用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬幼稚園 請問協恩收唔收細b?
go

請問協恩收唔收細b?

如題

回覆:請問協恩收唔收細b

會收

回覆:請問協恩收唔收細b?

Thanks.知不知難不難入?

回覆:cathytham714 的帖子

見一班裏面9至12月份生日都係得幾個,機會都係有…

回覆:cathytham714 的帖子

協幼得60個位 加油

升小學, 但又吾係住果區咁又得吾得呢???

回復 jessying 的帖子

小學係統一派位

回覆:2010YL 的帖子

咁派位是否等於睇住邊區?

回復 jessying 的帖子

統一派位有甲&乙部, 甲部可以約10%的學位不受學校網限制,家長可在任何一個學校網內選擇最多三所中學, 乙部是其餘約90%的學位會按學校網分配(跟住址)

回覆:2010YL 的帖子

咁即係點? 係派左第一次甲先? 入吾到再派乙? 咁叩門又係點,其實協幼有60人但協小有90,咁吾係可以收晒咩? 有人話會轉為直資,咁又係什麼意思呀?

回覆:請問協恩收唔收細b

即係係咪一條龍呀?!

如果明亮的光線使你雙眼再也看不見
我的愛能把你帶回家

jessying 發表於 12-10-24 13:56
咁即係點? 係派左第一次甲先? 入吾到再派乙? 咁叩門又係點,其實協幼有60人但協小有90,咁吾係可以收晒咩?  ...
即係. 協小係一間津校 - 轉直資十畫都未有一撇. 唔好講直唔直資住. 協小現在玩法係.

第一輪計分. 即有姐姐係度讀有幾分. 父母係舊校生有幾分... 上教育局睇計分制. 大約有45個位係比計分.

第二輪大抽奬. 第一輪唔收. 就進入第二輪大抽奬. 抽奬係睇番你住邊區. 所以點解啲人成日講要搬去邊. 搬去邊為咗個校網. 協恩屬土瓜灣區. 所以你要有係嗰區先可以入34網(唔記得係咪真係34校網)

第三輪扣門(大約得10個位). 經過頭一/二輪玩法. 都入唔到你想入既學校. 就要係派位當日排隊拎表格. 所以點解成日見到家長係新聞大排長龍. 咁就真真正正睇小朋友interview表現. 你做既profile. 所以點解啲家長要小朋友學十八般武藝. 個profile要執靚佢.

協小係一間津校. 玩法要跟政府既模式. 所以點收生, 學校都話唔到事. 話到事既. 就只有個10個扣門位.

回復 misslo 的帖子

唔係一條龍. 協小/ 協中先係搏龍. 協幼/ 協小唔係

jessying 發表於 12-10-24 13:56
咁即係點? 係派左第一次甲先? 入吾到再派乙? 咁叩門又係點,其實協幼有60人但協小有90,咁吾係可以收晒咩?  ...
係協幼60人. 協小90人. 但協小要跟政府玩法. 所以無得收晒.

即係45人計分. 如果外來係姐姐係度讀. 佢入緊.

45人大抽奬. 就係嗰區抽入既小朋友.

咁你話扣門嗰10個位點黎. 係教育局寫明. 如果有多學位. 可以安學校自行收生. 嗰10個扣門位. 我諗係咁黎.

jessying 發表於 12-10-24 11:40
咁派位是否等於睇住邊區?
派位係睇住邊區. 你上教育局個網. 睇番自己嗰區就睇到你係屬邊個校網. 有咩學校可以揀. 通常得7/8間得揀. 好少OVER10間