用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兼收位VS早期訓練
樓主: wilyun
go

兼收位VS早期訓練 [複製鏈接]

回覆:Chaochao 的帖子

兼收位可以因為本身機構背景要得到唔同"財力"去買外購既專業治療師服務,最好打去你想入既問清楚,服務內容&次數。

我問左我朋友,佢係言語治療師黎0既,佢係政府度做,佢同我講兼收位係比D嚴重D的小朋友,而早期訓練係比D唔嚴重的...所以我都好頭痛,醫生同我個兼收位同早期位都係TARGET同一個程度的小朋友...我現在已找社工幫我轉排早期位.但佢話要等個醫生同意先比我轉喎!!我唔多明點解個醫生要拖我,佢果陣明明講 話叫我等個仔返左N班,之後想轉返排早期都可以架喎...

回復 wilyun 的帖子

你個朋友我有懷疑係咪真係政府做??亂0甘講
個醫生就說得對兼收位(i位)同早期(e位)大致上適合發展慢小小小朋友
仲有你聽朋友講0左就急急轉位
係咪你聽到嚴重就好驚,所以要轉
如果s位特殊幼兒中心你咪仲驚
選什麼位係因應小朋友能力,須要而定
你醫生決定是對的,因為他等你小朋友番n1就會看看可否跟大班上堂
跟唔跟到課堂留程,如果ok轉就轉早期(e位)

想問e轉i或 i轉e現在要經醫生同意?
唔係轉s先要經醫生同意,定制度唔同0左?

回覆:雲上太陽 的帖子

老實講,我做左十幾年幼兒園,覺得 I 位對特殊需要嘅小朋友係好事,每日都有十五至二十分鐘單獨教授,另外每日都有家居訓練做,班老師都可以觀察到小朋友的社交及各方面嘅能力發展。

回復 onlytoyou 的帖子

每個小朋友既特別需要都唔同,有d需要S位,有d需要E位,I位係相對地最小支援..係小得可憐,除非個小朋友問題係好輕微.否則 i位服務真係唔夠。

我諗唔好只聽一個講,就急做決定,你位朋友似乎唔太熟悉S/E/I既服務。

I/E/S位既定義可能你都睇過下,3樣我都接觸過.即管總結一下各服務:

I位:我阿仔讀緊I位幼兒園既普通位.從學校主任口中得知,如果小朋友派到入呢間學校既 i位.就按小朋友能力入課堂小組,照平時咁上堂.不過隔個星期會有言語治療師到訪.比太約半小時既個別訓練,至於物理治療,職業治療就每季黎學校一次...無錯,一季先黎到一次。

E位:我阿仔9月開始返.有哂3T(物理治療/職業治療/言語治療),PST(pre-school teacher),3T有個別一對一堂,亦有小組堂.一個月起碼有10個下午要返中心做訓練.好充實

S位:阿仔係s位暫託過.如果派到.就全日係學校.食早餐,學自理.上3T治療堂,1對6比例.有個別亦有小組堂,好全面。

我阿仔曾經需要 s位.因為大小肌差,我亦想佢入,不過係進步左,認知無問題.腳仔亦有進步.剛好又搵到間包容又識照顧既i位幼兒園既普通位,就決定上午返幼兒園.下午返 e位中心既訓練..暫時呢個決定好適合。

回覆:兼收位VS早期訓練

現在轉隊(如s轉i)社工要見醫生評估報告先幫你轉。(半年前經驗)我仔認知自理ok有言語模仿,最弱社交同常規,所以i位比較適合。覆診評估時醫生話普通幼稚園加e位ok,但我想keep 住已有很好的私人ST oT 反而擔心普通幼稚園唔識帶領我仔仔,I 位兼收老師肯定有經驗唔怕麻煩。你要考慮自己情況意願再作決定。

因我已是全職媽媽,全日都會照顧到佢,另安排阿仔返學前班,而自已諗住未輪到政府服務前,自已再帶佢出去做私家訓練,所以諗住早期訓練會配合到我仔返學,同埋相應黎講到輪到服務黎講係會改變最少,另外我有去協康會的青蒽訓練,姑娘都說我仔比較適合做多啲單對單訓練,而且兼收位係全日制的,相對家長的參與時間比較少,我唔係因為聽到兼收位收的比較嚴重的兒童而想轉為早期,就算我仔係智力問題佢要入乜位都會接受,只係諗住我做得家長就唔會放棄佢,想盡自已能力幫到個㮾幾多得幾多,而且佢生活上我可以跟返個方法來訓練,仲有最大問題係兼收位主要只著重言語訓練,但我覺得我仔感統同埋大肌肉都唔太好,早會
全面啲!

