用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 經驗分享:如何令仔女讀好書
go

經驗分享:如何令仔女讀好書  

今年女女成功升咗Band1頭嘅心儀中學,開心之餘,都想做D益事,幫助各位正在為子女讀書問題傷腦筋嘅家長,分享教仔心得。我喺為左睇住女女成長,而放棄正常工作轉做私人補習,教人地仔女同時又吸取經驗調教自己嗰女,十餘年來,喺不同的家庭,不同的家長,不同的學生交流中,有諸多體會和感慨,拿出來與大家分享。

先講一個事例。我有個男仔學生,喺學業壓力好重嘅知名男校就讀,7歲2年班時跟我補,佢媽咪好著緊佢D成績,因競爭壓力太大,驚佢冇得直升,所以谷得佢好緊要。從7歲開始就日日唔到11點唔瞓,補完呢樣溫嗰樣,車輪咁轉冇得抖旦氣。細個時仲有做D運動,到咗高段,連運動都冇埋,日日就系補習同溫書。小朋友而家12歲成功直升中學,雖然如願以償,但我就覺得得不償失。小朋友從我7歲認識佢到而家,幾乎冇高過!但脂肪就累積不少,成個肥仔樣。體質又好差,郁親就傷風感冒發高燒,幾日都返唔到學,又有各類上呼吸道疾病。7歲時,佢仲爬喺我大腿上,要我攬住佢溫書,到而家都想坐上來,我唔畀,已經完全吃不消佢嘅體重,但佢嘅樣睇落都系似小學2、3年班。咁多年來,我同佢媽咪不斷講,顧住佢身體,畀足佢時間瞓覺,佢有足夠睡眠,自然嗰精神就好,記性都會好,咁就唔需要嗮大量時間重複溫習同一樣嘢,睡眠足夠,身體有時間休息,才不至於如此多病,才會有時間去長高,嗰腦有時間休息,讀書先可以入到腦,佢阿媽次次都話,冇辦法,要溫太多書,冇時間瞓。實際情形喺,舉個例子:小朋友溫咗成晚常識,背到滾瓜爛熟,但第二天小測返來,都要被老師責令佢好好溫習。佢雖然背到爛熟,但唔知靈活運用,或者乾脆忘記。阿媽就要佢再重複勞動,咁就冇時間瞓覺,如此類推,日復一日。嗰男仔其實又乖又聽話,又畀心機讀書,仲喺好靚仔!但系畀阿媽養到發育不良,成身病,佢阿媽就完全唔介意,只求佢讀書好。我就好心痛,就算佢讀到港大畢業,又如何呢?第日大個咗,戀愛、結婚、求職、交友,都會受到阻滯,心理也必定會有影響。其實身體同讀書喺一個循環,良性定喺惡性循環,完全喺家長造成。你要想仔女有精神有記性好好讀書,首先要搞好佢嘅身體,畀足佢時間瞓。但實際上好多家庭都凈喺顧住小朋友讀書,吃飯,冇留意睡眠。

今日講咗呢個睡眠問題先,第日有時間繼續講其他方面。

LamMAMA    發表於 12-12-31 20:18
流浪貓    發表於 12-12-28 19:41
Mrsleaf    發表於 12-11-14 10:47
brrbaby2007  so sad to him  發表於 12-11-12 15:05
brabra    發表於 12-11-11 23:04

多謝分享, 所以我一向都要阿女9:30就訓, 因為我覺得訓覺是很重要的, 現在三年級,而且我要佢放學回來後, 做功課至食飯前, 我們大約6:30食飯, 做唔完都算, 但通常大多數都做完, 而且一至五我不會安排任何課外活動, 以免影響晚上玩樂時間, 而星期六便會有三樣她喜歡的興趣班.因為我想小朋友有玩樂時間, 食完飯到訓覺前都是自由時間, 可聽英文故事, 看喜歡的圖書, 會和小朋友談天, 玩耍, SO FAR, 到現在我阿女都算在快樂的情況下學習.

Obiepapa    發表於 13-7-11 14:46
loklokpug    發表於 13-1-21 16:39
Mrsleaf    發表於 12-11-14 10:48
brabra    發表於 12-11-11 23:08
heychi    發表於 12-11-7 13:12

回覆:經驗分享:如何令仔女讀好書

我都覺得夠瞓好重要,依家阿仔六年級,我都要佢九點半前上床,考試期間更要佢九點前上床。我覺得唔夠瞓個腦又實,反應又遲鈍,大人都辛苦啦,何況係小朋友?!

多謝分享.  I will do revision with my kid or he do some reading up to 8.30, then it's the end of the day before exam.  If kid does not have enough rest, this will definitely not good for his health.  Usually he will go to bed around 9 pm.  Again, it's bed time story.  My kid is now in P.3, I still continue doing bed time reading with him.

