用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三的煩惱
樓主: yingb
go

小三的煩惱 [複製鏈接]

回復 HTLT 的帖子

如果係佢鍾意的課外活動可以唔洗cut, 可以轉化成推動佢做野快的動力.  

我同阿仔講如果佢想繼續留在校隊 (放學後要練習), 佢就要自己安排時間做快D功課, 果然都work, 多功課的日子, 佢真係會在小息做部份功課, 回家後做功課又快咗少少喎.  我發覺其實俾得太多時間佢, 佢都係用來hea, 時間緊湊一些, 反而冇咁多空間俾佢hea呢.

我認同meikin講的,未洗cut 課外活動,來一個機會給他一個管理自己的時間一課,這一課的時間頗長,不是一兩天、一兩星期為單位.......不能用成功或不成功來評價,只是人須學習一個好重要的關鍵........

我就是今年開始,為了課外活動的安排,給孩子選擇、安排、學習(各方面

),最後,當然是學習放棄(這一項對某些小孩要多加指導)。

我仔又係HEA到不得了,成日發夢,做堂課永遠都係最後個幾個交出去,成日無記性,完全唔知自己要做乜。有時我真係好灰心,今日真係忍唔住喊鬼左出嚟,皇帝唔急,太監急。

Meikin 發表於 12-9-28 15:19
有些孩子天生性格hea+唔專心, 我細仔就是其中一人, 由小到大, 由食早餐到做功課都是慢於常人, 一份常人10分 ...

你真係好似講緊我細女, 簡直一模一樣. 不過佢今年先小二. 睇黎先天性HEA係冇得醫架.
‹ 上一主題|下一主題