用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 點算???
go

點算??? [複製鏈接]

我仔系A仔+言語遲+社交差。而家系普通小學讀K2,自從升班後,換佐老師,而家個老師一點都唔包容我仔,我仔成日翻來講,比老師鬧。日日都唔要翻學,一見到挪校服出來幫距著,就不停哭。翻到學校又話要穩翻K1既老師。唉~~~好想轉校,兼收位都等佐接進一年啦,都未有消息!都唔知點算~~~
   0    0    0    0

可以試下誠懇地同老師反映你的擔憂同提出老師可以幫忙的具體事項. 表現出你願意家校合作的.

如果一級有幾班, 可考慮轉班. 如果講唔掂數再找校長傾.

最後再考慮轉校, 但轉校都未必可保證新老師接受A仔.

讀緊係無I 位的普通K2? 學校知道你仔情況嗎?  老師又知唔知呢? 有需要向老師及學校反映。

回復 BKVIP 的帖子

距老師知我仔問題,因為我仔唔識著衫,比老師話過好多次,我仔翻來講,老師鬧唔識著衫

回復 kelvin_hmlau 的帖子

多謝你先,你講得好好,我想同距轉校,想轉去間有兼收位學校,可以一邊讀一邊等兼收位!但剛剛打去間有兼收位學校,間學校講話無曬位啦!你知唔知仲有乜野辦法可以入讀間學校啊?同社工講下得唔得呢??

回復 huangwanru 的帖子

岩岩開左學2個月,好多學校無晒位,有都係下午班。I 位都要問清楚,搵間真係有愛心同包容的不容易,因為好多 I 位都唔係有教無類的。

如果你搵普通位的I 位,要靠自己了。社工只可幫你排I 位,有人走先會叫你入,所以都係等。 你几時排I 位架?要排1年?

我2011年11月排咖,都唔知幾時先有位,我睇都要等到出年9月先有位~~真系好煩

huangwanru 發表於 12-10-10 11:45
我2011年11月排咖,都唔知幾時先有位,我睇都要等到出年9月先有位~~真系好煩 ...

你有無上社署個網頁CHECK 過排個間I位派到几時? 咁心中數。

回復 huangwanru 的帖子

i位的確快d,平衡一年左右.不過呢個時間真係有d難度,一係搵有i位既幼兒園,暫託先,開頭暫2小時.慢慢暫託一日。

有得查咖?我未查過哦~~~

我查唔到啊,我只系查到間學校有12個名額!

引用:回復+BKVIP+的帖子 我查唔到啊,我只系查

原帖由 huangwanru 於 12-10-10 發表

我查唔到啊,我只系查到間學校有12個名額!
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_admissiont/id_crsrehabwa/

‹ 上一主題|下一主題