用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 經驗分享:如何令仔女讀好書
樓主: jeoy126
go

經驗分享:如何令仔女讀好書   [複製鏈接]

回復 jeoy126 的帖子

JOEY, 看到你E個POST, 真係獲益良多, 謝謝您!

回覆:jeoy126 的帖子

我本來辭左份工揍佢,揍左半年,而家返工,所以一定要在補習社做功課。我有同補習社講要溫習,但當然我覺得唔可以完全依賴補習社,所以都要自己溫下。

本來日日都有故事後才睡,她已養成每日故事習慣,(我講故事係照書,每個字指住讀)係讀故事時,佢都識左好多字。但自升小一開始,故事時間就唔係日日有,而練琴都係,每日好似只可以做到其中一樣。我又覺得樣樣佢好似好重要,加上佢係有興趣,只係無時間,我又唔想影響睡眠時間。

你說得對,上星期英文默書好多,無練琴,而家亂晒。

我係咪應該照練琴先,有時間就故事。公文就放棄,會唔會好浪費。
但故事小左,會唔會將以前既習慣,都浪費左,會唔會以後無睇書既習慣。

回覆:jeoy126 的帖子

多謝你的分享!

回覆:Cherishvalue 的帖子

靑田自

Siu Mo Ma

回覆:經驗分享:如何令仔女讀好書

非常認同,因小兒身體也很弱,一定是健康第一,有同事兒子的經歷,因感冒菌入腦便離開了,千其不可輕視健康問題。

回復 226212 的帖子

真心恭喜你!
令嬡愛看金庸小說, 實可喜也. 非因故事情節如何吸引, 此乃見仁見智, 實因金庸行文造句, 流暢意達, 屬現代極好中文, 多讀有益無害!

LyNeC  I can agree no more!  發表於 12-10-25 10:50

醒目開學勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

回復 esmehouse 的帖子

緋於看完全部. 謝謝分享

小兒小四, 成績不錯,  keep 住全級十名內,  中文圖書喜愛小老鼠日記, 但他們不喜歡閱讀英文圖書. 呢方面好頭痛, 我應該怎辦?

jeoy126  從最基本嘅英文圖書開始,慢慢加深。同埋可以停佢中文一排,凈系畀英文佢,等英文上手,再穿插中文  發表於 12-10-31 12:03

想請教, 如果小朋友不應多喝豆漿, 那豆腐是不是也不應該多吃?

jeoy126  豆腐會好好多,日日吃都不是問題。但現在的食物,哪一樣都不可多吃,都有風險。  發表於 12-10-31 12:06

jeoy126 發表於 12-10-10 15:03
返屋企第一件事喺做功課(一系就瞓),呢個喺一個好習慣嘅養成,冇得到你心痛,就系因為你覺得逼佢太緊, ...
同意, 我家小子自K1開始放學回家食小點就開始做功課, 現小一已經養成習慣, 為爭取多一點自由活動時間, 佢會認真地做功課和温習, 自動自覺唔駛煩. 一般九點左右已進入夢鄉. 好多親朋聽到會覺得不可思議, 其實在我一家眼中只係一種生活習慣. 認同樓主睡眠質素放第一位, 但真係好多人都忽略,認識好多朋友的小孩唔到11,12點都唔瞓, 唔係為功課而係習慣性夜瞓, 卒之升上小一天天早起, 連早餐都無胃口食就去返學, 試想想未瞓醒又唔食早餐, 何來精神力量上課學習?!?!

囝囝mama    發表於 12-10-31 23:28
jeoy126  絕對要支持  發表於 12-10-31 12:07

回復 gigiic 的帖子

Can't agree with you more.  I believe quality of sleep and go to bed early are very important.  I will let my kid go to bed ideally at 9 pm.  Of course, before he can sleep, we will have story time and pillow talk.  Even at the time of exam, instead of pushing my kid to spend more time on studying - last min rush, I will prefer my kid go to bed even earlier.  What I will do is my kid will start doing revision one month before the exam.  For the last one or two weeks before his exam, I have to make sure he really sleeps well and have enough sleep.  Then, he will be in good shape doing the exam.

jeoy126  非常贊同!  發表於 12-10-31 12:08

jojoplanet 發表於 12-10-19 10:52
中文靠閱讀,英文靠背誦,數學靠練習

樓主..請問你可唔可以詳細一點解釋"英文靠背誦"?

我都想知英文如何靠背誦?thx for sharing~
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

226212 發表於 12-10-19 10:08

我女女今年小六最近沉迷金庸小說,睇完一套追第二套,妳教我如何是好?
如果我女肯睇金庸, 我開心都黎唔切

多謝你的經驗分享, 另我有個問題仍想請教, 好多單詞小朋友背完就忘記, 就算輔助做完造句都會忘, 怎樣才能解決這一問題呢?
仲有文章佢背到好熟, 但如何教他拿出來應用呢, 比如測驗考試作文時, 他會忘記拿出來運用
謝謝你
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

TwoBabies 發表於 12-10-19 09:49
Jeoy126,

我很久沒上來,估不到一來這個區,今天竟然看到你這個好帖子,萬分感謝你無私的分享。我亦有請教 ...

