用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 請問有P1C同學仔可以交流嗎?
go

請問有P1C同學仔可以交流嗎? [複製鏈接]

1) 我連續睇到家課册寫尊敬老師 & Respect the teacher? 係我個仔係學校有問題比老師要佢寫落家課册通知家長? 還是全班嘈, 所以全班都要寫呢?

2) 另外, 閱讀報告要幾耐交一次? 一本書係未代表一分? 銅獎150分就係150本書?

1    0    0    0

回復 monyuen801901 的帖子

Hello

1. 之前老師派左一個小字條, 係呢幾個星期既主題, RESPECT THE TEACHER 是其中之一.   

2. 我發覺張報告紙係俾分, 一個報告最多十分, 老師會俾分.   吾係交一份就有固定分數.    不過真係冇講幾時交.

希望冇講錯啦.  

我係1A班家長,等我解答吓你問題(因我仲有個仔讀緊五年班),講到交讀書報告, 其實係冇限定要交幾多份,只係想鼓勵小朋友多啲睇書,就算睇好少,老師都唔會罰。多數會係1月份交一次,同埋五月份再交一次(希望冇記錯),不過你地可以keep住交,老師改完會派番比小朋友再夾番落folder內,等老師一次過計份。

請問來做讀書報告的圖書是否由老師派發, 還是需要小朋友自己選擇?

沒有指定嘅書,你可以帶小朋友到圖書館借書。

謝謝你的回覆!

我仔都是 1C 呀, 你好, 我都想問下Visual Art 是否有 5% (information stick on the last page of sketch book) 是要自己在出面找活動 ? 是否任何活動都得 ? How can i able to get that 5 % as well?  Please advice... Many thanks.

mariuswong 發表於 12-9-27 14:40
我仔都是 1C 呀, 你好, 我都想問下Visual Art 是否有 5% (information stick on the last page of sketch b ...
小朋友如果長期學畫畫,可以寫落去,另外去博物館參觀或參加畫畫比賽都會計埋落去。

回覆:cfching 的帖子

交reading report ,1A 係由十月開始,自由、在早上交到老師枱,改後發还,釘入file, 約 11月中,將file交還老師計分。。。
班班時間有吾同,待班主任通知。

妹妹豬 齊來做個好朋友)
‹ 上一主題|下一主題