用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀兩間幼稚園的極端例子
go

讀兩間幼稚園的極端例子   [複製鏈接]

成日都聽到有人讀兩間幼稚園而被人閙.對於我,如果小朋友係讀一間local學校想學好d英文而讀另一間int'l學校,我本身不太反對.但自己不會咁對自己的小朋友,因為覺得真係太辛苦,時間好趕,日日好像活在壓力中.不過好多人都講過,自己的小朋友不同,好有體力.所以雖然我自己不會咁做,但也不太反對別人咁做.

不過有d例子我自己就有少少反感.例如讀兩間好谷好近似的學校(eg:km加kv),又何必呢?

大家有冇聽過或知道其他好極端的例子,分享下.同埋如果知道家長的解釋可唔可以分都分享埋,我真係好想知道大家的原因.謝謝!
   1    0    0    0

其實休息和睡覺對幼童都很重要,如果想細路英文好又想識中文,不如選一間雙語學校。

如果讀 int kinder, 又讀一間 local kinder, 好似esf primary 咁,知道會fail。

除非個細路好有精力和喜歡,家長又有把握升小一己有信心(己有特別分),先好考慮比小朋友讀2 間。

不過我自已接受吾到。

我知道有人讀二間幼稚園一間係九龍,一間係香港.我覺得好辛苦囉.

我個FD個囝都係讀2間幼, 不過就好近. 都係西貢. 但我見到佢哋真係冇辦法, 小朋友係混血兒, 但唔識講中文. 所以我都SUGGEST我個FD俾佢個仔返多間LOCAL SCHOOL 學中文. 返咗1年, 中文係好咗, 但小朋友唔開心返LOCAL SCHOOL, 佢話俾同學仔笑佢中文講得差.

我個FD都有D心痛. 但有冇其他辦法.

S.TANG 發表於 12-9-21 14:12
我個FD個囝都係讀2間幼, 不過就好近. 都係西貢. 但我見到佢哋真係冇辦法, 小朋友係混血兒, 但唔識講中文.  ...

所以我話我唔完全反對人地讀二間.

但如果好極端個d,我真係諗d父母會唔心痛架咩?仲咩要搞到個小朋友咁辛苦.小朋友好可憐冇得反抗.

唔好話幼稚園, 我識人幼兒園都已經讀兩間. 一間國際, 一間local. 日日7點幾起身返學, 中午放學後趕頭趕命食午餐跟住返另一間學校. 小朋友只得2歲幾....

wan0526  哇,誇d掛!真係辛苦  發表於 12-9-26 02:05

大白豬 發表於 12-9-21 14:23
唔好話幼稚園, 我識人幼兒園都已經讀兩間. 一間國際, 一間local. 日日7點幾起身返學, 中午放學後趕頭趕命食 ...

如果係幼兒園我就極力反對.幼兒園都係返去玩啫,唔使咁呀.好恐怖.
小朋友真係好可憐,如果我有呢d朋友我會鄙視佢囉.

現在的小朋友好可憐, 壓力大, 家長都一樣, 好怕小朋友會比下去.

回復 fruitfulsnoopy 的帖子

要講的都講左, 她的父母覺得無問題, 因為囡囡已經沒有午睡,  還說抵過返全日, 因為全日班有午睡時間. 而家效果不錯, 由唔講英文到現在返屋企唱英文歌還role play扮老師講英文.

neko1234  過猶不及, 物極必反:;pppp:  發表於 12-9-21 14:58

大白豬 發表於 12-9-21 14:50

要講的都講左, 她的父母覺得無問題, 因為囡囡已經沒有午睡,  還說抵過返全日, ...

好可憐啊!

太辛苦了!

如果讀兩間幼稚園的理想組合應該係其中一間有學券或小學backup,而另一間係比較谷嘅幼雅園。

有學券可減輕經濟付擔,有小學backup,考小學時,進可攻,退可守,可考更好嘅私小或直資,考唔到,可留守原校升小一。

另一間比較谷嘅幼椎園就作補習,應付將來升小一時較深嘅課程。

這個組合應該最理想,但現在學位難求,更何況要分別兩間幼稚園offer ,一間上午,另一間就下午,又不可能相距太遠,因為趕唔到返學。

tiggerpiget 發表於 12-9-21 15:26
如果讀兩間幼稚園的理想組合應該係其中一間有學券或小學backup,而另一間係比較谷嘅幼雅園。

有學券可減輕 ...

出發點似乎係為小朋友小學將來舖路, 但係有無考慮過小朋友可唔可以應付呢 ?如果應付唔嚟仍要返兩間, 可能會長遠影響佢學習嘅興趣...

ekhc    發表於 12-9-22 15:17

fruitfulsnoopy 發表於 12-9-21 10:31
成日都聽到有人讀兩間幼稚園而被人閙.對於我,如果小朋友係讀一間local學校想學好d英文而讀另一間int'l學校, ...

小朋友出世至6歲呢個階段睡眠, 均衡飲食, 適當運動 (去公園玩不同設施) 為最重要..

小小山  agree !  發表於 12-9-25 11:39
flopsybunnies    發表於 12-9-22 17:15

醒目開學勳章 貢獻勳章

KM+KV應該係K1開學初期先安排到,到學期中兩間都要做寫字功課就無可能兼顧到!何況KV年年返唔同時間,所以就算返兩邊都應該係短期性安排!
另外我都聽過人返龍校+ KV/KM,因為可以保留競爭力,又有龍校backup
恐龍家

jojoplanet 發表於 12-9-21 15:48
小朋友出世至6歲呢個階段睡眠, 均衡飲食, 適當運動 (去公園玩不同設施) 為最重要.. ...

不過真係人人唔同,我的小朋友唔瞓晏覺,夜晚都係9至7.睡眠時間真係勁少,但我唔會用呢d做借口俾佢番兩間,因為就算唔睡,在家hea同去返學根本係兩回事.何況仲有travel呢.

引用:KM+KV應該係K1開學初期先安排到,到學期中

原帖由 小曳人 於 12-09-21 發表
KM+KV應該係K1開學初期先安排到,到學期中兩間都要做寫字功課就無可能兼顧到!何況KV年年返唔同時間,所以 ...
我朋友個囡讀kv, 3年都係下午班

fruitfulsnoopy 發表於 12-9-21 16:31
不過真係人人唔同,我的小朋友唔瞓晏覺,夜晚都係9至7.睡眠時間真係勁少,但我唔會用呢d做借口俾佢番兩間,因 ...

人各有志...

Agree. 他們還要讀最少20年書,不需要迫得太緊.

睿兒媽媽  Agree  發表於 12-10-5 15:07
‹ 上一主題|下一主題