用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 經驗分享:如何令仔女讀好書
樓主: jeoy126
go

經驗分享:如何令仔女讀好書   [複製鏈接]

Joey, 多謝你既寶貴分享!!!

我個女而家只係2歲半, 讀緊n1. 佢最大既興趣係睇書, 中英文都好鍾意睇.  我盡量睇中文書時用全中文, 英文書時用全英文. 佢都算明白我講乜. 但可能仲細, 我唔覺得佢有認字, 次次都係我讀佢聽, 佢都只係睇圖畫.

可否分享下你女兒幼稚園時期你係點教佢呢?? 你比佢讀英普班還是主流班呢?? 我而家仲煩緊佢k1應讀英普班或主流班?? thx!!

回復 jeoy126 的帖子

謝謝 jeoy126 的分享

回覆:經驗分享:如何令仔女讀好書

請問小五學生怎樣令英文有進步?
很期待你對英文學習的見解
小朋友自小已很怕英文 現在甚至到達逃避的態度,找過很多補習 都是沒有用..
不知要怎樣才可令她克服英文這一關
請問有什麼方法可令小朋友重新出發?

jeoy126  我寫完中文和數學,跟住就到英文了。畀小小時間我去完成。  發表於 12-11-15 00:35

終於睇曬, 多謝joey同其它媽咪既分亨

醒目開學勳章

jeoy126 發表於 12-9-20 01:57
就繼續講下幫小朋友養好身體呢個話題吧。我始終認為,身體是基本面,身體有保證,先可以去討論學業嘅問題。 ...

你可否post張肉色厚身九分褲來看看, 因我也想買條給女女穿, 謝謝!

這是我看過最好的標題分享!

jeoy126  多謝支持,能幫到嘅我一定幫  發表於 12-11-14 23:46
HappiMom  太好喇,傾出所有!你知麻,我每日上黎check 下有無update 呢!  發表於 12-11-14 22:42
jeoy126  謝謝!有大家的肯定,我會傾出自己所有,來幫助大家。  發表於 12-11-14 20:15

c1234 發表於 12-11-12 00:54
小提琴又如何?好似都係好多人學,對女孩子來說,有什麼意見呢?謝謝!

我就畀我嗰女學緊古箏,一來,古箏喺中國傳統樂器,喺我印象中喺大家閨秀先識彈,而且古箏真喺好聽過其他樂器好多(個人感覺),彈古箏嘅人姿態優雅,好有氣質,古箏又有韻味,而且仲比較容易學,上手之後就算唔日日彈,都可以keep到進度。我個人就覺得比小提琴不知要好幾多,因為小提琴長期拉,可能會導致面孔不對稱,但香港人喺鍾意西洋樂器多過中樂器,所以你都要自己考慮清楚。

bb86  my daughter also學緊古箏  發表於 12-11-15 09:25

ZoeZita 發表於 12-11-12 10:37
Joey, 多謝你既寶貴分享!!!

我個女而家只係2歲半, 讀緊n1. 佢最大既興趣係睇書, 中英文都好鍾意睇.  我盡 ...

2歲半女,唔好要求咁高。聽力好緊要,對佢第日表達能力都好有幫助,認字未必喺越早越好。不過如果佢講嘢得嘅,你可以教佢一起讀,你讀一句,叫佢複讀。

唔怕你唔信,我女女5歲前完全喺放養,冇教佢任何嘢。我唔想咁細個就谷佢,喺幼稚園最後一年為咗升小學先開始教佢。如果你小朋友開竅早,都不妨畀嘢佢學,只要佢學到、跟到。但記住千企唔好逼佢,如果你強制性要佢去學某樣嘢,最後會搞到佢對呢樣嘢好抗拒。咁就適得其反了。

如果有英普班,咁喺去啦。我唔知收費喺唔喺一樣?你可以權衡一下。我舉個例,我嗰學生從小一開始跟我普通話,一路跟到而家中三普通話教中文,每星期一堂課,當然小朋友跟到小學畢業時普通話已經好流利,同埋佢都自細細個就開始請英文補習,所以又講得流利英文。但你計下條數,佢呢幾年要畀到幾多錢先幫到佢女女講到流利的英普?如果從幼稚園就開始浸英普,相信可以幫你省去一大筆補習費。

Mrsleaf 發表於 12-11-14 10:59
你可否post張肉色厚身九分褲來看看, 因我也想買條給女女穿, 謝謝!