回覆:jeoy126 的帖子

多谢分享

我同事三个仔 除了一歲果件外 都 入/買入 band 1 小學...媽咪咩 又全職老師 變成 全職家庭教師. 跟上面情況一樣, 成績 全部 9x 分...仲 泳隊同法文. 旦系見果細路 好似果老竇一樣甘 "乾旱" 久吾久又 do ra me 三件大病小病. 吾通無高分真系会出事~~~~~~~~~
交托

我個女到小三放咗學都要瞓午覺,唔係就提唔起精神做功課,so far成績真係keep到。

thanks

我都無叫我仔點溫習, 學校做好大半份功課,  暫時都無咩跟, 我做野, 佢地就睇一陣英文台卡通片, 之後上床前睇課外書, 有時我唔得閒叫佢自己讀住先, 跟住再伴讀, 唔知搞左D咩到成9點, 叫佢擦牙上床訓, 十點再睇下佢訓未, 有時可以仲未訓, 鬧都係咁, 你話係咪激死我丫.

遲D都唔知點, 而家唯有成日阿Q上身同自己講, 成績唔好都唔好鬧啦,   聰明人叻人勤力人大把啦, 書讀唔晒既, 咁細個考得成績唔好咪再努力囉, 同個仔講只要上堂留心聽書, 總好過在家溫百遍書. 操行德行唔好就真係要鬧.

好文分享
感謝

我孩子六年級, 好lazy, 下下要叫佢做功課溫書, 搵到個好補習老師又唔珍惜, 成日想叫同學去屋企打機, 我真的唔想, 好煩, 我同爸爸都唔知點教, 教到好灰, 現在只望佢唔好學壞

引用:今年女女成功升咗Band1頭嘅心儀中學,開心

原帖由 jeoy126 於 12-09-18 發表
今年女女成功升咗Band1頭嘅心儀中學,開心之餘,都想做D好事,幫助各位正在為子女讀書問題傷腦筋嘅家長,分 ...
很好的分享. Thx

做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

很認同充足休息對孩子成長十分重要。小朋友疲累了,情緒會差,專注力亦相繼降低。我孩子小三,放學回家 3:20 然後冲凉,吃茶點到四時便開始午睡至5:30,可能你們覺得誇張,但他午睡過後,特別精神,功課都能在1:30小時内完成。有時候功課不太多,我會容許他落公園跑步半句鐘當所運動。七時半晚餐完畢便開始温習或閱讀。十時左右睡覺。課外活動都在星期六。其實,小孩每天早上起床至放學,已經工作了約八小時,放學還有功課,如果不適當地休息一下,長期身,心也真的不太健康

回覆:jeoy126 的帖子

樓主,好心急好期待再等你分享!

回覆:經驗分享:如何令仔女讀好書

想請問,自己係在職媽媽,暫時未睇到有機會轉做FTM,現階段正幫小女報考2013年度小一,呢段時間各方都非常忙碌,但又唔想疏忽左囡囡善用現在既時間,準備小學既新挑戰,因為知道無論將來讀邊一間小學,與現在KG既情況將截然不同,希望我地都可以慢慢調節,避免入到小學先被嚇親,我家人中現正讀小學既都顯得好大壓力,我希望自己可以好好準備,請你多給意見,多數指教下我,謝謝。

回復 亞舜 的帖子

你的情況跟我一樣, 我仔小二, 現在他回來會先做功課, 然後睡午睡.  之後去公園玩下.  小朋友讀書都辛苦,  放學後應要有小小時間休息和玩.  這樣在開心環境下學習, 事半功倍.

THANKS FOR SHARING!

我都盡量要亞女9:30上床,等佢精神好啲

多謝樓上各位大力支持。我不一一回覆了,就總結一下,談談我嘅看法。
其實我女女喺三年班之前,通常都要佢8:30上床,保證佢10個小時睡眠時間。因為肝臟造血、身高激素都是在晚上9點開始工作,如果9點唔畀佢上床,對身體和發育都有所影響。通常容易感冒發燒的孩子,都是好夜瞓,或者睡眠不足。9點半上床嘅家長們,只要能保證小朋友10個鐘,都冇問題,因為一個家庭的運作模式唔系想改就可以改變,只要小朋友身體和發育,精神各方面都好,就唔需要改變作息時間。
上面有家長講到bed time story,如果小朋友仲細,當然喺非常好。但如果嗰仔都三年班了,我建議你不如畀佢自己睇,睇完之後你問問題,睇下佢消化成點,答得不妥當的地方幫佢糾正,咁對佢中文課做閱讀理解幫助甚大。
嗰仔好lazy個位媽咪,你嗰仔應該都幾心散,冇心機讀書。你都縱容佢打機了,佢又點會有心機讀書?你可以定下制度,只有佢完成么么的情形之下先可以打機幾分鐘,同埋,唔畀同學仔上門玩,除非么么的情形下。。。不過你嗰仔已經六年班,壞習慣已經養成,要改變可能都幾難。
午睡的小朋友,喺一個非常好嘅習慣。不過上面有個小朋友就瞓得太多,其實午睡半個鐘就足夠,多左反而唔好。最好喺回家即刻吃點東西就上床,等你沖完涼,個人就精神嗮,等待入睡的時間就拉長,而且4點后才午睡,同晚上太接近,會影響晚上的睡眠。
個位全職媽媽,如果你畀小朋友報讀嘅學校壓力較大,我勸你及早準備,如果唔系,到時你同小朋友都會好辛苦,而且喺痛苦。我自己嗰女,KG嗰陣完全冇理過佢,總以為畀佢好好玩,開開心心,要畀佢童年樂趣。結果一上小一,學校谷得好緊要,小朋友好辛苦,我好勞氣,當時我就好後悔,應該早點開始畀佢學嘢。雖然我地都好強調童年快樂,但其實小朋友對快樂的童年真正記得有幾多?只要不過分,完全唔需要擔心他們的快樂問題。所以我都系建議,你要開始幫佢打底啦,比如一日一張數學練習紙,重複做下D加減法,每日認識幾個字,幾個英文,等等。到時就不至於太辛苦。
以上純屬個人提議,有不當的地方,還請各位包容。

