用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 2012-2013 第一個評估有咩要點?
go

2012-2013 第一個評估有咩要點? [複製鏈接]

我是小一家長,可以點應付將來臨的評估呢?

1) 英文字都要串熟嗎?  如 point to the blackboard, please! 呢D字要全部串熟? 他們平日的功課只是填上A B C 便可,十分簡單。
2) 常識科D字好難寫,什麼軀幹、保護、私隱都好難寫,抄都未必識!!!!!

3) 評估的時間有一小時,成份卷會好長嗎? 老師會否簡單講下題目?

今早聽學生講,原來今年是第一年在評估週可以放12:10 回家呢,真好!

0    0    0    0

我記得好似小一第一次考係會讀題目的

回復 mamakaren 的帖子

老師會讀題目.  生字大部份都有選擇, 要小朋友做完卷要check 下, 對住個生字都可以寫錯. 詳細D你可以係13/10 家長會問下老師.

大致上rainy及thatwhy已答咗。印象中常識是選擇題填abc,如A:香港,B是大會堂等,將答案填在題目上,即A、B而不是填文字,我仔果年是要佢填ABC不是填文字,好彩老師都俾番一半分佢,所以要佢習慣睇同聽清楚!中文多寫生字,真的有得俾佢抄都會抄錯,常識:我學會-一定考,英文考乜,真無印象,好似都是選擇題多,生字多串無妨,句子通常漏名字開頭無大𥟠,句子開頭無大𥟠,漏咗comma或full stop等。
數學溫溫佢平時錯乜,同明書本講乜,提醒佢有時間就番check。
普通話記下D字聲調同輕聲。
評估唔算難,充足溫習加平常心就ok!

唔該大家,我在星期六都將我的問題問過老師。
唔該kuen 2348提醒我常識( 我學會) 一定考。
其實學校都好體貼,有份模擬評估給學生練習。
‹ 上一主題|下一主題