋友成績普通,想找一些band 2尾band 3頭學校,似乎樓主要攪清楚小朋友的banding先。

orangebb  我一直睇都有呢個疑問, 不過真係唔知係咪以前80年代係英中, 而家係中中都唔定; 不過真係要小心, 唔好揀錯banding, 浪費機會.  發表於 12-10-14 11:37
Yanamami  我一早問左佢la.....若係band2, daddy仲夾硬要佢去, 咪哂左個自行choice law.....  發表於 12-10-14 08:06
Jackieson  都係你心水清  發表於 12-10-14 01:58
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 Rita 的帖子

樓主首先要知道仔仔的banding. 如果是B2, 而爸爸個間係B1, 自行報第一志願, 總算同爸爸有個交代. 第二選你個間, 睇吓結果係點,再部署大抽獎.
但若然仔仔係B1, 你自行同佢報B2/B3, 有點可惜.

回覆:Rita 的帖子

即係樓主同老公各自想報邊間?

khmama 發表於 12-10-14 10:27
即係樓主同老公各自想報邊間?
這是我第一個問題:

> 可以說說你和你先生心儀的是哪間中學嗎?
> 連考慮中的哪間學校都不知道,大家很難給意見。

但樓主仍未回應。

各位,

我仔成績 , 跟本就冇可能係 B1 , 頂龍都係B2 OR B2尾 ,呢點我心裡有數了. C6 的舊校係聖類斯, 好耐以前係 B1 , 曾經跌落 B2 , 而家好似又話上返B1.

我心想的一間, 係梁球鋸 , 好多人一聽個名 已經擰哂頭 , 不過由我仔小二開始 我一路聽返來的COMMENTS, 都係話間學校UPGRADE 緊, , 今年轉埋校長 (因為舊校長退休) , 聽有仔女讀緊的MAMI 講 , 學校跟學生跟得足 , 家校合作都幾緊密.

我都係咁打算, 既然C6想阿仔入佢間, 都要人地肯收至得架 , 自行我會去報呢間 , 另一間仲未諗 , 梁球鋸就冇諗過去 IN, 因為攪珠都入到.

各位過來人 , 希望大家教教我.

THANKS !!!
Matthew 仔快11歲. 向小五的階段出發啦 !!!...[img]

好多時小朋友細細個的成績,不一定永遠一成不變。小時了了大未必佳,相反特別是男仔,很多時真是會慢慢好起來的。自己个仔讀中四,對此很有體會。

兩间學校相比之下,St Louis 的校風及辦學團體的理念及堅持应比梁球琚持續及经得起考驗,男校也不是没有機會學習和女孩子交往,而且应該讓小朋友有機會挑戰自己,可以更上層樓,當然我們做父母的就要有付出更多的心理準備了。

申報一下利益,我個仔同自己都係讀男校,身邊特多好朋友好同事都來自聖類斯,再加上個仔學校的 Scouts 常常和 St Louis 的 Scouts 良性競爭,由4人隊際 25 km, 50 km 競走到 footdrill,St Louis 團隊都表現優秀,如果入到 St Louis 就算開始會辛苦一點,最後都可能是值得的。

回覆:Rita 的帖子

仲有兩次呈分試,如果上到band1尾先有機會揀聖類斯,唔係就無謂浪費機會,但你又未致於要揀梁球鋸啫。自行又唔分地區,可以去灣仔同東區都得,嗰區會多啲選擇。

khmama 發表於 12-10-14 20:05
仲有兩次呈分試,如果上到band1尾先有機會揀聖類斯,唔係就無謂浪費機會,但你又未致於要揀梁球鋸啫。自行 ...
Agree.

如果你擇St.Louse,你個仔要上翻band2頭去in先有機會,如果佢平時Oral好掂,interview先有D把握。如果你小朋友是band2尾,你可以跨區考第二間,for e.g南區浸信會呂明才(利東),灣仔區培僑或是漢華中學,或是維官,這此都是較好的band2,不過就全部都是中中。我見議你梁X鋸就不要選了,因為校風不太好,我有個朋友做police,佢話成日拉親果D都出於這間學校。希望你再考慮一下!