用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀兩間幼稚園的極端例子
樓主: fruitfulsnoopy
go

讀兩間幼稚園的極端例子   [複製鏈接]

I really think that depends on situation. If both parents need to work, then, instead of leaving the children at home doing nothing, maybe just send the children to school to have fun? (not craming school of course)

回覆:讀兩間幼稚園的極端例子

想加強英文不如就咁搵education centre,不用另一間KG.

諗咁做的人,多數吳係接送果個。如果你親自接送(吳計有司機),你就知每日趕2場,趕交通、趕食飯、趕換衫係幾辛苦。

只係叫你接送,然後坐係門口等,吳使你上堂學野,吳使你做功課,作為大人都覺厭惡,何況小朋友。

曾經看過一篇由大學畢業生寫的文章,作者說他已大學畢業,他用了十多年完成父母要他做的事,以後便要做自己想做的事,便是甚麼都不去做,只去玩。文章內容藉得父母反思。

認識一些「極吹谷型」的家長,發現他們大多自己讀書不成、並歸咎於當年「不夠用功」,根本不明白「如何讀書」。他們覺得只要迫小朋友將大部分時間放在學業上就可以

引用:Quote:jojoplanet+發表於+12-9-21+15:48+小

原帖由 fruitfulsnoopy 於 12-09-21 發表
不過真係人人唔同,我的小朋友唔瞓晏覺,夜晚都係9至7.睡眠時間真係勁少,但我唔會用呢d做借口俾佢番兩間,因 ...
「因為就算唔睡,在家hea同去返學根本係兩回事」非常同意!  

正如,大人早上返半日工,下午唔瞓在家hea同返另一份工。

容許孩子在家有hea的空間,才能激發創意。可以的話,只加插一些興趣班,不必填滿他們的時間表。

洪籣老師話:沒有輸在起跑點這回事,學習是一生的事情,到終點才有輸贏。我見過一個小朋友,讀兩間幼稚園,問他有無時間玩,家長說:有!他有玩跳彈床,遊水,唱歌,彈琴、、、,佢好enjoy,好開心。結果小朋友升上了出名的小學,因壓力大,時常缺席,名校老師又成日鬧,最後留級了,但家長仍覺得他很喜歡這間學校。不竟一齊都是我們家長覺得對佢好,但好心可能害了他們一世。

引用:洪籣老師話:沒有輸在起跑點這回事,學習是

原帖由 atirw 於 12-09-22 發表
洪籣老師話:沒有輸在起跑點這回事,學習是一生的事情,到終點才有輸贏。我見過一個小朋友,讀兩間幼稚園, ...
我認個 LS 小二仔,週末兩日學九樣嘢,問佢父母佢有運動嗎?佢話佢有學乒乓波!我當場啞咗

ekhc  2日9樣? 唔係呀嗎?!    發表於 12-9-22 15:22
ekhc  2日9樣?    發表於 12-9-22 15:22

回復 sbux 的帖子

小朋友好可憐, 他的童年記憶就係讀書, 讀書再讀書.

我家留下是一間國際幼稚園, 成日都見有小朋友讀2間啦, 最心UP有位成日都係路旁食飯, 有次重見小朋友一路食一路哭.  

laurettata  好恐怖呀, 生出黎被折磨GA!! 咁生仔法有咩謂呢? 咁細個就無安落茶飯食  發表於 12-9-25 14:40
Ononma  小朋友好慘!  發表於 12-9-24 15:47

tt28 發表於 12-9-24 14:36
我家留下是一間國際幼稚園, 成日都見有小朋友讀2間啦, 最心UP有位成日都係路旁食飯, 有次重見小朋友一路食 ...

係街到食飯,好慘呀!

都話諗呢條死橋的人,多數吳係自己湊,因為你自己經歷過,就吳忍心咁對自己骨肉。

係街見過bun bun大袋細袋,兩個書包,蚊蚊憎憎咁幫小朋友當街露體換衫。個細路呆呆滯滯,粒聲都無。何苦呢。

Jane1983 發表於 12-9-24 15:41
都話諗呢條死橋的人,多數吳係自己湊,因為你自己經歷過,就吳忍心咁對自己骨肉。

係街見過bun bun大袋細 ...

係呀, 我見到個D多數BUN BUN帶返學架, 見過一位是座七人車, 有司機+2位BUN BUN, 一個BUN BUN餵食飯, 一個就 幫換衫, 全個過程約15-20分鐘, 小朋友就比佢地不停舞, 這位小朋友都好D, 車有冷氣, 食飯冇咁辛苦...

S.TANG 發表於 12-9-21 14:12
我個FD個囝都係讀2間幼, 不過就好近. 都係西貢. 但我見到佢哋真係冇辦法, 小朋友係混血兒, 但唔識講中文.  ...

咁咪同佢全中文講野, 吾洗專登返2間學校!

我小朋友k1, 最近先畀佢1星期返1個鍾興趣班, 上到第3個星期, 佢嗰放學攰到吾想返!  所以小朋友返2間真係好攰, 好辛苦, 好可憐!

引用:回復+sbux+的帖子 小朋友好可憐,+他的童年

原帖由 大白豬 於 12-09-24 發表
回復 sbux 的帖子

小朋友好可憐, 他的童年記憶就係讀書, 讀書再讀書.  ...
佢話佢個仔受喎,自己咪週末全揸車日去做司機囉,做朋友點到即止,佢唔覺係問題咁都道不同喇

好彩我身邊朋友都冇迫小朋友返2間學校,如果唔係我一定同佢絕交!

我覺得返同一間學校既全日班已經最盡,大人返全日都已經好攰,更何況幾歲人仔食lunch換衫搭車要响1小時內完成,連氣都冇得唞吓,簡直折磨緊小朋友

返兩間咪無得訓晏覺

回復 Lovely_Babybaby 的帖子

但我朋友覺得返兩間和返全日價錢差不多, 更係返兩間抵, 因為無午睡時間. 死未?  

laurettata  俾個小朋友訓晏覺係為左小朋友身心發展健全的  發表於 12-9-25 14:43
laurettata  呢D人顛GA  發表於 12-9-25 14:42
‹ 上一主題|下一主題