用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三的煩惱
go

小三的煩惱 [複製鏈接]

小朋友現在小三,每天做4-5樣功課沒有作文,最快要3個多小時,最"耐"試過做5個半小時,食飯的時候如果你唔叫佢食快d,佢可以食1小時也未食完,有時食食下又離開飯枱.其實佢禁樣係唔係有d咩問題(例如專注力方面),我可唔可以打電話回校問社工.
   2    0    0    0

引用:小朋友現在小三,每天做4-5樣功課沒有作文,

原帖由 yingb 於 12-09-27 發表
小朋友現在小三,每天做4-5樣功課沒有作文,最快要3個多小時,最"耐"試過做5個半小時,食飯的時候如果你唔叫佢 ...
同我女一樣.你試下,例如:佢做數學,做左3題開始冇心機,你即刻轉英文,做左半版開始做得慢,你轉中文寫詞語,寫左兩行冇心機,再轉返數學......我女衣個方法會比平時快左做完功課,你可以試下.同埋你比功課左例如詞語,同佢講:唔洗做晒,做2行就得喇,我女會咋咋聲寫完2行,跟住你轉第2樣,同佢講:做小小,3題就得喇.希望幫到你.如你有咩新辦法請告訴我,因可能我衣個方法過2個月佢習慣左就冇效,thx

比我個小朋友如做5樣功課都做3個鐘,我會閙到佢開花,何況5個鐘點費

回復 yingb 的帖子

How about provide some incentive to your child for doing homework quickly?  E.g. your child can play something if he /she can finish homework in X hours?  

Are you there to see what happened during that 5 hours' homework time?  Is your child doing something else (e.g. watching TV, eating snacks, etc.) when he/she is doing homework?  Does he/she keeps on rubbing the homework to do correction?  Is he/she not sure of the answer and what to write?  

Afterall, really need to stimulate his/her interest in studying.  The burden of school work would be getting higher as he /she goes to a higher grade.

貢獻勳章

回覆:yingb 的帖子

是否屋企太多引誘?是否屋企好多玩具?食飯是否開了電視?如果這些都不是,我估你要請人補習,或者去補習社做功課

回覆:hoihoima 的帖子

我果個做功課期間我唔比佢做其實野,佢慢慢寫,又擦下,刨下鉛筆,佢根本係唔想做,比獎勵佢最鍾意的野都試過,冇效,如果我坐在隔離讀題目比佢聽佢就會做得快d

joyce919  me same same.  發表於 12-9-27 15:20

佢怕唔怕老師?限佢指定時間內完成所有功課,如指定時內都做唔哂就唔使做,尤得佢欠交....比返個責任佢.

多謝各位的回答.

1.  佢知道早D做完早D有得玩
2.  佢係房做功課,冇玩具,冇電視, 冇零食, 也不用刨下鉛筆
3.  獎勵方法都用過, 唔得
4.  試過一次尤得佢欠交,佢又冇咩反應,但我唔可以比佢欠交功課太多次,因為佢學校5次欠交功課會記一個缺點.
5. 我屋企人常常話我屋企個電視係裝飾品.我每日最多只會由6:40開到7:00, 電腦都只會有時佢訓咗先開
6. 我有同老師講過個問題,老師十分好人,同佢講如果佢做功課有改善,會比佢做一個班中佢想做好耐的職務比佢,但都係唔work
7. 閙佢都冇咩幫助,因為佢都唔想做得耐,但控制唔倒自己.

我每日放工回家坐佢隔離同佢做,寫一或兩個字佢會去咗發夢雲遊太空,我會立即叫佢返黎,做數會諗好耐(例如 7-6 佢都會停咗好耐先寫, 叫佢快D,佢會話我講野嘈住佢),好多方法我都試過,所以我有少少懷疑佢專注力唔得.有時對住佢都好無奈.唔知大家重有冇其他方法?

gundomwing  同我仔一樣  發表於 12-9-28 10:10

回復 yingb 的帖子
提升注意力 從小開始(1)
http://www.youtube.com/watch?v=aYPJ75BsMjg

教你提升小朋友專注力!!!

JJDBB  點解冇聲?  發表於 12-9-27 17:22

引用:+本帖最後由+yingb+於+12-9-27+15:38+編輯+

多謝各位的回答.
1獄

引用:+本帖最後由+yingb+於+12-9-27+15:38+編輯+

多謝各位的回答.
好似我女,今年小三又係咁!煩!成曰發夢遊雲!要我看到實,如果夜收工嗰日就磨到好夜!

如果係咁,會唔會係有專注不足症,我家姐個囡就係咁,成日發夢,上堂,補習班都係咁,現在要食專注力藥,會好些.

但佢可以坐定定睇幾個鐘頭書都無問題

gundomwing  我仔都係咁呀!  發表於 12-9-28 10:12

我囡就算唔遊雲都要做好耐,昨天請假跟了一次,佢唔敢遊雲,但都3個鐘冇停手,我覺得功課實在太多,中英數各3樣即9樣,數學係各3版紙還有視藝及常識共十樣,難怪做咁耐,如果要補習老師跟都唔知要幾多錢先得!

是的, 每天都很多功課,默書,小測+課外活動,
小朋友做嘢又慢, 很難有時間看課外書,每夭都在衝衝衝

ANNAFRIEND    發表於 12-10-6 21:04

gundomwing 發表於 12-9-28 10:20
是的, 每天都很多功課,默書,小測+課外活動,
小朋友做嘢又慢, 很難有時間看課外書,每夭都在衝衝衝 ...
校外課外活動我 cut 剩一樣(沒有 homework 的), 暫時都可以 9:00 pm 上床.

我平日都係冇課外的,但一樣冇時間多.每晚要十一點先有得上床,做完功課還有網上功課,每天都十幾樣,真頭痛!

子女係上天赐比我地o既小天使,
我地要付出所有去教小朋友,
但如果小朋友真係做唔到
我地要有包容之心去欣賞小朋友
始終有人叻有人唔叻

candytsy 發表於 12-9-28 09:55
我囡就算唔遊雲都要做好耐,昨天請假跟了一次,佢唔敢遊雲,但都3個鐘冇停手,我覺得功課實在太多,中英數各3樣 ...
小三己咁多功課,咁高小咪..........好金

有些孩子天生性格hea+唔專心, 我細仔就是其中一人, 由小到大, 由食早餐到做功課都是慢於常人, 一份常人10分鐘可完成的功課, 佢可以成日鐘都未做完, 事關途中同人傾吓計, 發吓夢, 食吓嘢, 剪吓指甲........總之激死你.  每年見家長班主任都話佢食飯慢.....最終, 小五開學第一段考中文因為做得太慢做唔晒攞咗個C返來, 於是我的起心肝, 每天在日常生活中催促佢專心及做野快D, 雖然佢有所改善, 但都係好hea, 是天生的hea精.  唯一好在佢記性好, 温習默書一take過, 如果唔係我命都短幾年了.
‹ 上一主題|下一主題