……兼收位收的比較嚴重的兒童……

兼收位(E)不是比較嚴重的兒童,最嚴重應該係S,其次係I

……兼收位主要只著重言語訓練,但我覺得我仔感統同埋大肌肉都唔太好……

QuoteMethy:「E有哂3T(物理治療/職業治療/言語治療),PST(pre-school teacher),3T有個別一對一堂,亦有小組堂.一個月起碼有10個下午要返中心做訓練.好充實」,所以「感統同埋大肌肉」既訓練都可以照顧到

反而係你一定要清楚囝囝既情況係最適合SIE位。

你小朋友開始番n1班未?
不如你等小朋友開始番n1班,再了解0下小朋友跟唔跟到大班上堂
先決定轉唔轉e位
反正出年4月先大派位,唔使現在心急轉
因為番e位大前題,係小朋友跟到大班上堂,聽指領,老師也要包容小朋友
要留意小朋友如果係比較安靜,不過時時遊魂,坐係度hea
有0的老師真係唔多理,小朋友係就真係日日hea住番
所以要了解清楚小朋友上堂情況出年4月大派位前先決定轉唔轉i,e,s位

Capricorn2521  agree....  發表於 12-10-29 15:14

引用:因我已是全職媽媽,全日都會照顧到佢,另安

原帖由 wilyun 於 12-10-28 發表
因我已是全職媽媽,全日都會照顧到佢,另安排阿仔返學前班,而自已諗住未輪到政府服務前,自已再帶佢出去做 ...
咁你個case 係normal + e位適合d,因為s 同I 返全日,你idle 咗很多可以家居訓練的時間。我在 職媽媽,工人幫唔到手訓練,只可帶出帶入同去遊樂場打千秋咁。

回復 apple~y 的帖子

我仔唔多安靜架,同埋唔算坐得好定,所以先諗住同佢一齊返早期會好D咁啫,唔係歧視兼收位定D乜,如果我係要出來工作,當然我都想佢讀兼收位多過早期喇,因早期要家長同樣抽好多時間一齊做家居訓練架嘛!

回復 HopeLJ 的帖子

我都同你一個想法,所以先想轉返早期...
另外果陣係CAC做評估,都係要即時決定排D乜,所以果陣跟本係醫生講乜就排乜,自己無時間去消化下同計劃.
現在返左協康會/心橋的訓練,覺得單對單形式的訓練會比較合適,另外再返埋半日幼稚園,希望能做到家校一同訓練.
黎緊阿仔返的都係活動教學,到時再睇下佢點.其實我都明白我可以等阿仔返N班到三月先再決定轉唔轉,但因我上次打去問社工有關轉位的問題,佢就一口咬定話醫生唔比我轉,所以我先咁緊張...

你唔好誤會我意思
我唔係話你歧視兼收位,我仔仔現在番s位
因為你好似我當年諗法,我當年小朋友2age評估係整體delay6個月,無話係a
醫生話情況唔算甘差比我選擇排e或者i位
0甘我就好似你0甘諗,i位個別訓練唔多足夠,支援唔多
所以就選e位,評估之後即刻同小朋友上私人s位,都有進步,
仲開聲講0野,有一次仲主動指住同學仔叫人0地
我當時真係好開心,都,諗住到k1開學應該猛車邊都跟到
可惜好多事情唔到我控制,比老師講到好差...........又話私人訓練只會說些家長喜歡聽的說話
又話repeat k1都無用,聽到真係好大打擊好似絕症0甘..........
點解我0甘積極幫仔仔都會攪到0甘
當時老師知我排e位,係唔多認同,係無講到出口叫我轉位
最後我自己做0左最痛苦決定轉s位,老師,校長聽到唔知幾開心,話我決定是對的
之後又加多句入0左好難出番來

其實s位,個別訓練,小組家長都可以參與陪上堂
而且會因應小朋友能力轉班轉組,而唔係預0左小朋友係一路番特殊
我就當小班教學,個心諗住升小學前幫到小朋友盡量追
唔想回頭後悔
說完我的故事,希望都可給你一些選擇心得

謝謝你,我好多謝你分享你的故事,我唔係話我仔唔嚴重,我想,我會再睇佢返埋n班會再決定,在未排到服務前應該仲可以轉隊的,我會再睇個仔呢幾個月發展,我都覺得自已個仔好差架,諗住到時佢返唔到注流就同佢去轉私人位,我知都仲有好多機構幫到佢,就算返s位我地都會轉,如醫生比我排的話,最重要係睇個小朋友發展,如佢跟唔到,任由我點迫佢都無用,只係諗住我學埋點訓練,咁我在家都可以幫下手,同埋想比佢試下,因醫生叫我比啲正常朋友同佢玩多啲刺激下佢,初初我都覺得佢係自閉,但佢又會同小朋友一齊玩,同埋又唔算有好多自閉症的象徵,所以醫生暫時都覺得佢係遲緩多啲,現在惟有乜都試下!

加油
呢條路我都行0左3年

其實我都行左半年,不過真係有苦自己知,我無同人地隱瞞我仔的事,我覺得有事唔應該"姐YIM"的,我想人地同我一樣可以接納個仔,我覺得有問題唔係乜野醜事,反而應該做家長要正面面對~

老實講,我現在都係覺得佢好A仔架,係睇左兩個醫生話佢唔似咋... 我覺得如果佢係A仔,我反而可以再比佢返個青蒽TRAINING (半日果隻),但醫生又話佢唔似... 唉...
‹ 上一主題|下一主題