用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 經驗分享:如何令仔女讀好書
樓主: jeoy126
go

經驗分享:如何令仔女讀好書   [複製鏈接]

回復 ew911 的帖子

I am the other way round.  I prefer my kid have enough sleep before the exam to ensure him in a good shape when doing the paper.  I will start revision about 1 month before the exam, bit by bit.

I am not a FTM.  But I am a little bit lucky.  I work in a very tough company.  But I could still go sharp at 6 pm and get home by 7 pm.  Then I could finish whatever need to be done with my kid by around 8.30 pm.  After my kid is in bed, then I will continue to work from home.  So it's me not having enough sleep for a long time, sighhhhhh.  So I can manage both at work at home.  I prefer me to work more than my kid goes to bed late.  Of course, I am very well aware it's not possible for many parents.  I am grateful for my boss who understand my situation and tolerate with me so far!!!

Anyway, it's not easy to raise a kid anymore nowadays...I want my kid to live a balance life...I know it's not easy.  Still ok as he's only in junior primary, not sure if this is still doable when he goes to senior primary.  Need to discuss with those experienced parents...

多謝樓主寶貴的教兒心得! 真係獲益良多! 我明白 "中文要閱讀, 英文要背誦, 數學要練習"的道理.
請問小二學生還須要陪讀嗎? 還是放手呢? 因為小女看書,走馬看花燈, 問佢內容又唔明.. 是否全程睇住佢閱讀呀?

回復 jeoy126 的帖子

Dear jeoy126,

多謝你無私的教導,真的很欣賞你那份幫助別人的心。

我囝囝也喜歡看中文書,但相對會少一些,我近來發覺他喜歡看偵探小說,就多買幾本給他看,有時他說想了解三國時代的人物或其它歷史事蹟,我亦會立即買給他,用意是想由興趣入手,令他漸漸地愛上不同類型的閱讀。想請問,我曾見有其它討論說讓學生多讀文學作品,那麼何種書才是文學作品,是否又適合高小的學生呢?

剛考完試派回數學卷,考完試後曾問小兒有沒有覆卷,他說覆了3次,點知都有很多careless mistakes。一問之後,原來佢覆卷的意思是: "望吓份卷做完沒有,並沒有用餘下的時間重做一次",真的給他氣死了。至於你提點的方法,一路算一路check,會否用了很多時間在前面的check卷,餘下的題目還沒答完呢?

其實,我還有個小女孩,今年是K3的學生,但她與哥哥完全不一樣,中文講得很好,很小的時候已會用句子和較難的詞彙,但英文就沒有哥哥當年的能力了,她連簡單的詞語也不會串,也不會利用已學的拼音幫助自己,可能這與她中文能力較佳有關.請問這方面,我應該如何幫助她改善呢?

謝謝你!

twobabies

引用:回復+ew911+的帖子 I+am+the+other+way+ro

原帖由 tws2010 於 12-11-04 發表
回復 ew911 的帖子

I am the other way round.  I prefer my kid have enough sleep before the exam to e ...
好奇想問你如何安排晚餐呢?孩子七點前吃,自己八點半後先吃?

學了這麼多,一定要好好安排仔女的時間。

回覆:經驗分享:如何令仔女讀好書

你好,多謝分享。想請教你對於小學生每人學一樂器有咩睇法?

回復 藍藍媽 的帖子

我自己快快趣趣出面食, 簡簡單單茶餐廳食, 同friends只有留待大假期.  小朋友在親戚度食, 有營養.  anyway, day day 同時間鬥快!

jeoy126  同時間都快!非常明智嘅家長  發表於 12-11-11 16:23

回復 tws2010 的帖子

回復 藍藍媽, 孩子7點前食

谢谢!!!

