用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 經驗分享:如何令仔女讀好書
樓主: jeoy126
go

經驗分享:如何令仔女讀好書   [複製鏈接]

sumyau1012 發表於 12-10-20 09:36
我本來辭左份工揍佢,揍左半年,而家返工,所以一定要在補習社做功課。我有同補習社講要溫習,但當然我覺得 ...

喺,練琴先,補習如果冇時間可以放棄,因為咁細嘅小朋友,補唔補都不是問題。等發現問題再去補過,都來得及。
但練琴呢樣嘢,既然開始咗,就要日日練,一系就唔好開始。我都系等小朋友上到五年班先開始學琴,就系唔夠膽開咗嗰頭,又冇時間練。
故事小左唔系問題,只要有keep住就得,等放長假,或者有空閒時,多睇就冇問題。但要切記,唔好畀佢有其他嗜好,如果一旦迷戀咗某樣嘢,比如打機,睇電視,玩某種遊戲,睇書嘅習慣就會好容易摧毀。

grace_xian 發表於 12-10-31 09:25
多謝你的經驗分享, 另我有個問題仍想請教, 好多單詞小朋友背完就忘記, 就算輔助做完造句都會忘, 怎樣才能解 ...

記性差,首先要找出造成記性差的原因和可能性,唔系咁簡單。我覺得,都系從我第一日開始講嘅生活安排方面開始落手,調理好睡眠和身體先。
我相信大多數孩子的智力都是差不多的,記性亦一樣,如果佢記性差過人,成日學過就忘,先從身體方面的照顧落手,就好似我之前所講,充足的睡眠,飽滿的精神,嗰腦就會好好運作,記住應該記的東西。
通常記性差的小朋友,身體素質不會好好,或者夜瞓,總會有其原因所在。如果生活方面冇問題,那麼就是開啟的問題。的確有D小朋友,入唔到腦就喺入唔到,仲沒開竅冇辦法,唯有強制,重複記憶。等佢慢慢開竅之後,就會得心應手,不至於跟不上進度。呢個就需要時間。

同埋你都要學會令他容易記憶的方法,給單詞一個形象的故事,方便記憶。比如eye,就是左右兩隻眼睛,中間有個長鼻。比如cycle,兩個c中間一個y,就系一架單車兩個轆,中間有個人踩,le,後背又坐咗一個人。咁一個單詞就輕易入腦了。

至於背文章是否應用,這些急唔來,只能說是水到渠成的事情,儲蓄到一定程度就會有,背誦更主要的是培養對語言嘅感覺,就是我們說的語感。有了語感,自然作文不是問題了。

LyNeC  thank you for the method to memorize the words...  發表於 13-4-9 14:41
LyNeC  thank you for the method to memorize the words...  發表於 13-4-9 14:41
vincenthocs    發表於 12-11-7 10:05
grace_xian  多謝晒你, 我覺得仔記憶唔差架, 可能真的沒有重覆記憶, 睇來要形象啲講比佢記先得  發表於 12-11-1 09:42

回覆:jeoy126 的帖子

多謝你回復.
我屋企直程無電視機,所以都無得睇.
補習社就一定要去,因為夜晚無時間做功課,屋企無人可以叫到佢做,佢又唔會自覺。
咁公文英呢,學得好好地,而家係咪停?係公文既進度都好快,平均一個月升一級。

jeoy126 發表於 12-9-20 01:57
其實游水并唔系人人適合,游水喺濕氣最重的一項活動,非但沒有排汗排毒過程
唔係嗎,游水沒排汗? 一出汗就被帶走似D。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

jeoy126 發表於 12-10-31 11:53
1,單詞。背誦每天喺課堂上學到的新詞彙,會背會默寫。
2,詞組。特別是帶連接介詞的詞組。要以背誦方式死 ...

明白, 我開始要教下佢PREPOSITION先得..

另外想問下你..我個仔小一月尾先6歲, 佢寫字好醜,同埋成日唔小心而被扣分. 唔睇清楚題目就答, 結果識變錯, 被扣分好唔抵呀...呢D係情格問題定係佢仲細大D會好D架..

