用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

MM [複製鏈接]

我係小一家長,我揀李小其中一個原因係因為我覺得入得直資嘅家長有一定程度會關心自己嘅小朋友,自然用心教導子女,小朋友會一定嘅家教,對比津小隨機派位就會遇不少家庭複雜嘅小朋友,呢類小朋友或許出現情緒問題,會對課堂秩序有一定嘅影響,同埋直資會少好多新移民。

Danny3101  Agreed.  Same as U.  發表於 12-9-24 20:57
   0    0    0    0

29XX86 的帖子

其實我係想回帖(有人問點解揀李小),但唔知做咩變左開post,算喇!

不知道學校收生取向會如何, 但今年去面試時, 應該有不少誇境學童來面試, 走時有一家三口問我們深圳灣車係邊到有得坐......

回覆:MM

係星期六真係好多家長講國語

係星期六真係好多家長講國語 +

原帖由 Monday-cat 於 12-09-24 發表
係星期六真係好多家長講國語
吓! 唔好嚇我呀。我今屆小一又唔多覺有新移民喎!

乜咁唔小心呀...

其實係咪跨境都好, 只要係好學生, 學校就會收吧?
唔駛擔心咁多.

而且佢地中文同常識都係普通話, 咪多D機會俾佢地練好的PTH囉.

實情依家內地有好多有學識的人,
我表弟係澳洲讀書, 佢老婆係獨女, 屋企又係有錢, 精通中文英文日文.
佢地個女都或者會來香港讀書, 無辦法架啦~~

如果係一些高水平的國內人士,當然好喇,第時小朋友的connection 仲會好d, 最怕只係一些水平唔太高的,其實我無意睇低人家,只係覺得家長要教小朋友尊重場合,當日我見有著白色背心底衫+短褲+涼鞋小朋友去interview, 我一直都覺得唔使隆重,t shirt 牛仔褲波鞋都ok。當日亦見有小朋友追來追去,可能大家好多都係同學,唔怪得小朋友興奮,但我竟然見到有位家長去玩捉d 小朋友,咁似乎有點...... 讀緊的家長,你們所見學校最後錄取的,會是較正常的學生嗎?

有家底有學識唔代表有教養

學校自有一套揀選學生的方法.
有些家長亦只當李小是其中一個選擇
不要太在意.  管教好自己小朋友最重要.
收到取錄通知才算吧!!

引用:學校自有一套揀選學生的方法.有些家長亦只

原帖由 Danny3101 於 12-09-25 發表
學校自有一套揀選學生的方法.
有些家長亦只當李小是其中一個選擇
不要太在意.  管教好自己小朋友最重要.
呢間學校要take the offer, 就要give up 自行,當然要早一些考慮,我只係想知道,現讀緊的家長,你們遇到的現任家長,唔會有我在面試時見到的家長咁卦?呢一項都係我考慮因素!

我有 兩個小朋友就讀.  現時 P1 和 P3.
我沒有認識過誇區學生.
但可以肯定 這學校的家長 是有質素的
重視小朋友的學習 和 很多熱心做義工的家長
大家會互相幫忙

其實小朋友是否國內.  根本不重要
最重要是大家愉快學習
學校是否取錄這些學生.  是學校的缺定.
校內有部份中文老師都是由國內請回來.
要求很高.  會直接幫忙提升語文能力
請大家不要用有色眼鏡看別人
始終學校是求知識和德育的地方.  ^-^
.  

Danny3101 發表於 12-9-25 09:52
我有 兩個小朋友就讀.  現時 P1 和 P3.
我沒有認識過誇區學生.
但可以肯定 這學校的家長 是有質素的

我想你誤會了我的意思, 國內學生我沒有很抗拒, 學另一位家長所講, 我贊同她的說法, 國內人士都有很多學識、素養比香港本土人高的。

我跟小朋友去了幾家學校面試, 真的沒有見過穿純白色底衫應試的小朋友, 亦都無見過小朋友一起在學校追逐的家長, 難道你覺得他們的行為在這個正在面試中的場合是正常?? 我跟幾位身邊朋友提及, 都覺得他們有問題, 但, 我從沒有講過他們是國內人士, 他們是香港人也不足為奇, 所以我想問, 正在就讀的家長, 學校會不會有這種不懂尊重場合的家長? 如果沒有, 我是會比較放心些, 畢竟學另一位現任家長所講, 選擇直資不入津校, 就係想有得揀, 不是嗎?

而且, 我覺得學習 "尊重場合" 也是德育教學的一種!

我沒有在學校見過你說的那種家長
但我亦坦白說我沒有見過全數的家長
我只知道校內很多有心的家長

呢個世界乜人都有.  
很多人以為比錢就讀得.  
沒有任何準備就去面試的人亦多
見怪不怪..

我也確實在面試當日見過gigayan形容的場面及該位小朋友, 但我睇法卻與你不一樣.

家長與小朋友玩追逐遊戲, 目的只有一個就是想令佢地既小朋友輕鬆去面對呢個緊張的氣氛, 我相信是一個用心的家長!  對大人來說, 不太願意在烈日當空下玩這個追逐遊戲吧!
我當時見穿低衫的小朋友是剛剛進入學校, 我沒有感覺到他是否尊重場合, 反而我覺得小朋友熱便應脫, 這是合情理的做法.  

回復 Danny3101 的帖子

我個仔...面試...果批...都巳經有國內小朋友...
多左人自然多左競爭...都冇辦法啦...

lamfanny 發表於 12-9-25 11:15
我也確實在面試當日見過gigayan形容的場面及該位小朋友, 但我睇法卻與你不一樣.

家長與小朋友玩追逐遊戲, ...

當日係cover playground其實聽老師指令已經很難聽得到, 安慰自己小朋友也要顧及其他人的感受, 小朋友尖叫聲, 再加老師叫破喉嚨的指令, 我真的見到有老師做到有點不耐煩!  穿底衫的小朋友, 我見到他時, 他已排隊上樓, 當日天氣熱, 其實簡單幫小朋友穿一件T-Shirt我覺得都很好

gigayan 發表於 12-9-25 11:41
當日係cover playground其實聽老師指令已經很難聽得到, 安慰自己小朋友也要顧及其他人的感受, 小朋友尖叫 ...

米咁肉緊,輕鬆D啦成仟人咁多,乜人都有啦
既然要做既已經做晒,就安心等結果出左再諗過啦~
我所認識的家長都是有質素的,不用顧累太多呢^^

nakoko 的帖子

我上屆面試見嘅小朋友個個都好乖好定,小朋友打扮斯文大方,所以感覺非常良好。

回復 gigayan 的帖子

哦! 在cover-playground又實在有點不是, 因為場面真的人山人海, 我見的在大操場!  

穿底衫的小朋友, 我都有見到, 會唔會時同一個人呢?
我大約 11:40 見到他, 是他完成了面試, 下樓緊樓. 我都有留意他, 手上沒有拿外套之類的衫.  佢一身的衣著, 確實有小小不太尊重今次呢個場合. 但, 如大家所講, 咩人都會有. 可能佢地只是拿一個經驗而已.
‹ 上一主題|下一主題