如何提升數學

唔好意思咁多位媽咪,又系過左咁耐先黎更新,實在太忙。今日講下點樣去跟小朋友數學。其中包括了我認識嘅一位數學狀元嘅滿分秘笈。

數學其實真喺唔難,但又真喺需要擺時間去操練。對於低年班小朋友理解能力唔夠,而跟唔到數學,呢樣唔好心急。數學呢樣嘢,開唔開腦好緊要,小朋友的心智成熟度冇得幾個月之差,人地大你幾個月,真喺會醒目過你小朋友。特別喺男仔,又比女仔會慢D。所以我通常喺建議12月出世嘅男仔去讀下一年,咁真系會輕鬆好多,成績都會好出色。我有個聖保羅女,第一年考,人地唔收佢,就走去港大同學會讀,第二年去考二年班,都喺唔得,跟住父母就捐咗十萬畀聖保羅,終於收咗一年班。咁就變得年紀足足大人地一年有多(佢生日本身喺上半年),呢個原本人地唔收嘅女仔,而家年年都喺全級前幾名,年年拿獎學金。理解能力同埋學嘢快過人地好多。

所以,當你嘅小朋友因為唔理解而數學好差,千企要畀耐性教,可能教及都唔明,唔緊要,都喺要繼續教,突然就會有一日茅塞頓開。

低年班嘅小朋友,數學要以打底為主,基本功好重要,但反復做加減乘除四則混合運算小朋友會悶,其實只要搞定20內加減令其滾瓜爛熟都足夠,再難嘅加減法都系以20之內加減為基礎,只要把最基本嘅加減背熟,再大嘅數字都不會怕。乘算表通常小朋友只會做乘法,倒過來做除法就有困難,所以要訓練小朋友見到一個數字就能脫口而出是咩組合。比如一見到24,就能說出4、6、24;3、8、24,見到18就知道2、9、18,,3、6、18,多練習喺關鍵,浸以時日,就會有顯著成效。如果冇咁多時間精力,可以做成小卡片,喺等車,坐車時,隨意抽出來畀小朋友心算。方法有好多, 難嘅喺堅持。一二年班底打得好,上到三、四年班就一D唔辛苦,除法做得多,以後做公因數公倍數,都能得心應手。

很多家長平時喜歡幫小朋友檢查功課,有錯處就即刻教佢改正,雖然喺好,但家長擺嘅精力時間太多,做了老師要做嘅嘢,老師本身可以再對錯處再講解多D,見你地各個都有補習,有家長跟,就會變得么都唔教,最後損失嘅都喺小朋友。呢種情況喺貴族學校、名校特別常見,老師真系好輕鬆,唔使理太多,甚至稍微講解下,就派大量習作畀學生,因為學生返去都有私人補習跟。所以我一直都堅持,功課畀老師去改,你唔好理,除非喺小朋友唔識,走來問你,你就一定要好詳細講解,要舉一反三,再另外出類似的題目當場做,卑佢鞏固呢個題型。而你就要喺呢個題目做上標記,提醒自己呢個題目佢喺唔識。佢有做錯就畀老師改,跟住佢自己要改正,等於佢又做多一次,好過你即時幫佢指正,佢唔一定入腦。到咗考試之前,你就要一次過收集好佢所有練習紙,練習簿,包括大小測驗紙,然後搵出佢所有有做錯嘅題目,歸納出小朋友喺邊方面比較弱,就強化訓練佢呢方面。呢一拍真系要自己落手落腳去做,咁就可以節省好多時間,唔需要做太多不必要嘅重複勞動。

如果小朋友時間充足,咁就不妨跟住嗰進度,畀D練習佢做。市面上多數練習都喺好求其,冇么深度和拓展性。都系要揀過,你選擇嘅補充練習,喺一定要深過小朋友做緊嗰滴,咁小朋友先會有提升,同埋唔會重複對住一D佢根本就識做嘅嘢,會好悶。

講到好多家長都好頭痛嘅問題,如何對付粗心。其實呢樣嘢喺我自己女女、學生身上睇過唔少,也一直是我最痛恨嘅地方。我曾認識一個理科狀元,他的數學在小學永遠都是100分,我虛心請教他拿滿分嘅秘笈,佢話好簡單,一路答題,一路檢查,等做完卷都不用再檢查,直接交。比如你做應用題,讀完一次題目后列式,一邊列式一邊讀多次題目,檢查數字是否抄漏,題意是否解錯。等計算時,每一步計算都要重複檢查一次,比如123+456,3+6=9,2+5=7,1+4=5,這些數字寫上去后,要即刻再複查一次,是否正確。如此類推。之前有家長提出疑問,是否夠時間去做這個檢查,其實話你知,呢種檢查耗時極小,基本每一題多耗費幾秒鐘,但是準確率就提升了幾倍。如果教小朋友全卷做完后再檢查,剩下的時間一定凈喺夠佢檢查幾條題目。因為佢做嘅喺重複勞動,每一題都要重新讀題,重新思考,無異於再花費同樣時間做一次,又點可能有雙倍嘅時間畀你考試呢,所以咁做複卷喺最愚蠢嘅辦法?而一路做題一路檢查,就節省了重新讀題,重新思考嘅時間,等你做完全份卷同時又check完,時間都差不多了。根本唔需要再重頭複查。呢個就系數學拿滿分嘅理科狀元嘅心得。佢就系憑呢個習慣,克服了粗心的壞毛病。