回覆:jojoplanet 的帖子

我個女又系甘,中文測驗寫錯字俾老師扣好多分,平時做功課已知經常寫錯字,照抄都錯,成日要人提醒,這問題令我非常頭痛!

多謝你!

引用:好了,生活方面基本安排妥當,就可以著重學

原帖由 jeoy126 於 12-09-28 發表
好了,生活方面基本安排妥當,就可以著重學業啦。我地一樣一樣來,首先講下中文。好多人都以為中文最簡單, ...
我個小朋友經常閱讀,一個學期試過借書100 本,可惜每次默書,作文成績很低,她不認字,很多字也忘記怎樣寫,我可以怎樣幫她?

簽名被屏蔽

回覆:songyang578 的帖子

有咩方法改善?        寫日記?

獲益良多

jeoy126  謝謝誇獎  發表於 12-11-11 15:56

gigiic 發表於 12-10-25 21:30
同意, 我家小子自K1開始放學回家食小點就開始做功課, 現小一已經養成習慣, 為爭取多一點自由活動時間, 佢會 ...
明白要早睡的好處,幼稚園時我囡都係9時瞓,但上了小學之后就無法做到.自己和同事的另一版本係,我地都唔想小朋友夜瞓,但好多時小朋友為了等父母收工改功課簽手冊睇通告温習等攪到好夜,佢想瞓都唔得,有時習慣是生活迫出來的,我和同事都研究過點先可以早瞓,唯一就係唔返工!如果我兩公婆可以早收工兩小時,小朋友一定可以早瞓.唔係個個都可以做到全職媽媽的.自問父毋都九點收工,小朋友又點樣早呢?

回復 jeoy126 的帖子

多謝分享,真是獲益良多.若你在其他地方分享別的事情,煩請通知一下.謝謝

回復 jeoy126 的帖子

謝謝分享

引用:Quote:gigiic+發表於+12-10-25+21:30+同意,

原帖由 candytsy 於 12-11-02 發表
明白要早睡的好處,幼稚園時我囡都係9時瞓,但上了小學之后就無法做到.自己和同事的另一版本係,我地都唔想小 ...
絕對明白在職父母的難處!
或者我說得過了頭。。而我所指及認識的都是FTM啊!

樓主誠心和大家分享教小朋友心得, 十分抵讚

jeoy126  如果有可以幫到你嘅地方,我好開心  發表於 12-11-11 15:55

回覆:jeoy126 的帖子

請問想學作文或作句(中文),我想買書睇,今日係書包,見到好多不同的作文書,不知選那一本,你有無好介紹

好感激樓主的分享,近日愈接近測驗週,為左增取時間與女兒溫習,相對女兒的睡眠時間都愈來愈少.有幸看到的分享,好似打醒了我........不要再亂來.女兒身體比學業更重要.

謝謝

jeoy126  可以幫到你,好開心~  發表於 12-11-11 15:55

回復 candytsy 的帖子

同意!
我同老公打理家族業務,因供樓供鋪要保持生意額,所以九點收工。有時客人遲了成九點半至十點才回家!
我好些星期一至三早走七點收工,老公埋尾,但四至六一樣收九點o

兩公婆也商量過,如孩子九時上床,孩子的童年必定沒有了父母的關愛。為了每天全家也能見見面、一起吃飯、温習和閱讀,最後決定讓小孩子午睡1.5小時,晚上十二時前上床。大仔小五>七時起床,全日睡8.5小時、細仔高班>十時起床,全日睡11.5小時。
因怕影響高度,所以小吃甜,多喝奶(一天三瓶,鮮奶或奶粉),飯餸以清蒸為主,加多吃菜!
他們現在也不算矮,大仔全班男孩中第四高,細仔第二高!

這就是家家有本難念的經了!

jeoy126  做父母不易啊!  發表於 12-11-11 15:56
‹ 上一主題|下一主題