不好意思,而家才來回覆你。
你講得冇錯,仔仔有好大改善空間,但因為你要返工,睇唔實佢,所以好多問題解決上來就會變得棘手。

中文方面,如果口述冇問題,你要引導他先想後寫的方式。用把口想講什麽出來?那麼再把那些想講的話,打扮一下,組織一下,寫下來。你心裡想表達什麽意思,先不要寫,在腦子里想好了,再寫下來。唯有這樣慢慢引導,假以時日。同埋,講來講去,都喺兩個字,閱讀!培養他閱讀能力和興趣,中文科就唔會有太大問題。

英文閱讀能力強,是件好事,基本上他將來的學業都不用太操心。但既然喜歡閱讀英文小說,那么對中文書更應不在話下。男仔的話,你可以試下給他看看少兒版的史記和三國,等他對看中文書有了一個習慣,可以給他看文學性書籍,幫助中文。不過我覺得,他之所以喜歡看英文書,跟你們家長著重英文有關。從小到大,一定是給他接觸英文書的機會多過中文書。我在很多學生身上看到類似的情形,無一例外。

數學方面,理解能力可能同佢沒有完全開竅有關。咁就唯有靠你多幫佢分析講解,唔識解某個類型的題目,就不斷加強這個類型訓練。我曾為左一個聖保羅小三學生嘅時間方面概念,教足半年,佢讀小一嘅妹已經掌握得滾瓜爛熟,能隨口講嗰答案出來,佢都喺做唔到。理解能力因人而異,唔可以急,但假以時日就一定得。嗰個女仔一星期補足五日,日浸夜浸,到左5年班下學期,已經可以拿勤學獎,而家升咗中二,年年獎學金。佢嗰妹,更不在話下,自小聽家姐補習,幾乎門門功課拿第一。所以數學方面喺一定要操練。喜歡心算的小朋友通常都較為聰明,我喺鼓勵學生用心算,第日考試可以節省很多時間。但粗心呢個壞毛病真系好難改,唯有教佢用即時 double-check的方式來改善,即喺,做題目時,一路算,一路check,完成全卷不用再複查,保證了效率和質量。

以你仔仔的情況來看,他本身天資聰穎,但沒有善用時間。我都喺建議你搵一間惡D嘅補習社,一放學就送去補習社做功課,等你回家佢都做完功課回來,你就可以有時間盯實佢做你想佢做嘅嘢。

TwoBabies 發表於 12-10-19 10:06
我請想問有關管教青春期的帖子是那個,因為我找不到,可否給我連結呢? 謝謝! ...

管教青春期的帖子,是在另一個論壇,因涉及私隱太多,需要一定積分才能看到,即喺相熟嘅老會員才能看到。我會抽空將我那個帖子整理一下,發在這裡的中學交流區,等我整理好,我發鏈接畀你。

226212 發表於 12-10-19 10:08

我女女今年小六最近沉迷金庸小說,睇完一套追第二套,妳教我如何是好?

金庸小說喺文學性好強嘅書籍,對提升文學能力有幫助,呢一點毋庸置疑。但系對於一個小六女女,沉迷其中,就絕對不是一件好事。

小六嘅女仔,應該將更多時間放系升中準備,而且我是絕對不贊成給小學生睇有情情愛愛內容嘅書籍。所以有些學校推薦小五小六生睇金庸,我持反對態度。

女仔都系單純D好,腦子里沒有那些亂七八糟的東西,才能有心思去讀書,讀得進書。女仔本身早熟,太早接觸情愛類書籍,就會有很多雜念、幻想,又點可以讀好書?

好的書籍不是冇得揀,非要睇金庸,在有得選擇的情況下,金庸的書,放到中學去睇,會更合適。而且金庸的小說同歷史都有交錯,一不小心,就會令孩子對歷史有所誤解。所以,照我講,睇金庸,真喺不如去睇少年版嘅史記,資治通鑒,三國。就如我女女,大過你女兒一年,今年升中,因為小學時睇歷史、人物書多,而家基本上不用溫習中史,都系全班最好。

我唔知你會否採取強制行動。同佢講,呢啲書,放到暑假睇,而家抓學業。金庸書幾時都可以睇,但學業受影響,就升唔到好嘅中學,將來入唔到大學,就系一世受影響。

jojoplanet 發表於 12-10-19 10:52
中文靠閱讀,英文靠背誦,數學靠練習

樓主..請問你可唔可以詳細一點解釋"英文靠背誦"?

1,單詞。背誦每天喺課堂上學到的新詞彙,會背會默寫。
2,詞組。特別是帶連接介詞的詞組。要以背誦方式死記。英文越讀得深,介詞運用永遠是扣分最多的一拍。
3,句型。句型都要用背誦方式記住,才能在實際英文寫作和運用中舉一反三。
4,課文。如果有時間,朗讀和背誦英文課文。因為考試不會離開課文內容,背誦課文是最實際的方式,當然需要提升的話,就背誦課外讀書。背誦文章是培養語感的最好方式。就如我們講粵語,點解可以一開口就講到嘢出來,而唔會有文法錯誤,喺因為有語感。當英文句子背得多,語感形成之後,開口講英文就不再是難事。
‹ 上一主題|下一主題