軒軒2008  我很欣慰,我從阿仔K3開始就要他8點鐘上床看書,8:30關燈睡覺,現小一,成績非常理想...  發表於 13-2-26 11:44

就繼續講下幫小朋友養好身體呢個話題吧。我始終認為,身體是基本面,身體有保證,先可以去討論學業嘅問題。

大家有冇發現香港嘅小朋友多呼吸道疾病,特別喺女仔。除了空氣質素,生活習慣喺根本問題。又要講到我嘅一個女仔學生,其實我好多經驗體會,都是從不同家庭嘅生活模式中總結出來。女仔有好嚴重鼻炎,又有頭痛病,又有濕疹,又系郁親就發燒。鼻炎同佢成日對住個風扇猛吹好有關係,次次我見佢鼻塞得好難受,就提議佢冇吹風扇,佢都好聽話,熄咗風扇鼻就唔塞。頭痛同佢洗完頭不但唔吹干而且包到實一實有關,濕氣入腦,加埋夜瞓,睡眠不足,頭痛就更嚴重。但似乎好多人寧願相信西藥,吃藥了事。佢小小年紀都已經一頭痛拍一粒頭痛藥。好在女仔好聽話,我叫佢搵工人姐姐幫佢吹頭,叫佢一頭痛就先瞓覺,唔好食藥,通常一覺瞓完頭痛都好左。有段時間我日日上去補,就日日催促佢吹乾頭先好開始溫書,嗰段時間佢就頭痛病消失。至於濕疹,同佢游水有關。不過佢阿媽就系為左增強體魄先叫佢去游水,游水幾年了,反而令佢鼻炎和頭痛都加劇,而且又多了濕疹呢樣病。其實游水并唔系人人適合,游水喺濕氣最重的一項活動,非但沒有排汗排毒過程,而且濕寒之氣會入侵身體。體內濕毒太甚,肝臟因睡眠不足無時間代謝,就會通過皮膚排泄出來,所以先會有濕疹。有濕疹搵中醫調理,去濕毒一段時間就能好番。但佢屋企喺唔信中醫,成日都系拿西藥房嘅藥膏搽,治標不能治本。我同佢阿媽提議停左游水,佢阿媽半信半疑,我就唔好再多講。到而家嗰小朋友都系咁,,我就覺得,小朋友只要唔系先天有病痛,後天嘅病痛,都系大人造成的。

在我嘅經驗實踐下,至少我嗰女女很少感冒。我就是嚴格做到以下幾點:1,只要開冷氣,就一定要穿長褲;2,風扇一定要搖頭,或者對住墻吹,絕對不從背後吹;3,平時瞓9個鐘以上,假期畀佢瞓到自然醒。4,夏天一過就絕不游泳。5,冬天上學一定穿連褲襪來保暖。第5是針對女仔講。小學階段學校仲可以畀著連褲襪,但上了中學,大冬天都要露著大腿穿短襪,這種寒冷對身體傷害極大。今年我就為女女準備好了肉色的加厚緊身九分褲,外面穿雙短襪,根本就看不出裏面有乾坤。如果有些小學規定不能穿連褲襪,那肉色厚身九分褲就是一個絕佳的保暖方法,總之要在冬天為自己嗰女女做好下肢保暖措施,才能遠離感冒傷風

囝囝mama    發表於 12-11-14 21:12
jc2009    發表於 12-10-16 15:14
kmamy    發表於 12-10-10 12:57
karenlyk    發表於 12-10-4 12:29
Crabtree    發表於 12-9-30 17:04

good point,
早睡是好好的習慣,

醒目開學勳章

Thanks for sharing