之前都有家長pm我,問我去邊度買。佢搵遍港九二個星期,都搵唔到。其實呢啲襪喺香港冇得賣,我喺上淘寶托朋友幫我買,再郵寄來香港,因為要大陸網上銀行先可以買到。價錢都好便,從十幾蚊到三十幾蚊不等。如果你喺大陸有朋友有網銀就可以幫到你買到。
但我唔識鋪圖片上來啊,好似要將圖片放上網,再download。我給你個鏈接看看,差不多就是這樣的九分褲款,裏面加絨,http://detail.tmall.com/item.htm?spm=a230r.1.10.1.YfgOXW&id=17286555326&ad_id=&am_id=&cm_id=&pm_id=

原來你五歲後先谷,仲以為係兩歲就識二千字果d,hehe. 咁我女都有跟住我讀,只係成日見其他同齡小朋友已經認到好多字,但我問個女就只答到學校教過果幾隻字,所以有少少不安。
我都想讀英普多d,但又怕要同時學三種語言,變成無樣好,最怕顧到普通話會話,就影響中文文法識字等等,睇其他 posts 話小一中文好深,要識好多字............所以我心大心細 law.

ZoeZita 發表於 12-11-15 08:03
原來你五歲後先谷,仲以為係兩歲就識二千字果d,hehe. 咁我女都有跟住我讀,只係成日見其他同齡小朋友已經 ...

我女女就系同時學4種語言,廣東話平時講開,英文喺學校學,因我媽咪喺上海人,凈系識講上海話,女女要同婆婆溝通,又識講上海話,5、6歲開始我每年暑假送女女去上海讀D興趣班,識咗內地小朋友,一個暑假落黎就講好流利嘅普通話了。喺會慢D,但一樣都可以學到好好,而且小朋友會穿插使用。千企唔好低估咗小朋友嘅學習能力。所以我一直都打算緊,搵一年暑假送女女去外國寄養家庭,返來就可以講流利英語。

其實你更應注重普通話學習,中文寫作如果用廣東話思考,絕對寫唔出一篇好文章。而家好多小學都用普教中,小朋友中文能力喺好過粵教中。特別喺寫作方面,識得用普通話思考嘅小朋友,作文勁好多。你要切記,最難嘅唔系英文科,而系中文。如果學好咗普通話,對佢將來嘅中文幫助極大。

我喺咁睇,小朋友越小,吸收能力越弱,你化同樣的時間精力,得到的成效可能喺20%,我就寧願選擇喺佢吸收能力弱小嘅時候,畀佢自由發揮,佢想聽故事就聽,佢想畫畫就畫,等佢5歲左右,吸收能力增強,我化同樣時間精力,成效就可能有60%。我女女十分有創意,想像力極豐富,思考能力強,我覺得喺同我自小放養有關,佢有咗自我思考嘅時間,而唔系齋學知識。凡事有利必有弊。

如果你擔心小朋友唔夠人地爭,慢慢開始浸佢認字都不妨,但一定唔好心急。通常小朋友到3年班時認字程度就均勻咗,你細個點叻都好,人地始終都可以追趕到。所以呢層唔使擔心。我記得我女女K3嗰陣,人地小朋友可以讀報紙,我女女連字都凈系識得幾個,但上咗小學后,我親力親為睇住女女學業,一年班時冇起色,二年班后好快就名列前茅。

jeoy126,

我會嘗試你所教導的方法和找找那套精選書籍。真心的感謝你多次的回答,謝謝!

TwoBabies

醒目開學勳章

謝謝你

好多議你!就決定英普啦!其實我都唔想咁細就谷佢,做父母當然想佢有個快樂童年啦!只拍小學先谷會太遲,更怕到時已舒服慣唔比我谷.......anyway, 佢讀緊既幼稚園比有學卷既深少少,希望足夠上小學啦!

brabra    發表於 12-11-15 20:50

pigbaby,因為你用點評問我,所以我覆唔到你。希望你可以睇到我下面嘅建議。
我女有學過劍擊,佢十歲先學,本以為會多咗耐性去接受新事物,但佢話好悶,唔想學落去。我怕你4歲仔會唔鍾意,因為學劍擊需要掌握好多規則和知識,並唔系我地見到嘅咁簡單。但可能男仔同女仔又唔同,可能男仔天生就對弄刀舞劍有興趣,就算悶都去克服。你可以畀仔仔試下玩先,先冇買劍擊個滴嘢住,等確定佢有興趣想繼續學,再買過唔遲。就劍擊本身來講,喺一樣好好嘅運動,訓練人嘅反應能力,同埋靈敏度,又唔多受傷機會。

醒目開學勳章

jeoy126 感激你比意見!!

非常有用的分享,無限感激.......

回復 Pigbaby 的帖子

我有朋友玩劍撃玩了很多年, 他表示理論上小朋友是要有6-7歲方可以玩, 當然, 現在坊間的興趣班就不會按這個年齡。

醒目開學勳章

回復 HHCCMama 的帖子

HHCCMAMA多謝你意見!!
呢點我明白,其實我都無打算而家學。只係見劍擊班係屋企樓下,開始留意呢樣運動。

回復 Pigbaby 的帖子

ICIC GOOD!
‹ 上一主題|下一主題