本來想回答上面幾個家長嘅提問,但今天太夜了,我抽空再上來一一作答,唔好意思!

PPLUI  非常感激  發表於 12-11-15 13:52
姬姬媽媽  非常非常有用! 我自己小學三年級開始覺得數學好難, 都擔心囡囡會唔會好似我咁.雖則佢現在是k2, 但我要好好作準備. 多謝你的tips   發表於 12-11-13 16:59
HappiMom  真係好多謝你既分享,除左得到一些實在既竅門外,仲好有同路人既感覺!因為大家都係為左教好小朋友而努力!  發表於 12-11-12 23:21

jojoplanet 發表於 12-11-1 11:15
明白, 我開始要教下佢PREPOSITION先得..

另外想問下你..我個仔小一月尾先6歲, 佢寫字好醜,同埋成日唔小心 ...

性格問題占更多,當然同年紀都有關,大D都會有所改善。你要想一些應對嘅辦法。比如,一定要教佢圈出keyword,無論中英數,無論咩題目,強制佢在每一題目都圈出關鍵性詞語,咁就會在很大程度上改善睇漏題呢個壞毛病。

小藍莓 發表於 12-11-1 18:18
我個小朋友經常閱讀,一個學期試過借書100 本,可惜每次默書,作文成績很低,她不認字,很多字也忘記怎樣寫 ...

睇來佢睇書可能只睇圖畫,對文字走馬看花。我之前有同家長交流過如何幫小朋友閱讀,你可以參照下。睇來你個小朋友需要你監督閱讀,讀完之後你要問問題。
而且睇書不在多,在於精。要睇有用嘅書,畢竟時間有限。
她不認字,你就要打基礎,每天抽時間來認字,默寫,對於她記不住的字眼,你可以編一些故事來解釋這個字眼。比如貪婪嗰“婪”,從前有個女人,佢好貪心呀,人地一根木頭都抗不動,佢竟然兩邊膊頭都要扛一根木頭,如此貪心,就是“婪”啊。詞義同字眼一次過就記得了。

sumyau1012 發表於 12-11-3 22:52
請問想學作文或作句(中文),我想買書睇,今日係書包,見到好多不同的作文書,不知選那一本,你有無好介紹 ...

不好意思,因為我從來唔用市面上嘅教寫作教材,真系唔知點幫你。其實我反而不贊同用教材,因為好悶。如果你想幫小朋友,你可以買返來自己睇,再用自己學識嘅方法去教小朋友,好過你買本書畀佢自己睇自己做,因為,真系會好悶,小朋友做唔到。除非你同佢一起睇一起做。

所以我一路教大家嘅,就系做簡單、家長最唔會辛苦嘅辦法,閱讀。最多家長同小朋友做下讀後問答遊戲。小朋友睇書多咗,到時候遇到相關題型,就懂得去模仿。

而且自行作文和作句,你好難定奪小朋友是否有病句,是否用詞恰當,是否切題。因為你不是老師,老師有老師自己嘅標準,可能你認為做對的,老師說錯誤;你認為錯的,老師說是對的。一來二去,小朋友會輕視你,認為你成日教錯佢,所以如果你冇十足把握,都系交畀老師教最穩陣。比如我教學生作句用“輕快的舞步”,但竟然嗰老師孤陋寡聞到幫小朋友改成“愉快的舞步”,因為我夠power,我彈嗰老師,小朋友信我,如果我冇料,就會被學生同家長認為我教錯小朋友。

反而你可以鼓勵小朋友寫日記,發生咗咩事,有咩感想,全部寫落來,你可以幫佢修改一下錯字和好明顯嗰錯誤,有爭議性嘅地方都唔好郁佢。

grace_xian  講真, 確實有不少老師中文水平有限, 學校出卷也成日都有錯誤  發表於 12-11-14 10:08

Louisa88 發表於 12-11-5 11:58
多謝樓主寶貴的教兒心得! 真係獲益良多! 我明白 "中文要閱讀, 英文要背誦, 數學要練習"的道理.
請問小二學 ...

