用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 明年將報名直資、私立小學,已選了幾間,請好心人給建議 ...
樓主: samnamberone
go

明年將報名直資、私立小學,已選了幾間,請好心人給建議 [複製鏈接]

iqover120 發表於 13-1-21 22:51
恭喜你小兒有進步, 小朋友既吸收能力真係超乎你想像的!
可惜我兩個女,幫唔到你揀男仔學校。

之前妳己經增強了我轉英普的決心,現在小朋友讀的開心又有d進步真是多謝妳分享。現在每天他要我陪他寫中文字,好彩他很有興趣寫,否則真不知道怎麼學中文了。中文真是比英文難好多的,希望大家唔要重英輕中呀

samnamberone 發表於 13-1-23 08:01
之前妳己經增強了我轉英普的決心,現在小朋友讀的開心又有d進步真是多謝妳分享。現在每天他要我陪他寫中文 ...
我諗對於一般local家庭, 自己教他中文遠比自己教他英文效果要好, 在家比較難有英文語境。所以我自己覺得學校有英文語境很重要。當然如果父母是eng speakers, 咁就掉轉囉。

我己經報著音小,真道.英華..跟住會報smc.福建,陳守仁,LMc...
填表時挫折感加大,因为我仔沒有興趣方面竟證書獎項,劍starter才13個盾,(不過,已是超出我預期,畢競英文才學半年)...
所以,對面試很悲觀,因为對手們真的狠強

個人認為語文的證書是不用交的,因為在面試時明顯可以表現到。報英華時只交了出世紙和報名表兩張紙,沒有琴和體育方面的獎項,即使是課外活動的證書都費事交了,那些學校都唔看了吧

taktakchichi  你個仔都俾我個仔叻喎, 佢咩証書都無, 無樂器技能, 又冇考過任何語文試  發表於 13-5-24 10:23

醒目開學勳章 王國長老

samnamberone 發表於 12-10-11 13:55
你說的對極了,上個月末,我帶他去九龍塘一間幼稚園面試,他居然不肯單獨跟老師進教室,還掉了兩滴眼淚 ...

我會將件事倒轉黎睇, 當小朋友唔開心/緊張既時候, 職員用咩態度去面對? 而所表現出黎的態度, 又係唔係你希望仔女將來6年(或者12年)既適當地方?

samnamberone  是啊,可以看出教師對育人的熱忱。  發表於 13-5-24 10:05

samnamberone 發表於 12-10-11 13:55
你說的對極了,上個月末,我帶他去九龍塘一間幼稚園面試,他居然不肯單獨跟老師進教室,還掉了兩滴眼淚 ...
我覺得你著重學術培訓的同時, 亦要多D俾小朋友參加群體活動, 讓他適應與你分離的時間, 因為聽你咁講, 小朋友最近不肯單獨入課室面試, 又有喊, 這點更需要留意, 你要俾定多D心理準備他面試的流程是怎樣的.  

我記得上年first in英華男校, 家長和小朋友首先要入禮堂就座, 是分開兩邊坐的, 左面小朋友, 右面是家長, 跟住老師十個十個帶小朋友上課室, 家長就留在禮堂聽talk, 我見到有兩個小朋友即場喊, 唔肯跟大隊上課室, 最後要家長帶佢地走先.

其他小朋友的強處有
語文能力
才藝獎項
活潑有禮,積極主動
靚仔靚女
家境不俗,父母專業

這些之中只要擁有一項都可以有至少一個私校,直資OFFER

我仔。。。。唉

jaycee_mami 發表於 13-5-24 10:36
我覺得你著重學術培訓的同時, 亦要多D俾小朋友參加群體活動, 讓他適應與你分離的時間, 因為聽你咁講, 小朋 ...

上次喊是4歲第一次單獨面試,現在已進步很多,剛五歲去考劍橋試時,情緒超級穩定,出來還說很有趣再考多次也無妨。

不過想再報MoVER班,他已不肯再去操英文。只會在家看看mover教材。

情緒問題已不再擔心,只是欠缺主動吧。群體班有去過話劇班,有些幫助,暑假還會去

jaycee_mami  okok, 希望你小朋友考到心儀學校, best wishes!  發表於 13-5-24 11:30
‹ 上一主題|下一主題