如果你有時間,可以同佢一起閱讀。簡單嘅書籍,可以叫佢讀畀你聽,你畀恰當嘅反應,唔好斎聽。緊張嘅地方你要緊張,開心嘅地方你要開心,悲傷的地方你都要有悲傷嘅表情,咁小朋友先會有動力讀畀你聽。佢讀完之後,你再講下你嘅想法,再問佢有咩想法。如此順序漸進。等佢有了閱讀的興趣,就唔會再走馬看花了。

grace_xian  通常佢無興趣時, 我會同佢一人讀一段  發表於 12-11-14 10:09

老師本身可以再對錯處再講解多D

Please excuse me.  In fact, I found out that most of the teachers WILL NOT really correct or teach students...In fact, some of the teachers are wrong when they do so...

jeoy126  哈哈,的確如此。所以,遇上一個好老師,都喺小朋友嘅緣分和福氣  發表於 12-11-11 16:22

TwoBabies 發表於 12-11-5 12:54

Dear jeoy126,

高小的學生,是時候睇文學類書籍了。你可以先從作文類書籍入手,比如各類中小學生嘅作文集,要大型正規比賽嘅作文集。因為現在市面上,各種賺錢而沒有質量可言嘅作文選很多,你自己鑒別一下。
高小嘅學生,睇書已經不在記敘文嘅層面(即喺講故事),要畀佢多睇散文,特別是抒情和描寫性嘅散文,有助於作文寫作。
所謂嘅文學作品,通常都是描寫性好強,遣詞做句都好精緻嘅作品。
我記得圖書館有套《中華少年兒童閱讀精選》大致是這個名稱,分上下兩本,非常厚。這套書就很適合高小生睇。幾乎是我推薦給學生嘅必選,但是書名全稱我又真喺唔記得咗,因為我嘅學生基本都升中,我教多咗中學中文,少理小學了。

數學考試check卷一拍,我在上文中有講解,你可以睇下。

小朋友要做到全面發展的確好難,一系樣樣嘢都OK但做不到最好,好似我嗰女就系如此,樣樣嘢好平均,但冇一樣喺最叻,一系就好似你嗰女,某方面特別出色,有自己嘅特長。其實某方面有特出表現我反而更欣賞。至少喺你幫佢過程中,可以少D操心。
你可以將佢所有接觸嘅圖書全部轉換成英文書籍,逼迫佢接受英文圖書,當然唔可以好深,要從最淺顯開始,畀佢有個接受和適應嘅過程。你可以收埋所有中文圖書,喺一個時間段里唔畀佢接觸,重點攻英文,等佢習慣咗英文書后,再間中授予中文書。
小朋友對語言嘅感覺都會有過程,可能佢中文特別好,所以接受英文單詞的能力會削弱。你都喺陪佢一起睇英文圖書,先認得詞彙,會朗讀,串字慢慢來。畀一個過程佢,等佢接納到英文圖書時,就可以用抽查方式來問佢串字了。

追到索晒氣 發表於 12-11-6 13:43
你好,多謝分享。想請教你對於小學生每人學一樂器有咩睇法?

以我所見,現在太多人學鋼琴,而去到中學,你識鋼琴幾級都好,已經不能作為一個重點。除非小朋友真系鍾意鋼琴,如果唔系,你都系另覓捷徑。

你可以畀小朋友睇下唔同樂器嘅表演,中樂,弦樂,管樂,等等,睇佢鍾意學咩多D。有些中學會要求學生學一門弦樂器,你可以喺呢方面睇下,如果小朋友喺男仔,我覺得管樂都唔錯,少人學,先會突出。

回覆:jeoy126 的帖子

多謝你意見^_^ 我都係諗住自己睇,平日係女女作文時先可以俾正確既意見

小提琴又如何?好似都係好多人學,對女孩子來說,有什麼意見呢?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題